Reklama


Eklery z białą czekoladą

Eklery z białą czekoladą

 

eklery z białą czekoladą

 

Te eklery z białą czekoladą zobaczyłam kiedyś przez przypadek na Kuchnia + (przypadek bardzo przypadkowy, bo rzadko oglądam telewizję, więc nie dość, że przepis mnie zaintrygował, to uznałam, że skoro na niego trafiłam, to koniecznie muszę go wypróbować).

Niestety tak to się zwykle układa, że wszystko się w czasie przeciąga i tak było z tymi eklerkami. Ciągle było brak czasu lub weny na ich przygotowanie. Wreszcie przy okazji robienia ptysi z kremem rabarbarowym przygotowałam sobie te eklery.

Muszę przyznać, że krem z pieczonej czekolady jest rewelacyjny – już wcześniej piekłam białą czekoladę i wykorzystywałam ją w babeczkach kokosowych, ale tak do kremu to jeszcze nie.

Dzięki pieczeniu czekolada nabiera karmelowego koloru i smaku i jest wręcz obłędna.

Aby zrównoważyć słodki smak spody eklerów posmarowałam domowym dżemem z czarnej porzeczki, ale możecie tu wykorzystać dowolny kwaskowaty dżem – np. malinowy.

Z przepisu otrzymacie sporo eklerów 🙂

 

ptysie z kremem z czekolady

 

eklerki z kremem

 

eklery z kremem z białej czekolady

 

eklerki z kremem czekoladowym

 

Eklery z białą czekoladą
 
Autor:
Składniki
ciasto na eklery:
  • 250 ml wody
  • 80 g masła
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
krem z białej czekolady:
  • 400 g białej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 400 ml zimnej śmietany kremówki do ubicia
dodatkowo:
  • kwaśny dżem - np. z czarnej porzeczki lub malinowy
Wykonanie
eklery:
  1. W rondelku zagotuj wodę razem z masłem i solą.
  2. Gdy masło się rozpuści dodaj przesianą przez sitko mąkę i mieszaj energicznie, aż cała mąka ładnie się połączy z płynem.
  3. Odstaw rondelek z ciastem do wystudzenia.
  4. Do wystudzonego wbij pojedynczo jajka i po każdym dokładnie zmiksuj mikserem.
  5. Przełóż ciasto do worka cukierniczego albo mocnego woreczka i wyciśnij podłużne eklery - zachowaj między nimi lekkie odstępy.
  6. Piecz w 200 stopniach przez około 20-25 minut - aż będą lekko rumiane.
  7. Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój wzdłuż mniej więcej na pół.
krem:
  1. Czekoladę połam na kawałki, umieść ją w naczyniu żaroodpornym i piecz w 130 stopniach przez ok 25 minut, aż będzie miała karmelowy kolor - co jakieś 5-10 minut zamieszaj czekoladę.
  2. W tym czasie w rondelku podgrzej 200 ml śmietany kremówki.
  3. Gotową czekoladę przełóż do miski i zalej ją gorącą śmietaną - dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści - w razie potrzeby możesz całość ponownie podgrzać - gotową masę ostudź.
  4. Żelatynę zalej zimną wodą - trochę ponad poziom żelatyny i odstaw do napęcznienia.
  5. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  6. Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodaj do niej 2 łyżeczki masy czekoladowej i wymieszaj, tak zahartowaną żelatynę wlej do czekolady i dokładnie wymieszaj.
  7. Ubitą kremówkę dodaj w dwóch porcjach do czekolady i delikatnie wymieszaj.
  8. Krem przełóż do lodówki do schłodzenia i zgęstnienia.
  9. Przełóż krem do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka.
  10. Na spody eklerów nałóż porcję dżemu, a następnie porcję kremu, przykryj odkrojoną górą.
  11. Wierzch eklerów wystarczy już posypać tylko cukrem pudrem 🙂

 

 

eklerki z białą czekoladą

Related Post

Reklama

  • Czy naczynie żaroodporne powinno mieć pokrywkę? Jeszcze nie piekłam czekolady, bardzo ciekawe wyjście.

    • Nie, pieczemy bez przykrywki i mieszamy w trakcie

      • No to teraz pozostaje mi już tylko wytestować, chociaż przyznam, że mam jakieś takie wewnętrzne obawy przed tym pieczeniem 🙂

        • Nic się nie bój – tylko ją mieszaj od czasu do czasu i pilnuj aby się nie przypaliła 🙂

  • Kwaskowaty dżem idealnie musi tutaj pasować <3

    • Tak, świetnie równoważy słodki smak kremu 🙂

%d bloggers like this: