Tort Angry Birds
Tort flaga brytyjska

Dzisiaj proponuję Wam odnowioną wersję racuchów z jabłkami – rachuszki z brzoskwiniami – jest ich teraz tyle świeżych, że aż żal nie skorzystać 🙂

Racuchy będą świetne na obiad na słodko, albo na kolację – dzieci na pewno je pokochają.

Ja je robiłam na urlopie, bo wykonanie jest bardzo proste i szybko można się cieszyć przepysznym daniem.

Wystarczy je oprószyć cukrem pudrem, albo podać z odrobiną ulubionego dżemu.

racuchy z brzoskwiniami3

racuchy z brzoskwiniami2

racuchy z brzoskwiniami1

Racuszki z brzoskiniami
 
Autor:
Składniki
  • pół kilograma mąki
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • pół szklanki cukru + 1 łyżka
  • 2 jajka
  • 2 średnio dojrzałe brzoskwinie
Wykonanie
  1. Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku i łyżce cukru, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałeczki.
  3. Resztę składników włóż do dużej miski, jak drożdże wyrosną dodaj do miski i szybko wyrób ciasto (ręcznie albo mikserem), jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste - dodaj jeszcze odrobinę mleka.
  4. Na koniec dodaj brzoskwinie i delikatnie wymieszaj.
  5. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  6. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj łyżką ciasto, smaż racuchy na średnim ogniu.
  7. Ja wykałaczką sprawdzam, czy ciasto jest jeszcze surowe w środku, jeśli patyczek jest czysty można wyciągać racuchy.
  8. Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.

 

Tort Angry Birds
Tort flaga brytyjska

Related Post