Ciasto z rabarbarem i bezą
Ciasto z malinami i truskawkami

Te placki kukurydziane usmażyliśmy na patelni z małymi wgłębieniami i wyglądały po prostu uroczo – małe, pulchniutkie, żółciutkie placuszki 🙂

Kolejne świetne weekendowe śniadanie – chociaż dzieci się ostatnio niecierpliwią, bo w sobotę odsypiamy sobie ciężki tydzień pracy, a potem jeszcze trzeba czekać, aż mama wszystko sfotografuje 🙂

Z tego wszystkiego robi się dość „późne” śniadanie.

No cóż – uroki blogowania – rodzina musi się poświęcić 😉

Tym razem zrobiliśmy ogromną ilość placków – obawiałam się, że z przepisu w wersji podstawowej się nie najemy – placków starczyło jeszcze na kolację 🙂

Podaję tu przepis na dużą porcję – sami zdecydujcie, czy dacie radę tyle zjeść 🙂

placki kukurydziane_7

placki kukurydziane_1

placki kukurydziane_2

placki kukurydziane_5

Placki kukurydziane
 
Autor:
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g masła
  • ok 1,5 szklanki mleka (albo do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
Wykonanie
  1. Masło rozgrzej w garnuszku do rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia
  2. Żółtka zmiksuj z cukrem.
  3. Dodaj płynne masło
  4. Obydwie mąki i proszek do pieczenia zmieszaj razem
  5. Dodaj mąkę na zmianę z mlekiem do żółtek.
  6. Ubij białka na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  7. Patelnię posmaruj lekko olejem (nie lej go za dużo - patelnia ma być tylko lekko nim posmarowana za pomocą pędzelka lub papierowych ręczników).
  8. Smaż placuszki na rumiano z obydwu stron.
  9. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - ja usmażone placuszki wstawiam na talerzu do lekko nagrzanego piekarnika (do około 70 stopni), tak aby za bardzo nie wystygły.

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi małymi zmianami.

Ciasto z rabarbarem i bezą
Ciasto z malinami i truskawkami

Related Post