Mus z białej czekolady z owocami
Pomarańczowe ciasto ze śliwkami

Tarta migdałowa z malinami i delikatnym nadzieniem.

tarta migdałowa z malinami_8

Mam dla Was idealne ciasto na letnie dni – delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto aromatyzowane mielonymi migdałami, do tego leciutki krem w stylu kremu angielskiego (tutaj zapiekany, a nie gotowany) i mnóstwo świeżych malin (chociaż możecie też wykorzystać dowolne owoce sezonowe).

Kruche ciasto możecie przygotować wcześniej i przechować w lodówce, do „dnia pieczenia” – skróci to Wam czas przygotowań i przepyszną tartę będziecie wtedy mieli w godzinę 🙂

Przepis na to ciasto pochodzi z książki Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla” – wprowadziłam jednak do niego moje zmiany (inaczej nie byłabym sobą ;)).

Próbujcie, testujcie wersje z różnymi owocami i dzielcie się swoimi spostrzeżeniami 🙂

 

tarta migdałowa z malinami_11

tarta migdałowa z malinami_12

tarta migdałowa z malinami_10

almond raspberry tart

tarta migdałowa z malinami_2

tarta migdałowa z malinami_6

Tarta migdałowa z malinami
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 100 g masła (użyłam miękkie, bo schładzałam ciasto przez noc)
  • 150 g przesianej przez sito mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 żółtka z dużych jajek
  • 50 g cukru pudru
krem:
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 200 ml pełnotłustego mleka
  • 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • opakowanie cukru waniliowego lub cukier aromatyzowany laską wanilii
dodatkowo:
  • około 300 g owoców
Wykonanie
ciasto:
  1. Wszystkie składniki razem zagnieć - jeśli ciasto nie będzie chciało się formować, to możesz dodać trochę kwaśnej śmietany lub zimnej wody.
  2. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź przez około 1-2 godzinę (możesz też przechować je kilka dni w lodówce, wtedy przed pieczeniem wyjmij ciasto około pół godziny wcześniej, aby lekko rozmiękło).
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość odrobinę większą od foremki (foremka 24-26 cm średnicy) i wyłóż nim formę.
  4. Ciasto przykryj folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociąż ziarnami grochu lub fasoli i podpiecz 20 minut w 180 stopniach.
  5. Po tym czasie zdejmij papier z grochem i dopiecz spód przez kolejne 5 minut.
krem:
  1. Jajko i żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj cukier waniliowy oraz mąkę - wymieszaj.
  2. Wlej mleko i zmieszaj.
  3. Masę przelej na kruchy spód, na wierzchu ułóż owoce.
  4. Piecz w 160 stopniach przez około 30 minut - masa ma się zrumienić.
  5. Gotową tartę wystudź i posyp cukrem pudrem.
Notatki
Spód ciasta możecie posypać odrobiną mąki - wtedy nie będzie wchłaniał wilgoci z masy mlecznej.

 

Mus z białej czekolady z owocami
Pomarańczowe ciasto ze śliwkami

Related Post