Syrop waniliowy
Sugar cookies wg Marthy Stewart

kruche babeczki z truskawkami 4

Kruche babeczki z truskawkami, czyli przepis „prosty jak drut” 😉

Mam nadzieję, że podobnie jak ja kochacie takie właśnie proste i łatwe przepisy, które nie wymagają długiego stania w kuchni, a które dodatkowo pozwalają zatrudnić „do czarnej roboty” dzieciaki 😀
Kto jak kto, ale dzieci uwielbiają „pomagać” w kuchni, ta cała zabawa z mąką, jajkami, masłem to dla nich najlepiej spędzony czas – szczególnie, że wszystko można zrobić z mamą albo z tatą.

Te babeczki również spokojnie przygotujecie z maluchami – proste kruche ciasto, do tego krem z serka mascarpone i truskawki (dodatkowo możecie do babeczek dodać rozpuszczoną czekoladę).

A jeśli nie macie foremek do upieczenia spodów do babeczek, to zaraz pokarzę Wam świetny substytut – wystarczy, że posiadacie formę do pieczenia tradycyjnych babeczek 🙂

Z tego przepisu otrzymacie około 12 kruchych babeczek (a truskawki możecie zastąpić dowolnymi owocami).

kruche babeczki z truskawkami 3

 

kruche babeczki z truskawkami 1

 

kruche babeczki z truskawkami 5

 

kruche babeczki z truskawkami 8

 

kruche babeczki z truskawkami 9

 

Kruche babeczki z truskawkami
 
Autor:
Składniki
kruche spody:
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • czubata łyżka cukru pudru
  • odrobina zimnej wody lub zimnego mleka
krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • owoce do dekoracji
czekolada:
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki śmietany kremówki
Wykonanie
kruche spody:
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli nie chce się lepić to dodaj trochę zimnej wody lub zimnego mleka.
  2. Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce (ciasto możesz przygotować z wyprzedzeniem i przechować je w lodówce).
  3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, szklanką lub dużą okrągłą foremką wytnij koła.
  4. Wylep nimi foremki do babeczek (możesz też wykorzystać formę do pieczenia zwykłych babeczek - tak jak pokazałam na zdjęciu).
  5. Piecz spody w 190 stopniach przez około 10-15 minut - aż będą ładnie rumiane.
  6. Po upieczeniu przestudź je.
  7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietaną kremówką.
  8. Posmaruj nią dno babeczek.
  9. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj ją do serka i delikatnie wymieszaj.
  10. Krem nałóż do przygotowanych kruchych spodów.
  11. Udekoruj truskawkami lub innymi owocami.

 

Syrop waniliowy
Sugar cookies wg Marthy Stewart

Related Post