Tarteletki czekoladowe
Lody brzoskwiniowe

Pleśniak ostatnio strasznie za mną chodził – nie robiłam go i nie jadłam już wieki całe, a ostatnio przeżywałam z każdej strony jego inwazję 😉 Najpierw upiekła go koleżanka i przyniosła jako poczęstunek, później zaczął mi wyskakiwać w internecie, a na koniec inna koleżanka poprosiła mnie o przepis na pleśniaka.

No cóż – poczułam się zmuszona do  jego upieczenia 😉

Podaję tutaj przepis na dużą blachę ciasta (taką mniej więcej 40x30cm). Ja zrobiłam wersję czarne ciasto -białe ciasto -czarne ciasto, ale można oczywiście zrobić odwrotnie 🙂

 

 

Pleśniak
 
Autor:
Składniki
  • 5 szklanek mąki (850g)
  • 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 szklanka cukru (podzielona po połowie)
  • 1,5 kostki masła lub margaryny (takiej po 250g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kakao
  • marmolada lub konfitura
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Z mąki, żółtek, połowy szklanki cukru, margaryny i proszku do pieczenia zagnieć ciasto (jeśli będzie się kruszyć i składniki nie będą chciały się połączyć, to możesz dodać trochę zimnej wody lub śmietany).
  3. Ciasto podziel na trzy części, do jednej z nich (albo do dwóch - jak u mnie), dodaj kakao i zagnieć. Ciasta włóż do woreczków i schłódź w lodówce (ciasto trzeba starkować, więc musi być dość twarde).
  4. Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, albo wyłóż papierem do pieczenia. Potarkuj jedną część ciasta (kolory tarkujemy naprzemiennie). Lekko ugnieć i wyłóż na wierzch marmoladę lub konfiturę. Na to potarkuj drugi kawałek ciasta. Pianę z białek ubij na sztywno z połową szklanki cukru (pod koniec możesz dodać łyżkę mąki ziemniaczanej). Pianę wyłóż na ciasto i na koniec potarkuj ostatni kawałek ciasta.
  5. Ciasto piecz około 40-50 minut - sprawdź patyczkiem, czy już jest gotowe 🙂

 

Tarteletki czekoladowe
Lody brzoskwiniowe

Related Post