Biszkopt bezglutenowy przepis
Przepis na biszkopt bez glutenu na mące kukurydzianej i ziemniaczanej
Zapraszam po przepis na biszkopt bezglutenowy idealny jako podstawa tortu oraz ciast przekładanych kremem. Ten bez glutenu biszkopt zrobiony jest z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Biszkopt jest zwarty i idealnie nadaje się do przekładania kremami. Polecam wszystkim na diecie bezglutenowej.
Spis treści
Biszkopt bezglutenowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na biszkopt bez glutenu idealny do przygotowania tortu, to jesteś w dobrym miejscu!
Biszkopt bezglutenowy przepis
Wyposażenie
- Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
Składniki
składniki na bezglutenowy biszkopt do tortu
- 6 białek (- z jajek rozmiar L)
- 6 żółtek
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 1 opakowanie cukru waniliowego (- takie mniejsze lub łyżeczka ekstraktu waniliowego)
- 120 g mąki kukurydzianej ((3/4 szklanki) )
- 120 g mąki ziemniaczanej ((3/4 szklanki) )
- 4 łyżki oleju
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowy biszkopt do tortu
- Zacznij miksować białka, gdy się spienią wsyp powoli cukier i cukier waniliowy – miksuj aż białka będą białe, lśniące i gęste.6 białek, 200 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
- W tym czasie przesiej przez sito mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną – dokładnie wymieszaj.120 g mąki kukurydzianej, 120 g mąki ziemniaczanej
- Do ubitej piany dodaj żółtka i olej – delikatnie wymieszaj.6 żółtek, 4 łyżki oleju
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia – boki zostaw czyste.
- Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź i nie wyciągaj go z formy aż zupełnie wystygnie (w trakcie biszkopt opadnie na środku).
- Ostrożnie obkrój ciasto dookoła boków.
- Przetnij na blaty – ja przekroiłam go na 3 części.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezglutenowy biszkopt do tortu – uwagi
Pierwszy raz w życiu piekłam biszkopt bezglutenowy, ale jestem bardzo zadowolona z efektu.
Ciasto wyszło wysokie i mogłam go spokojnie przekroić na trzy blaty.
Upiekłam go na mieszaninie mąki ziemniaczanej i kukurydzianej – dzięki której nabrał ładnej żółtej barwy.
Biszkopty są z natury ciastami suchymi, a biszkopt bezglutenowy jest jeszcze trochę bardziej suchy.
I do tego jest bardziej kruchy, musicie się więc z nim obchodzić delikatnie.
Biszkopt kukurydziany jest ciężki i zwarty, więc możecie go spokojnie nasączyć i jest on w stanie utrzymać tort w całości bez rozłażenia się na boki.
Ja swój użyłam jako podstawę do tortu z kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany, do tego były jeszcze maliny, krem maślany i masa cukrowa.
Całość wyszła ładnie i stabilnie.
Jak zrobić bezglutenowy biszkopt do tortu – wskazówki
Sama technika przygotowania biszkoptu jest taka sama jak przy tradycyjnym biszkopcie.
Ja zaczęłam od rozdzielenia białek od żółtek i porządnego zmiksowania białek z cukrem. Ja je miksuję aż białka są bardzo gęste i białe, a cały cukier się rozpuści.
W czasie gdy białka się miksują przesiewam mąki przez sitko. Tutaj użyłam dwa rodzaje mąki bezglutenowej – ziemniaczaną i kukurydzianą i użyłam ich w takich samych porcjach.
Po ubiciu białek dodaję do nich odłożone żółtka oraz trochę oleju – jak pisałam wcześniej biszkopt bezglutenowy jest bardziej suchy od tradycyjnego, dlatego warto dodać do niego trochę oleju. Teraz miksuję masę na bardzo niskich obrotach, albo mieszam delikatnie łyżką.
Na koniec dodaję przesiane mąki i delikatnie mieszam.
Tak przygotowany bezglutenowy biszkopt przekładam do foremki i piekę do suchego patyczka.
Ciasto najlepiej przekrajać po porządnym odstaniu – możecie go nawet upiec dzień, czy dwa wcześniej, zawinąć w folię spożywczą i dopiero jak „odpocznie” przekroić go na trzy blaty.
Mam nadzieję, że przepis na biszkopt bez glutenu się wam przyda i będziecie go piec nie raz :) Wykorzystajcie go również w moich przepis na ciasta z kremem :)
Jeśli szukacie przepisy bezglutenowe, to zajrzyjcie na blog – najdziecie tam już trochę fajnych przepisów na słodkości bez glutenu.
A biszkopt bezglutenowy był podstawą do tortu na wieczór panieński :)
Ze specjalnym zamówieniem na golaska w stylu Sławomira :D
Ponętny i seksowny, prawda? :D
Polecane przepisy na słodkości bez glutenu
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta, babeczki a nawet placuszki zrobione zupełnie bez glutenu. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bezglutenowy biszkopt przepis
Zapraszam na prosty przepis na biszkopt bezglutenowy zrobiony z mąki ziemniaczanej i kukurydzianej. Ten biszkopt bez glutenu do tortu lub do ciast przekładanych kremem możecie przekroić na trzy blaty, nasączyć i przełożyć ulubionym kremem. Popatrzcie na moje przepisy na ciasta z kremem - tam gdzie są przepisy na ciasta biszkoptowe możecie biszkopt zastąpić tym bezglutenowym biszkoptem :)
Przepis na biszkopt bez glutenu
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na pyszny i prosty bezglutenowy biszkopt idealny do tortów i ciast przekładanych kremem. Bezglutenowy biszkopt do tortu przepis dla osób na diecie bezglutenowej. Teraz nawet będąc na diecie bez glutenu nie musisz sobie odmawiać przyjemności zjedzenia pysznego tortu. Przygotuj tort bezglutenowy na bazie moje biszkoptu bezglutenowego i ciesz się jego smakiem. Biszkopt bez glutenu na dużą foremkę można przekroić na trzy blaty i przełożyć pysznym kremem. Zobacz moje przepisy na torty i zainspiruj się pysznymi i pięknymi tortami na każdą okazję.
Bezglutenowy biszkopt do tortu przepis
Teraz dieta bezglutenowa nie ogranicza ciebie i twojej rodziny. Zobacz jak zrobić bezglutenowy biszkopt do tortu i przygotuj pyszny bezglutenowy tort dla kogoś kochanego :) Jestem przekonana, że taki torcik bezglutenowy ucieszy każdego i sprawi mu niebywałą niespodziankę :)