Zaktualizowany: 2023 20 grudniaOpublikowano: 2016 12 lutego
zdrowe brownie 1

Przepis na zdrowe bezglutenowe brownie z daktylami

Zapraszam na pyszne bezglutenowe ciasto brownie z daktylami. To zdrowe ciasto jest nie tylko bezglutenowe, ale nie ma w sobie białego cukru ani nabiału. Dlatego to idealne ciasto dla osób na różnych dietach eliminacyjnych. Ale to brownie bez glutenu na pewno zasmakuje każdemu. Ciasto jest mięsiste i wyraziste w smaku, ze wspaniałą warstwą malinową na górze. Gorąco polecam!

zdrowe brownie 5

Zdrowe brownie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta brownie, to wypróbuj przepis na taką zdrowszą wersję tego popularnego ciasta.

zdrowe brownie 1

Zdrowe brownie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bezglutenowe brownie na daktylach.
4.67 z 9 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 30 minut
3 hours
Czas całkowity 4 hours 20 minut
Porcje 16
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 22/22 cm.
Składniki

składniki na brownie bezglutenowe

Instrukcja
 

Jak zrobić zdrowe brownie bez glutenu

  • Daktyle pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondelka, zalej szklanką wody i gotuj, aż daktyle zmiękną i się rozpadną.
    20 daktyli
  • Do miękkich daktyli dodaj sodę i wymieszaj (masa się spieni), zmiksuj całość, aby była w miarę gładka, dodaj masło pokrojone w kawałki i mieszaj aż się rozpuści.
    1 łyżeczka sody oczyszczonej, 125 g masła
  • Dodaj do masy syrop klonowy i wymieszaj.
    3/4 szklanki syropu klonowego
  • Kakao zmieszaj z mąką i szczyptą soli.
    3/4 szklanki gorzkiego kakao
  • Puree z daktyli przełóż do misy miksera, dodaj mąkę, jajka i krótko zmiksuj.
    3/4 szklanki mąki jaglanej, 2 jajka
  • Jeśli masz, to dodaj nasiona chia i krótko wymieszaj.
    0,5 szklanki nasion chia
  • Przełóż masę do foremki o wielkości około 22/22 cm.
  • Piecz w 160 stopniach przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Dżem malinowy przełóż do rondelka i podgrzej.
    375 g dżemu malinowego
  • Żelatynę zalej wodą – trochę ponad poziom żelatyny, zamieszaj, a gdy napęcznieje podgrzej krótko w mikrofalówce, aby żelatyna się rozpuściła.
    5 g żelatyny
  • Dodaj żelatynę do gorącego dżemu i wymieszaj.
  • Wyłóż dżem na brownie i schłodź przez około 2 godziny w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe bezglutenowe brownie, brownie bez glutenu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
zdrowe brownie

Daktylowe brownie – uwagi

Można jednocześnie jeść pyszne i zdrowe ciasto – przykładem na to jest moje dzisiejsze zdrowe brownie. Zrobione jest z daktyli, gorzkiego kakao, syropu klonowego, bezglutenowej mąki jaglanej oraz nasion chia. Do tego galaretka z dżemu malinowego na wierzchu brownie. Ciasto jest bardzo czekoladowe i nie za słodkie, a do tego fajnie chrupie nasionami (jeśli ich nie macie, to możecie je pominąć przy  pieczeniu).

To brownie jest bezglutenowe i bez białego cukru, a do tego jeśli masło zamienisz na olej kokosowy, albo margarynę, to otrzymasz brownie bez nabiału. Dzieciaczki (dorośli zresztą też) nie zorientują się, że jedzą „jakieś inne” brownie. A z tej porcji otrzymacie blaszkę o wielkości około 22/22 cm.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na zdrowe słodkości.

zdrowe brownie 6
zdrowe brownie 7

Przepis znalazłam na stronie Delicious.com.

Polecane przepisy na ciasta bezglutenowe

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne ciasta bezglutenowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem