Bezowy tort dacquoise

Zaktualizowany: 2023 27 lipca
tort bezowy dacquoise

Przepis na bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami

Zapraszam dziś na słynny tort daqaus, czy też dakłas przygotowywany z kremem kajmakowym oraz ze słodkimi daktylami i chrupiącymi orzechami. Ten torcik bezowy smakuje niezwykle pysznie chociaż trzeba przyznać, że należy do tych bardziej słodkich deserów. Teraz możecie zrobić sobie taki tort bezowy samodzielnie w domu. Gorąco do tego zachęcam!

bezowy tort dacquoise

Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami przepis krok po kroku

Jeśli chcecie zrobić wrażenie na rodzinie i gościach swoim wypiekiem, to na pewno tort bezowy z daktylami i orzechami sprawdzi się tu znakomicie.

tort bezowy daquoise

Bezowy tort dacquoise przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słynny tort bezowy dakłas z daktylami i orzechami włoskimi.
3.92 z 25 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 1 hour 50 minut
Czas całkowity 3 hours 20 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na blaty bezowe do tortu dacquoise

  • 6 białek (z jajek rozmiar L)
  • 1 szczypta soli
  • 300 g cukru (- 1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 8 daktyli (drobno pokrojonych)

składniki na krem kajmakowy do tortu dacquoise

Instrukcja
 

Jak zrobić blaty bezowe do tortu dacquoise

  • Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy dwa okręgi o średnicy około 22 cm.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    6 białek, 1 szczypta soli
  • Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
    300 g cukru
  • Na koniec dodaj ocet i delikatnie wmieszaj pokrojone daktyle.
    1 łyżeczka octu winnego, 8 daktyli
  • Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
  • Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni (termoobieg) i piecz dalej przez 1,5 godziny.
  • Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).

Jak zrobić krem kajmakowy do tortu dacquoise

  • Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową.
    250 g serka mascarpone, 150 g masy kajmakowej
  • Śmietanę kremówkę ubij i na koniec dodaj do niej cukier puder.
    300 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
  • Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone i z posiekanymi orzechami i daktylami.
    50 g orzechów włoskich, 10 daktyli
  • Gotowe blaty bezowe przełóż kremem (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika).
Prywatne
Słowa kluczowe beza z kremem, jak zrobić dakłasa, jakz robić tort bezowy, tort dakłas
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
przepis na tort dacquoise

Tort dacquise z daktylami – uwagi

Już od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić bezowy tort dacquoise z orzechami włoskimi i daktylami (przepis znalazłam u Margarytki).

Ten tort bezowy zwany też jako daqaus albo spolszczony tort dakłas, to deser złożony z migdałowych i orzechowych blatów bezowych przekładanych kremem. Jego nazwa wywodzi się od francuskiej miejscowości Dax (źródło Wikipedia).

U nas popularna jest wersja z dodatkiem daktyli.

Nadarzyła się mi godna okoliczność – urodziny mojego męża, więc zabrałam się do roboty :)

Bezy upiekłam sobie wcześniej, potem już tylko zostało mi zrobienie kremu do mojego tortu dacquoise i jego konsumpcja :)

Krem do połączenie mascarpone, śmietany kremówki, masy kajmakowej i orzechów.

Powiem tak – ten krem jest przepyszny i na pewno będę go wykorzystywać w innych wypiekach.

Całość bomba – chociaż bardzo słodka (ja byłam w stanie zjeść na raz jedynie jeden kawałek tortu – ale to w sumie z korzyścią dla mojej figury :)).

Jeśli lubicie torty bezowe, to zachęcam do przygotowania tortu dacquoise.

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na tort bezowy kawowo-karmelowy – przepyszny.

torcik bezowy dacquoise z orzechami i daktylami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.92 z 25 ocen
Postaw mi kawę
tort dacquoise z daktylami

 

Polecane przepisy na torty bezowe

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne torty bezowe z różnymi dodatkami. Tutaj polecam Wam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 12 lipca

Podziel się przepisem

11 komentarzy

  1. 0fbdff82e05aea4418fa1976a4cb1ea5?s=54&d=mm&r=g
    Grażyna 2022 15 kwietnia w 10:14- Odpowiedz

    Chcialam zapytac czy blaty przekładasz dzien wczesniej czy w dniu serwowania

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 15 kwietnia w 11:30- Odpowiedz

      Najczęściej w dniu serwowania, ale chociaż ze 3-4 godziny przed podaniem, tak aby bezy lekko zmiękły od kremu i dały się łatwiej kroić.

