Bułki dyniowe
Domowy sos karmelowy

 

Dziś przepis na szybkie i proste ciasto – do wykonania również dla klasycznych „dwóch lewych rąk” 😉

Potrzebne Wam będzie gotowe ciasto francuskie (zaawansowani cukiernicy mogą zrobić własne np. z tego przepisu), mielone migdały (albo całe, które możecie zmielić) oraz nektarynki albo brzoskwinie.

Dzięki tym podstawowym składnikom wyjdzie Wam rewelacyjna tarta migdałowa z owocami 🙂

Nie napracujecie się zbytnio, a za to „wyżerka” nieziemska 🙂

A – zupełnie zapomniałam o całym zwieńczeniu – czyli małych bezikach – co prawda możecie je pominąć, ale one na prawdę stanowią „wisienkę na torcie”.

 

tarta migdałowa z nektarynkami1

tarta migdałowa z nektarynkami2

tarta migdałowa z nektarynkami3

tarta migdałowa z nektarynkami4

 

Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami
 
Autor:
Składniki
  • ciasto francuskie - opakowanie o wielkości 275 g (kupiłam w Lidlu)
  • 120 g mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru (podzielony po połowie)
  • 2 białka
  • 2-3 duże nektarynki lub brzoskwinie (mogą też być z puszki)
  • około 50 g posiekanych migdałów
Wykonanie
  1. Ciasto francuskie rozłóż na blaszce razem z papierem (ja założyłam lekko boki do środka, aby utworzyć grubszy brzeg).
  2. Podpiecz ciasto przez 10-12 minut w 200 stopniach - musi się lekko zarumienić.
  3. W tym czasie zmieszaj razem śmietanę, mielone migdały, 50 g cukru i jajko. a owoce przekrój na pół i pokrój w plasterki.
  4. Wyjmij z piekarnika ciasto, jeśli się mocno napuszyło, to je delikatnie zgnieć ręką.
  5. Wyłóż na wierzch masę śmietanowo-migdałową i ułóż owoce.
  6. Podpiecz w piekarniku przez kolejne 10 minut.
  7. W tym czasie ubij białka z pozostałym cukrem i szczyptą soli.
  8. Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni (z termoobiegiem).
  9. Łyżeczką nałóż bezę na wierzch ciasta tworząc małe kupki.
  10. Popiecz ciasto przez kolejne 10-15 minut - aż beza się zarumieni.
  11. Po upieczeniu przestudź.

 

Przepis znalazłam we wrześniowym numerze „Moich smaków życia” – tutaj podaję wersję z moimi zmianami.

Bułki dyniowe
Domowy sos karmelowy

Related Post