Mleko kokosowe
Sos toffee z mikrofalówki

sernik zebra Karoliny 5

Dziś będzie sernik zebra 🙂

Ciasto inspirowane tradycyjną babką popularną w czasach mojej młodości (przepis na taką zebrę również znajdziecie na blogu 🙂

Sernik w paski upieczony jest z masy sernikowej i czekoladowego ciasta, które nalewa się naprzemiennie do foremki – dzięki temu w cieście tworzą się piękne paski 🙂

Przepis na ciasto wzięłam w końcu od siostry, która robi je na prawie wszystkie święta (chociaż wprowadziłam trochę swoich modyfikacji – jak zwykle zresztą ;)).

Sernik polecam wszystkim – szczególnie na nadchodzące święta wielkanocne – będzie się rewelacyjnie prezentował na świątecznym stole.

Przepis jest na dużą tortownicę – użyłam taką o średnicy 26 cm.

sernik zebra Karoliny 1

sernik zebra Karoliny 3

sernik zebra Karoliny 6

sernik zebra Karoliny 8

sernik zebra Karoliny 9

Sernik zebra
 
Autor:
Składniki
masa sernikowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego (użyłam twarogu w wiaderku firmy Piątnica)
  • 200 g cukru
  • 4 jajka (użyłam rozmiar L)
  • ulubiony aromat do smaku
masa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki
  • 30 g mielonych migdałów
  • około pół szklanki mleka - do nadania konsystencji
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w misce i krótko zmiksuj.
  2. Czekoladę rozpuść razem z masłem i odstaw do wystudzenia.
  3. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą gęstą masę.
  4. Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmieszaj.
  5. Dodaj mąkę zmieszaną z migdałami i zmiksuj.
  6. Jeśli ciasto czekoladowe jest zbyt gęste - powinno być lekko lejące (ale nieco gęstsze od masy sernikowej), to dodaj mleko i wymieszaj (ja dodałam około pół szklanki).
  7. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami.
  8. Nalewaj na zmianę na środek foremki po trochu masy sernikowej i masy czekoladowej (masy będą się rozpływać i tworzyć warstwy).
  9. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
  10. Piecz ciasto przez 1,5 godziny, po upieczeniu piekarnik otwórz, a ciasto zostaw w środku do wystudzenia.
  11. Sernik schłódź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
  12. Przed podaniem udekoruj polewą z rozpuszczonej czekolady.

 

sernik zebra Karoliny 10

Mleko kokosowe
Sos toffee z mikrofalówki

Related Post