Bananowe scones
Przepis na proste i smaczne bananowe ciastka z orzechami
Zapraszam na amerykańskie bananowe scones, czyli ni to ciastka ni to bułeczki. Zwał jak zwał, to idealny pomysł na deser. Takie ciastka bananowe z orzechami doskonale smakują i dodają mnóstwo energii. Dlatego możecie je zjeść np. przed treningiem, albo zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły, aby zjeść w ciągu dnia.
Spis treści
Bananowe scones przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bananowe słodkości, to zrób takie proste bananowe ciastka z orzechami.
Bananowe scones przepis
Składniki
składniki na bananowe scones:
- 2 banany (duże dojrzałe)
- 120 g jogurtu greckiego
- 100 g cukru trzcinowego ((pół szklanki))
- 1 jajko (- rozmiar L)
- 310 g mąki pszennej (- 2 szklanki i łyżka)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu (mielonego )
- 0,5 łyżeczki soli
- 60 g masła (bardzo zimnego (najlepiej podmrożonego) )
- 125 g orzechów (posiekanych – użyłam włoskie (1 szklanka) )
składniki na lukier do scones
- 150 g cukru pudru ((1 i 1/3 szklanki) )
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka syropu klonowego ( – można pominąć i dodać więcej mleka)
- około 2 łyżki mleka
Instrukcja
Jak zrobić ciastka bananowe
- Zmiksuj razem banany, jogurt grecki, jajko i cukier trzcinowy.2 banany, 120 g jogurtu greckiego, 1 jajko, 100 g cukru trzcinowego
- W większej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.310 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki soli
- Masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach do mąki, a następnie przy pomocy widelca połącz z mąką, tworząc grudkowatą masę.60 g masła
- Dodaj mokre składniki oraz posiekane orzechy do suchych składników i wymieszaj łyżką.125 g orzechów
- Nakładaj łyżką czubate porcje ciasta, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj lekkie odstępy między bułeczkami.
- Wierzch bułeczek posmaruj odrobiną mleka.
- Piecz w 210 stopniach (góra-dół) przez około 20-25 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu lekko ostudź i polej lukrem.
- Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski, dodaj syrop klonowy, cynamon i mleko – wymieszaj.150 g cukru pudru, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka syropu klonowego, około 2 łyżki mleka
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bananowe ciastka z orzechami – uwagi
Bananowe scones z orzechami to idealna propozycja na śniadanie.
Świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pracy, na uczelnię, czy też do szkoły.
Scones to bardzo popularne w Wielkiej Brytanii bułeczki, tudzież ciasteczka.
Zwykle są mocno zwarte i sycące.
Ciasto podczas ich robienia jest dość mocno kleiste i gęste, ale takie ma być :)
Na blogu są już przepisy na scones z brzoskwiniami i z truskawkami i je także bardzo polecam waszej uwadze.
Ps. Jedno bananowe scones ma około 314 kalorii (razem z lukrem).
Przepis znalazłam u Sally – podaję wersję z moim lukrem (trochę mniej kalorycznym ;)).
Polecane przepisy na scones
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne scones. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na scones bananowe
Zapraszam na szybki i prosty przepis na scones, czyli amerykańskie i angielskie ciastka śniadaniowe. Tym razem zrobiłam je z dojrzałymi bananami i posiekanymi orzechami włoskimi. Banany dodały scones naturalnej słodyczy oraz fajnego smaku, a orzechy przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Już jedno takie ciacho bananowe z orzechami może wystarczyć za całe śniadanie. Bo takie scones nieźle potrafią napchać. Podajcie je z kubkiem gorącej herbaty lub kawy i zjedzcie na pyszne słodkie śniadanie.
Przepis na ciastka z bananów
Zobaczcie mój przepis na scones z bananów i sprawdźcie jak zrobić ciastka z bananów i orzechów idealnych na śniadanie i nie tylko. Zabierzcie takie ciacho do szkoły, uczelni czy pracy - zjedzone na drugie śniadanie lub deser dostarczą wam energii na resztę dnia. Jeśli lubicie domowe ciasteczka, to zajrzyjcie do moich przepisów na ciastka i znajdźcie tam coś dobrego dla siebie :)