Babeczki bananowo-pomarańczowe
Przepis na pomarańczowe babeczki z bananami i lukrem
Babeczki bananowo-pomarańczowe to słodko-owocowa uczta dla podniebienia. Zrobione z aromatycznych, dojrzałych bananów i świeżego soku pomarańczowego, te babeczki zachwycą Twoje zmysły. Ich miękka i puszysta tekstura połączona z intensywnym smakiem bananów i orzeźwiającym akcentem pomarańczy sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa eksplozja smaku. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy jako słodka przekąska o każdej porze dnia. Gorąco polecam!
Spis treści
Babeczki bananowo-pomarańczowe przepis krok po kroku
Jeśli macie akurat w domu dojrzałe banany i nie wiecie co z nimi zrobić, to możecie upiec takie proste i aromatyczne babeczki bananowe z sokiem pomarańczowym. Dodajcie do nich nasiona chia dla lekkiej chrupkości.
Babeczki bananowo-pomarańczowe przepis
Składniki
składniki na babeczki bananowo-pomarańczowe
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżki nasion chia (- opcjonalnie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 1 jajko ((użyłam rozmiar L))
- 1/4 szklanki oleju (- 60 ml)
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego (- 60 ml)
- skórka (starta z jednej pomarańczy)
- 2 banany (dojrzałe – rozgniecione widelcem – około 160-180 g)
składniki na lukier pomarańczowy
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 3-4 łyżki soku z pomarańczy (do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki bananowo-pomarańczowe
- W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.300 g mąki pszennej, 2 łyżki nasion chia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 100 g cukru
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki oraz banany i skórkę z pomarańczy.1 jajko, 1/4 szklanki oleju, 1/4 szklanki soku pomarańczowego, 2 banany, skórka
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj – możesz to zrobić łyżką.
- Napełnij ciastem papilotki do mniej więcej 2/3 wysokości (babeczki lekko rosną).
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić lukier pomarańczowy do babeczek
- Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru sok pomarańczowy – stopniowo po łyżce.150 g cukru pudru, 3-4 łyżki soku z pomarańczy
- Polej lukrem babeczki.
Prywatne
Pomarańczowe babeczki z bananami – uwagi
No i znowu banany nie znalazły adoratorów w moim domu i skończyły jako babeczki bananowo-pomarańczowe. Jak się nie da jedną stroną, to drugą przejdzie. A że babeczek z bananami jest już trochę na blogu, to coraz trudniejsze zadanie przede mną, gdy muszę myśleć o kolejnych. Dlatego dziś połączenie z pomarańczą i nasionami chia (przemycam je gdzie się da). Do tego pomarańczowy lukier i fajna smaczna babeczka gotowa.
Jak zrobić pomarańczowy lukier na babeczki? Otóż jest to bardzo proste i potrzebujesz do tego zaledwie dwóch składników! Do miseczki wsyp cukier puder – tak około jednej szklanki. Wtedy zacznij dodawać po łyżce sok pomarańczowy – możesz użyć sok z kartonika, albo świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Po każdym dodaniu soku wymieszaj cukier puder, gdy lukier będzie już lekko lejący możesz posmarować nim babeczki. Im lukier będzie rzadszy, tym bardziej spłynie z babeczek, więc nie rób go zbyt rzadkiego.
Z tej porcji otrzymacie 12 babeczek.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki.
Polecane przepisy na ciasta z bananami
Jeśli macie ochotę na jeszcze inne ciasta i wypieki z bananami, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na te proste i pyszne ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babeczki bananowo-pomarańczowe przepis
Przepis na proste bananowe babeczki z sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową. Takie owocowe babeczki przygotujesz szybko i prosto i to na dodatek bez użycia miksera. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką w misce i upiec. Jeśli więc macie w domu dojrzałe banany, których nikt nie chce jeść. bo są brązowe, to upieczcie takie bananowe babeczki.
Pomarańczowe babeczki z bananami
Zobaczcie mój przepis na proste babeczki pomarańczowe i sprawdźcie jak zrobić bananowe babeczki. Te babeczki przygotujecie w kilka minut, potem pieczenie i już można zajadać te małe słodkości. Myślę, że dzieciom bardzo zasmakują takie owocowe babeczki. Spróbujcie koniecznie! Polecam wam również babeczki pomarańczowo-waniliowe.