Rajskie placuszki
Ciasto marlenka

Muffinki z żurawinami i kardamonem

muffinki z żurawinami

 

Muffinki z żurawinami i kardamonem polecają się na święta 🙂

Zresztą one są idealne i bez świąt 😀

Maślane ciasto, aromatyzowane pomarańczą, pełne świeżej żurawiny (albo mrożonej) i posiekanych orzechów włoskich, do tego sporo kardamonu i przepis na idealne babeczki gotowy.

Uwierzcie mi, że trudno się Wam będzie od nich oderwać i na pewno szybko znikną ze stołu.

Idealnie będą pasować do kubka gorącego kakao, czy też ciepłego mleka z miodem – a do tego płonący kominek …. rozmarzyłam się 🙂

Kto nie ma kominka, to niech sobie chociaż włączy lampki choinkowe – nastrój gwarantowany 🙂

Ja z podanej porcji upiekłam 12 babeczek – chociaż ciasto tak napchałam do papilotek, że potem się bałam, że poucieka w trakcie pieczenia 😉

Jakoś dały radę, więc też możecie napychać na maksa, albo dołóżcie z jedną papilotkę.

Ps. Do dekoracji użyłam dodatkowo pokrojony w plasterki owoc kumkwatu – to na wypadek, gdybyście byli zainteresowani 🙂

Jeśli lubicie takie smaki, to koniecznie wypróbujcie też przepis na babeczki z białą czekoladą i klemantynkami – przeeeepyszne 😀

świąteczne babeczki

 

babeczki pomarańczowe

 

babeczki żurawinowe

 

babeczki pomarańczowe

 

świąteczne babeczki

 

muffinki z żurawinami

 

babeczki z żurawinami

 

Muffinki z żurawinami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 115 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 120 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 80 ml mleka
  • skórka starta z jednej pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 180 g świeżej lub mrożonej żurawiny (nie trzeba jej wcześniej rozmrażać)
lukier:
  • 120 g cukru pudru
  • kilka łyżeczek soku z pomarańczy
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni.
  2. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  3. W trakcie zmieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kardamonem, cynamonem i solą.
  4. Mleko wymieszaj z jogurtem lub śmietaną.
  5. Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i po każdy jajku po łyżce mąki.
  6. Dodaj resztę mąki na zmianę z mlekiem z jogurtem.
  7. Mieszaj krótko - tylko do wymieszania składników.
  8. Do ciasta dodaj posiekane orzechy oraz żurawiny, wymieszaj łyżką.
  9. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - około 12-13 dość wysokich.
  10. Piecz muffinki przez 5 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 15-18 minut - do suchego patyczka.
  11. Po upieczeniu ostudź.
  12. Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj po łyżeczce sok pomarańczowy - do momentu aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję - nie rób go zbyt rzadkiego, bo spłynie z babeczek.
  13. Polej lukrem babeczki.

 

Przepis znaleziony u Sally 🙂

Rajskie placuszki
Ciasto marlenka

Related Post