Domowy sos karmelowy
Granola dyniowa

 

Popatrzcie na zdjęcia i spróbujcie powiedzieć „nie” temu ciastu – ja nie potrafiłam 😉 (i to trzy razy :D)

To istna rozkosz dla podniebienia – spód w typie ciasta blondie z kawałkami jabłek, potem sernik z aromatycznymi przyprawami i karmelem, następnie warstwa podduszanych jabłek, a na koniec wszystko to polałam karmelem – po prostu „niebo w gębie”.

Pracę nad ciastem możecie podzielić na etapy – najpierw upieczcie spód (ja to zrobiłam dzień wcześniej) i przygotujcie karmel – możecie użyć kupny, albo zrobić sami – tutaj znajdziecie przepis na szybki i prosty domowy sos karmelowy.

Następnego dnia możecie przygotować sernik, a gdy będzie się schładzał przygotujcie jabłka (oczywiście wszystko to dacie radę przygotować jednego dnia, tylko będziecie na to potrzebować trochę czasu).

We wszystkich etapach (oprócz sosu karmelowego) używałam przygotowanej własnoręcznie przyprawy do jabłek – poniżej podam jak ją przygotować i gorąco Was zachęcam do skorzystania z przepisu. Przyprawa ta świetnie podkreśla smak jabłek i jabłeczników i na pewno przyda się Wam w przyszłości (jeśli jednak będzie Wam brakować składników, to po prostu dajcie po szczypcie tych przypraw, które macie bezpośrednio do ciasta, sernika i jabłek).

Przepis jest na foremkę o średnicy 22 cm.

sernik na cieście z jabłkami1

sernik na cieście z jabłkami2

sernik na cieście z jabłkami3

sernik na cieście z jabłkami4

 

Sernik na cieście z jabłkami
 
Autor:
Składniki
przyprawa do jabłecznika:
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
ciasto:
  • 170 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 1 białko
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do jabłecznika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół pokrojonego w kostkę dużego jabłka
sernik:
  • pół kilograma twarogu na serniki
  • pół szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki sosu karmelowego lub masy kajmakowej
  • pół łyżeczki przyprawy do jabłecznika
  • 125 ml ubitej śmietany kremówki
jabłka:
  • 1,5 dużego jabłka pokrojonego w cienkie półplasterki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
Wykonanie
przyprawa do jabłecznika:
  1. Wszystkie składniki włóż do miseczki i zmieszaj.
  2. Przełóż przyprawę do szczelnego pojemniczka lub woreczka strunowego.
ciasto:
  1. Masło rozpuść, dodaj cukier i wymieszaj.
  2. Dodaj wanilię, jajko i białko - wymieszaj.
  3. Zmieszaj razem wszystkie pozostałe suche składniki i dodaj je do masy maślanej - dokładnie wymieszaj.
  4. Dadaj pokrojone jabłko, zamieszaj.
  5. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
  6. Piecz w 180 stopniach przez 30-35 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu wystudź.
sernik:
  1. Zmiksuj twaróg z cukrem, karmelem i przyprawą.
  2. Dodaj ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj.
  3. Wyłóż sernik na wystudzone ciasto i schłódź w lodówce przez 3-4 godziny.
jabłka:
  1. Obrane i pokrojone w plasterki jabłka skrop sokiem z cytryny i włóż do garnka.
  2. Dodaj cukier, przyprawę i masło.
  3. Podduś jabłka aż nabiorą miękkości, a następnie wystudź.
  4. Wyjmij ciasto z tortownicy, na wierzchu ułóż jabłka, a całość polej sosem karmelowym.

 

Przepis pochodzi z tej strony – ja podaję wersję zmienią (przede wszystkim ograniczyłam ilość cukru).

Domowy sos karmelowy
Granola dyniowa

Related Post