Nocna owsianka
Tort z misiem

zdrowe brownie 1

Można jednocześnie jeść pyszne i zdrowie ciasto – przykładem na to jest moje dzisiejsze zdrowe brownie.

Zrobione jest z daktyli, gorzkiego kakao, syropu klonowego, mąki jaglanej (oryginalnie była mąka kokosowa, ale jej nie miałam) oraz nasion chia. Do tego galaretka z dżemu malinowego.

Ciasto jest bardzo czekoladowe i nie za słodkie, a do tego fajnie chrupie nasionami (jeśli ich nie macie, to możecie je pominąć przy  pieczeniu).

Dzieciaczki (dorośli zresztą też) nie zorientują się, że jedzą „jakieś inne” brownie 🙂

A z tej porcji otrzymacie blaszkę o wielkości około 22/22 cm.

zdrowe brownie 3

zdrowe brownie 5

zdrowe brownie 6

zdrowe brownie 7

Zdrowe brownie
 
Autor:
Składniki
  • 20 fig bez pestek (około 150-200 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • ¾ szklanki (185 ml) syropu klonowego
  • 125 g masła
  • ¾ szklanki (85 g) gorzkiego kakao
  • pół szklanki nasion chia (można pominąć)
  • ¾ szklanki (85 g) mąki jaglanej/kokosowej/orkiszowej
  • 2 duże jajka
  • 5 g żelatyny (mniej więcej 1,5 łyżeczki)
  • 375 g dżemu malinowego
Wykonanie
  1. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondelka, zalej szklanką wody i gotuj, aż daktyle zmiękną i się rozpadną.
  2. Do miękkich daktyli dodaj sodę i wymieszaj (masa się spieni), zmiksuj całość, aby była w miarę gładka, dodaj masło pokrojone w kawałki i mieszaj aż się rozpuści.
  3. Dodaj do masy syrop klonowy i wymieszaj.
  4. Kakao zmieszaj z mąką i szczyptą soli.
  5. Puree z daktyli przełóż do misy miksera, dodaj mąkę, jajka i krótko zmiksuj.
  6. Jeśli masz, to dodaj nasiona chia i krótko wymieszaj.
  7. Przełóż masę do foremki o wielkości około 22/22 cm.
  8. Piecz w 160 stopniach przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
  9. Po upieczeniu przestudź.
  10. Dżem malinowy przełóż do rondelka i pogrzej.
  11. Żelatynę zalej wodą - trochę ponad poziom żelatyny, zamieszaj, a gdy napęcznieje podgrzej krótko w mikrofalówce, aby żelatyna się rozpuściła.
  12. Dodaj żelatynę do gorącego dżemu i wymieszaj.
  13. Wyłóż dżem na brownie i schłódź przez około 2 godziny w lodówce.

Przepis znalazłam tutaj.

Nocna owsianka
Tort z misiem

Related Post