Reklama


Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

faworki z mascarpone

 

Karnawał i Tłusty Czwartek dają nam rozgrzeszenie do jedzenia różnych smażonych pyszności.

Z chęcią więc sięgamy po pączki i faworki 🙂

Szczególnie faworki jemy głównie w tym okresie – ja ich chyba jeszcze nigdy nie robiłam w innym czasie.

Za to w karnawale uwielbiam się nimi zajadać i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów.

Na blogu są już różne przepisy na faworki, czy też na chrust jak je nazywają niektórzy.

Tym razem zrobiłam faworki z mascarpone, które wypatrzyłam na blogu Zjem to.

Jeśli wolicie tradycyjne faworki, to przepis jest na blogu, a dla odchudzających się są również faworki pieczone 🙂

Te nowe faworki są proste i dość szybkie do przygotowania. Nie wymagają „zbijania” wałkiem, za to ciasto jest wielokrotnie wałkowane i składane – podobnie jak składamy list.

To wielokrotne wałkowanie i składanie powoduje, że ciasto się ładnie listkuje i napowietrza, dzięki temu faworki ładnie rosną podczas smażenia.

Samo smażenie faworków przebiega wręcz ekspresowo, więc jeśli nie macie pod ręką pomocnika do ich smażenia, to najpierw przygotujcie sobie wszystkie faworki, a dopiero potem je smażcie.

Najlepiej rondelek z tłuszczem włączyć przed przygotowywaniem ostatniej porcji faworków – ja gotowe ciasto podzieliłam na 4 części każdą wałkowałam i kroiłam oddzielnie.

chrupiące faworki

 

chrust na tłusty czwartek

 

faworki z mascarpone

 

faworki na tłusty czwartek

 

chrust z mascarpone

 

proste faworki

 

faworki

 

Faworki z mascarpone
 
Autor:
Składniki
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 żółtek z jajek rozmiar L (jeśli używasz M, to 6)
  • 1 łyżka cukru pudru lub cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki lub octu spirytusowego
  • 300-350 g mąki plus do posypywania
  • olej do smażenia - około litr
Wykonanie
  1. Zmiksuj razem mascarpone, jajka, cukier i sól.
  2. Dodaj wódkę/ocet oraz porcjami mąkę.
  3. Zagnieć ciasto na blacie - ma być ładnie elastyczne.
  4. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, złóż jak list - najpierw jeden z boków złóż do środka, a następnie przykryj drugim bokiem.
  5. Powtórz czynność kilka - kilkanaście razy (ja wałkowałam i składałam ciasto 10 razy).
  6. Zawiń ciasto w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
  7. Podziel ciasto na 4 części.
  8. Każdą z nich rozwałkuj cienko, a następnie pokrój w paski o szerokości około 2 cm (jeśli paski są długie, to możesz je dodatkowo przekroić na dwa).
  9. Na środku każdego paska zrób ostrym nożem nacięcie (wzdłuż paska) długie na około 2 cm.
  10. Przewlecz jeden z końców faworka przez nacięcie i odłóż na lekko posypany mąką blat.
  11. Po przygotowaniu 3 porcji faworków rozgrzej tłuszcz w rondelku - najlepiej aby miał temperaturę około 180 stopni (możesz wrzucić na próbę kawałek ciasta - jeśli szybko wypływa na wierzch i się rumieni, to temperatura jest odpowiednia).
  12. Smaż faworki na rumiano z obydwu stron - zajmuje to około 1 minuty na stronę.
  13. Po usmażeniu odsącz na ręczniki papierowym.
  14. Podawaj posypane cukrem pudrem.
 

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: