Babeczki z batatów
Przepis na babeczki z batatami i cynamonową kruszonką
Upiecz dziś ze mną niezwykle pyszne i aromatyczne dzięki korzennym przyprawom babeczki z batatów. Te babeczki przygotowane z dodatkiem puree z batata smakują obłędnie z przyprawą do piernika i cynamonową kruszonką. Podaj swoje muffiny z batatów z kubkiem aromatycznej i rozgrzewającej herbaty albo z kawą i ciesz się pysznym deserem w deszczowe jesienne dni. Sprawdź mój przepis i zobacz koniecznie jak zrobić babeczki z batatami.
Spis treści
Babeczki z batatów przepis krok po kroku
Jeśli lubisz w swoich wypiekach wykorzystywać warzywa i korzenne przyprawy, to koniecznie wypróbuj ten przepis na słodkie babeczki z batatem.
Babeczki z batatów przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne foremki do pieczenia babeczek.
Składniki
składniki na babeczki z batatów
- 300 g batata
- 120 ml oleju
- 2 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 230 g mąki pszennej (1 i lekko ponad pół szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
składniki na kruszonkę do babeczek
- 60 g masła
- 60 g cukru (niepełna 1/3 szklanki)
- 90 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
- 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić babeczki z batatami krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Batata umyj przekrój na pół i ułóż przekrojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.300 g batata
- Piecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut – zależy jak dużego batata masz.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra/dół lub 170 stopni (termoobieg).
Krok 2 – przygotuj ciasto na babeczki
- Za pomocą łyżki wyjmij miąższ batata do miski (skórkę wyrzuć).
- Dodaj olej i rozgnieć dokładnie razem na gładkie puree – u mnie wystarczył ubijak do ziemniaków, ale możesz je też razem zblendować.120 ml oleju
- Dodaj jajka i wymieszaj łyżką.2 jajka
- W drugiej misce zmieszaj razem suche składniki babeczek – wystarczy je zmieszać łyżką.230 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką – jeśli ciasto jest za bardzo gęste, to możesz dodać do niego trochę mleka.
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek – mi wyszło 14 babeczek. Ciasto nakładaj do około 3/4 wysokości.
Krok 3 – przygotuj kruszonkę
- Z podanych składników zagnieć krótko sypką kruszonkę.60 g masła, 60 g cukru, 90 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu
- Posyp nią wierzch babeczek.
Krok 4 – pieczenie babeczek z batatów
- Formę z babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki lekko ostudź i podaj już nawet na ciepło :)
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Muffiny z batatów – uwagi
Jakiś czas temu wypatrzyłam na blogu Julie Marie Eats przepis na Sweet Potato Bread i zachwycił mnie ten pomysł. Miałam jednak większą ochotę na jakieś babeczki niż na tradycyjne ciasto, więc przygotowałam swoją wersję w postaci takich właśnie niedużych babeczek vel muffinek z batatem. Dodałam do nich słodką i aromatyczną kruszonkę z cynamonem i oto są. Idealne jesienne babeczki z batatami :) Jeśli lubisz takie korzenne, aromatyczne wypieki, które rozgrzewają przy brzydkiej jesiennej pogodzie, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia babeczek z batatów?
Do upieczenia tych babeczek będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- przyprawa do piernika – ja użyłam domową przyprawę do piernika, ale możesz też użyć sklepową – sprawdź koniecznie jej skład – jeśli ma w składzie na pierwszym miejscu mąkę, lub cukier, to będzie mało aromatyczna. Jeśli nie masz przyprawy do piernika, to możesz dodać do babeczek około 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu.
- olej – u mnie to olej rzepakowy, ale możesz użyć dowolny inny olej o delikatnym smaku, może to też być rozpuszczony olej kokosowy, albo rozpuszczone i ostudzone masło
- cukier – ja użyłam zwykły cukier kryształ, ale jeśli masz cukier trzcinowy to możesz go użyć, babeczki będą miały jeszcze lepszy smak
- masło – do kruszonki potrzebujesz masło, u mnie to masło extra 82%, możesz opcjonalnie użyć mix masła albo dobrej jakości masło roślinne
Jak zrobić puree z batata do babeczek?
W przepisie podałam, żeby upiec batata w piekarniku i wtedy go ugnieść na puree. Możesz też go ugotować. Wtedy obierz go ze skórki i pokój na mniejsze kawałki. Ugotuj go do miękkości i dokładnie odsącz po gotowaniu. Przestudź go i dalej postępuj już zgodnie z przepisem.
Jak przechowywać babeczki z batatów?
Babeczki możesz przechowywać w temperaturze pokojowej w kuchni na blacie kuchennym. Dobrze jest je przykryć lub przełożyć do szczelnego pojemnika, aby nie obsychały i dłużej zachowały świeżość i miękkość.
Muffiny z batatami możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Ps. Przy okazji gorąco zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy znajdziesz w łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na wypieki z batatów
Jeśli lubisz bataty i masz ochotę upiec z nimi coś jeszcze, to koniecznie zobacz moje inne przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babeczki z batatów
Zapraszam na pyszne, aromatyczne i proste korzenne babeczki z batatami i słodką cynamonową kruszonką. Te babeczki z przyprawą do piernika upiekłam z puree z batata, które nadało im pięknego koloru, wilgotności i smaku. Babeczki z batatów idealnie smakują i rozgrzewają dzięki swojemu smakowi, to idealny comfort food na długie i chłodne jesienne wieczory. Spróbuj koniecznie! Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowań a także z krótkim filmem, gdzie pokazuję jak ja przygotowałam swoje babeczki z batatami. Kup więc dziś w sklepie dorodnego batata i upiecz go do miękkości na puree i przygotuj te niezwykłe babeczki. Zachwyć całą rodzinę ich smakiem!