Reklama


Scones z brzoskwiniami

Scones z brzoskwiniami

 

ciasto brzoskwiniowe

 

Zapraszam was dziś na scones z brzoskwiniami.

Scones to taki typ bułeczki/ciastka.

Często podawane są w formie wytrawnej, ale ja lubię je w wersji na słodko 🙂

Szczególnie jeśli można je zjeść na śniadanie lub na drugie śniadanie 😀

Wcześniej na blogu pojawiły się scones z truskawkami, a teraz mam dla was trochę inną wersję smakową 🙂

Jeśli lubicie takie śniadania na słodko, to gorąco was zachęcam do wypróbowania przepisu – szczególnie, że takie scones można też zabrać do pracy lub do szkoły 😀

Przepis wypatrzyłam na blogu A latte food.

Oprócz pysznych ciastek ten przepis przyniósł mi rewelacyjny pomysł na robienie lukru ze śmietanką kremówką – spróbujcie sami 😀

 

ciasto z brzoskwiniami

 

scones brzoskwiniowe

 

ciastka brzoskwiniowe

 

ciasto z brzoskwiniami

 

Scones z brzoskwiniami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
scones:
  • 300-350 g mąki pszennej
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki śmietany kremówki
  • ¼ szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duża drobno pokrojona brzoskwinia
lukier:
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • śmietana kremówka
Wykonanie
  1. W misce zmieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, dodaj masło i rozgnieć całość na kruszonkę.
  2. W drugiej misce zmieszaj razem jajko, śmietanę kremówkę, jogurt i wanilię dodaj mokre składniki do kruszonki i wyrób ciasto.
  3. Dodaj pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszaj.
  4. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niego placek.
  5. Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki (jak pizzę).
  6. Każde ciastko posmaruj z wierzchu odrobiną śmietany kremówki.
  7. Piecz w 200 stopniach przez około 16-18 minut.
  8. Po upieczeniu lekko ostudź.
  9. Cukier puder zmieszaj z ekstraktem z wanilii, dodaj po łyżce śmietanę kremówkę - tyle aby lukier był gęsty ale płynny.
  10. Posmaruj lukrem scones.

 

 

scones z brzoskwiniami

Related Post

Reklama

  • Małgorzata

    Pysznie wyglądają z tą ogromną ilością lukru ❤

  • Scones już na blogach widziałyśmy nie raz ale jeszcze nigdy nie robiłyśmy 🙂 Też wolałybyśmy słodką wersję 😀

  • Piękne! Z takimi super zacząć dzień 😀

%d bloggers like this: