Bezowa szarlotka z orzechami
Przepis na szarlotkę z bezą i orzechami
Jesień jest o tyle wspaniała, że o tej porze roku są najlepsze polskie jabłka. A z jabłek można zrobić najlepszą szarlotkę. Moja bezowa szarlotka z orzechami włoskimi, to rozpływające się kruche ciasto, pyszna masa z jabłek i puszysta beza posypana posiekanymi orzechami. Wspaniałe połączenie smaków sprawia, że każdy pokocha to ciasto z jabłkami. Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić jabłecznik z bezą i orzechami.
Spis treści
Bezowa szarlotka z orzechami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne i rozpływające się w ustach szarlotki, to koniecznie upieczcie taką ze słodką bezą na wierzchu.
Bezowa szarlotka z orzechami przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do szarlotki:
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 4 żółtka (- rozmiar L)
- 25 g cukru pudru ((około 2 łyżki) )
- 1 łyżka śmietany ( lub gęstego jogurtu)
składniki na nadzienie z jabłek do szarlotki
- 1,5 – 2 kg jabłek (lub dwa słoiki jabłek prażonych)
- około 2 łyżki cukru ( – lub do smaku)
- sok z połowy cytryny (- opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki cynamonu (- do smaku – opcjonalnie)
składniki na bezę do szarlotki:
- 4 białka ( z jajek rozmiar L)
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu ( lub soku z cytryny)
- 1 garść orzechów włoskich (posiekanych – u mnie to było 70 g)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do szarlotki
- Z mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia, cukru pudru i śmietany zagnieć jednolite ciasto.300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g masła, 4 żółtka, 25 g cukru pudru, 1 łyżka śmietany
- Wyłóż nim blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20/30 minut i wstaw blaszkę do lodówki na przynajmniej godzinę.
- W tym czasie przygotuj jabłka.
Jak zrobić jabłka do szarlotki
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i upraż w garnku z dodatkiem cukru i odrobiny wody – aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać (jeśli masz gotowe jabłka w słoikach to możesz je wykorzystać). Możesz dodać do smaku sok z cytryny albo cynamon.1,5 – 2 kg jabłek, około 2 łyżki cukru, sok z połowy cytryny, 1-2 łyżeczki cynamonu
- Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż na nie jabłka i piecz całość w 170 stopniach (termoobieg) przez 20 minut.
- W tym czasie przygotuj bezę.
Jak zrobić bezę do szarlotki
- Lekko zmiksuj białka, wsyp powoli cukier i miksuj białka na wysokich obrotach aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.4 białka, 100 g cukru
- Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet albo sok z cytryny – delikatnie wymieszaj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
- Wyłóż bezę na podpieczone ciasto, a na wierzchu posyp ją posiekanymi orzechami.1 garść orzechów włoskich
- Piecz ciasto dalej przez kolejne 25 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szarlotka z bezą i orzechami – uwagi
Ta bezowa szarlotka z orzechami to połączenie wszystkiego co lubię w jednym cieście.
Lekki półkruchy spód, duuuża ilość prażonych jabłek, słodka i puszysta beza oraz chrupiące orzechy.
Wszystko razem smakuje wręcz wyśmienicie.
Ten jabłecznik to idealne ciasto na długie jesienne wieczory 🧡
Jakiś czas temu dostałam od mojego teścia trochę jabłek i zrobiłam sobie w słoiki jabłka prażone – mniam.
Do tego ciasta dałam dwa takie duże słoiki, bo uwielbiam, gdy warstwa jabłek w szarlotce jest gruba.
Jeśli nie macie jabłek w słoikach, to możecie szybko zrobić takie domowe prażone jabłka.
Jak zrobić jabłka do szarlotki?
Wystarczy jabłka obrać, pokroić w większą kostkę i przesmażyć z odrobiną cukru i wody w dużym garnku. Jabłka prażymy, aż owoce zaczną się lekko rozpadać :) Ich czas smażenia zależy w dużej mierze od jabłek, które użyjecie. Takie kruche i miękkie szybciej się zrobią, a twarde i soczyste będą potrzebować trochę więcej czasu. Jeśli chcecie, aby owoce miały piękny kolor, to możecie dodać do jabłek trochę soku z cytryny. Sprawi ona, że jabłka nie będą mocno brązowieć.
Jeśli lubicie aromatyczne szarlotki, to możecie również dodać do jabłek mielony cynamon. Cynamon sprawia, że jabłka nabierają lekko korzennego i zarazem jakby słodszego smaku. Szarlotka z cynamonem zawsze pachnie wręcz obezwładniająco podczas pieczenia. Ja osobiście uwielbiam dodawać cynamon do jabłecznika :)
Sami zdecydujcie, czy wolicie szarlotkę z cynamonem, czy też nie. A ja jestem przekonana, że w każdym przypadku ta szarlotka z bezą będzie smakowała wyśmienicie.
Mam nadzieję, że ta bezowa szarlotka z orzechami przypadnie wam do gustu.
Polecam wam także inne pyszne przepisy z jabłkami z mojego bloga :D
Źródło przepisu – blog Obiad gotowy
Polecane przepisy na szarlotkę
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szarlotka z bezą przepis
Jeśli lubicie jesienią zjeść kawałek aromatycznego i rozpływającego się w ustach jabłecznika, to koniecznie upieczcie dziś ze mną przepyszną szarlotkę z bezą i orzechami włoskimi. Ta szarlotka na kruchym spodzie wręcz rozpływa się w ustach. Pełna jest pysznych prażonych jabłek otulonych puszystą bezą zapiekaną z posiekanymi orzechami włoskimi. Wszystkie te warstwy wspaniale smakują i doskonale się ze sobą łączą. To prawdziwa poezja smaku. A do tego ta szarlotka wygląda jak milion dolarów! Sami zobaczcie zdjęcia i powiedzcie mi, że przeszlibyście obojętnie koło takiego ciasta z jabłkami :)
Jak zrobić jabłecznik z bezą i orzechami?
Zobaczcie mój dokładny przepis na jabłecznik opisany krok po kroku i dowiedzcie się jak zrobić kruche ciasto do szarlotki. Z przepisu dowiecie się również jak zrobić jabłka do szarlotki. Pamiętajcie również o tym, że jeśli macie w domu prażone jabłka w słoiku, to możecie je tu użyć. Wtedy przygotowanie jabłecznika będzie jeszcze prostsze i szybsze. Kruche ciasto na jabłecznik możecie przygotować z wyprzedzeniem i przechować w lodówce. Wtedy schłodzonym ciastem wylepcie foremkę do pieczenia i nie musicie już jej dodatkowo schładzać. Sprawdźcie jak zrobić bezę na szarlotkę aby była pięknie wysoka i puszysta. Z moimi wskazówkami na pewno upieczecie pyszne ciasto, które zasmakuje każdemu. Do tego to szarlotka na dużą blachę, więc podzielicie ją na dużo porcji - na pewno wystarczy dla każdego domownika, czy też gościa. Spróbujcie i dajcie znać jak wam smakuje taki jabłecznik z bezą i orzechami. Wypróbujcie również inne moje przepisy na kruche ciasta.