  2. 036f41175f276d5e117565be65c36d35?s=54&d=mm&r=g
    Juliusz Kujawa 2017 17 lipca w 19:03- Odpowiedz

    piec dwa blaty osobno czy razem

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 17 lipca w 19:46- Odpowiedz

      Ja piekę dwie jednocześnie – na termoobiegu

  3. a792cdd48460c3af45a818c0f6a025fa?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2016 1 czerwca w 13:03- Odpowiedz

    A temperatura bez zmian?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 1 czerwca w 18:16- Odpowiedz

      Możesz ją obniżyć o 5-10 stopni.

  4. a792cdd48460c3af45a818c0f6a025fa?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2016 29 maja w 22:05- Odpowiedz

    Hej, ja mam pytanie dotyczace pieczenia bezy.. Pieczesz dwie bezy naraz? Ja ostatnio pieklam wedlug wskazowek od Ciebie ale bezy byly w srodku za miekkie.. Zwlaszcza ta z dolu. Powinny byc suche. Moge prosic o rade? :( mam piekarnik elektryczny. Moze powinnam piec z termoobegiem?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 29 maja w 22:16- Odpowiedz

      Jeśli piekę dwie bezy na dwóch blachach, to zawsze z termoobiegiem, bo są niedopieczone. Dotyczy to w zasadzie wszystkich wypieków – np. gdy piekę po dwie blachy ciastek, to też zawsze na termoobiegu.

  5. d7dccacd199f224366caec319186a32c?s=54&d=mm&r=g
    karmel-itka 2013 12 lipca w 18:47- Odpowiedz

    mąż ma z Tobą tak dobrze!
    och, żeby na urodziny żona piekła coś tak wybornego? nic, tylko się cieszyć! wspaniały tort.

  6. e8d5adbf58e98c4b4088761064b3e085?s=54&d=mm&r=g
    Dorota i Piotr 2013 12 lipca w 15:34- Odpowiedz

    Bezy są przepyszne :) Trzeba coś takiego zrobić tylko z lekka modyfikacją – bez orzechów :D

  7. b42ab7556b2d0038c60cf50f9601cd06?s=54&d=mm&r=g
    Dzikowiec 2013 12 lipca w 09:40- Odpowiedz

    Uwielbiam bezowe wypieki. Tort wygląda imponująco!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Bezowy tort dacquoise przepis

Przepis na tort bezowy dacquoise to przepyszny tort bezowy ze słodkim kremem kajmakowym z dodatkiem posiekanych daktyli i orzechów. I trzeba przyznać, że ten tort bezowy jest bardzo słodki - idealny dla osób z tak zwanym słodkim zębem - podobnie jak ciasto 3-bit z kajmakiem :) Ten tort nazywany również w spolszczonej wersji jako tort dakłas pięknie się prezentuje i może służyć jako tort urodzinowy albo tort na jakąś rodzinną uroczystość lub święta.

Przepis na tort dacquoise

Zobaczcie mój dokładny przepis na tort dakłas i sprawdźcie jak zrobić tort dacquoise. To jest tort bezowy, więc najpierw musicie przygotować blaty bezowe. Możecie je upiec wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku. Potem wystarczy już tylko zrobić obłędny krem kajmakowy z masy kajmakowej, serka mascarpone i bitej śmietany i przełożyć nim bezowe blaty. Dodatkowo bezowy tort dacquoise ma w sobie sporo posiekanych daktyli i orzechów. Zapewniają one wspaniały smak oraz chrupkość ciasta bezowego.

Jak zrobić tort dakłas

Jeśli piekliście już wcześniej bezę, to te blaty bezowe z daktylami nie sprawią wam problemów. Zobaczcie mój przepis powyżej i sprawdźcie jak zrobić blaty bezowe do tortu dakłas. Bezowy tort dacquoise po przygotowaniu schowajcie do lodówki na kilka godzin, tak aby blaty się ładnie "przegryzły" z kremem i aby tort dał się łatwiej kroić. Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na bezy i ciasta bezowe. Szczególnie polecam wam bezę pavlovą z truskawkami. Przepyszna!