Rurki z kremem malinowym
Gofry na maślance

 

Zachciało się mi jakichś prostych i smacznych mufinek, a że właśnie kupiłam pyszne śliwki, to szybko przygotowałam porcję mega wielkich mufinek ze śliwkami 🙂

Ciasto jest aromatyczne od cynamonu i miodu, które świetnie komponują się ze śliwkami, a cynamonowa kruszonka wieńczy całość.

W niecałą godzinę otrzymacie przepyszny deser do kawy, czy herbaty, a i dzieci w nich zasmakują 🙂

Możecie też wypróbować przepis na ciasto ze śliwkami, który podawałam w zeszłym roku.

Z przepisu na mufinki otrzymacie 6 ogromych babek, albo 12 małych.

mufinki ze sliwkami1

mufinki ze sliwkami2

mufinki ze sliwkami3

mufinki ze sliwkami4

 

Mufinki ze śliwkami
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (może też być maślanka, jogurt naturalny, a w ostateczności mleko)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • śliwki - pokrojone na ćwiartki (około 6 sztuk dużych)
kruszonka:
  • 3 łyżki cukru
  • 4-5 czubatych łyżek mąki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 bardziej czubate łyżki masła
  • garść płatków migdałów
Wykonanie
ciasto:
  1. W misce zmieszaj razem suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki (oprócz miodu).
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj - dodaj miód i zmiksuj (nie miksuj za długo, bo mufinki mogą być "gniotowate").
  4. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek, na wierzchu ułóż śliwki.
  5. Zagnieć razem składniki kruszonki (oprócz płatków migdałowych).
  6. Płatkami posyp wierzch mufinek, a następnie posyp je kruszonką.
  7. Piekarnik nagrzej do 220 stopni - podpiecz mufinki w tej temperaturze przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez około 20 minut (w przypadku małych babeczek) lub około 30-40 minut przy dużych mufinkach.

 

Rurki z kremem malinowym
Gofry na maślance

Related Post