Tort biedronka na drugie urodziny Hani
Naleśniki a la Gundel

 

Kupiłam sobie ostatnio blachę do mega muffinów i postanowiłam ją w końcu wypróbować.

Zadebiutowałam czekoladowymi babeczkami z malinami i czekoladą.

Przepis na te babeczki czekoladowo-malinowe znalazłam w Cukierni Lidla, ale go odrobię zmodyfikowałam.

Jeśli macie taką foremkę, albo duże papilotki, to otrzymacie około 10 ogromnych babeczek.

Możecie też upiec normalne babeczki – w ilości około 24 sztuk (tylko wtedy pieczcie je krócej – około 20 minut).

megaczekoladowe z malinami2

megaczekoladowe z malinami5

megaczekoladowe z malinami1

Mega babeczki czekoladowo-malinowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 160 g cukru
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 250 ml mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 2 duże jajka
  • 50 g posiekanej czekolady (użyłam mleczną)
  • 150 g świeżych lub mrożonych malin (jeśli używasz mrożone maliny, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać)
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem, aż będą puszyste i gęste.
  3. Dodaj do jajek rozpuszczone masło i wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę w trzech porcjach, na zmianę z mlekiem.
  5. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę oraz maliny - wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Nałóż ciasto do papilotek do ¾ wysokości, piecz w temperaturze 185 stopni (z termoobiegiem) lub 195-200 stopni (bez termoobiegu).
  7. Babeczki powinny być gotowe po około 25-30 minutach (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
Notatki
Z podanej porcji możesz zrobić około 24 sztuki zwykłych babeczek - piecz je wtedy około 20 minut.

 

Tort biedronka na drugie urodziny Hani
Naleśniki a la Gundel

Related Post