Bazyliowa drożdżówka z twarogiem i truskawkami

Tak, tak – dobrze widzicie :)

Zapraszam Was na przepyszną i niebanalną drożdżówkę ze świeżą bazylią.

Bazylia jest zarówno składnikiem ciasta drożdżowego jak i lukru, któremu nadaje dodatkowo świetny kolor :)

Jako nadzienie wykorzystałam twaróg ze świeżymi truskawkami – pysznie, lekko i owocowo.

Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponują, a bazylia bardzo urozmaica smak i zapach ciasta :)

Dla zdrowia zamieniłam masło na olej rzepakowy i dodałam go do drożdżówki.

Olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega-3 dlatego w mojej kuchni nie stosuję go jedynie do sałatek, ale właśnie również jako ważny składnik moich wypieków :)

Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście truskawek z bazylią, to koniecznie upieczcie tą drożdżówkę :)

Podana porcja jest na około 9 ślimaczków – ja je piekłam w kwadratowej foremce o wielkości 24/24 cm.

Zapraszam również na ciasto z truskawkami i kruszonką – to tak bardziej tradycyjnie ;)

 

bazyliowa drożdżówka z twarogiem

drożdżówka z truskawkami

drożdżowe ciasto z truskawkami

drożdżowe ciasto z truskawkami

 

Bazyliowa drożdżówka z twarogiem, truskawkami i olejem rzepakowym

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

rozczyn drożdżowy:

ciasto:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki (+ trochę do podsypywania)
  • garść liści bazylii zmiksowana lub utarta z łyżeczką cukru pudru

nadzienie:

  • 250 g twarogu sernikowego
  • ok 3 łyżki cukru - do smaku
  • około 250 g truskawek pokrojonych w plasterki

lukier:

  • kilka dużych liści bazylii utartych z odrobiną cukru pudru
  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka - do nadania konsystencji

Instrukcja
 

rozczyn:

  • Składniki rozczynu zmieszaj razem w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  • Składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto - będzie lekko "luźne".
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  • Po pół godziny ciasto wyjmij na blat podsypany mąką i krótko zagnieć (w razie potrzeby dodaj trochę mąki).
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości mniej więcej 20/30 cm - o grubości około 5 mm.
  • Posmaruj ciasto twarogiem zmieszanym z cukrem i ułóż truskawki.
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku tworząc rulon.
  • Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o wielkości około 3-5 cm (mi wyszło 9 kawałków).
  • Ułóż ciasto na przygotowanej foremce (użyłam foremkę 24/24 cm) - zachowaj odstępy między kawałkami, aby mogły urosnąć.
  • Przykryj foremkę ściereczką i odstaw na godzinę.
  • Po tym czasie włóż ciasto do piekarnika, włącz temperaturę na 180 stopni i piecz przez około 40 minut - aż ciasto się ładnie zrumieni.

lukier:

  • Zmieszaj cukier puder z mlekiem - mleko dodawaj stopniowo, po jednej łyżce.
  • Na koniec dodaj bazylię i wymieszaj.
  • Polej lukrem przestudzone ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!