Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Biszkopt – przepis podstawowy

By | 2017-09-29T14:57:42+00:00 2012 Kwiecień 4th|Boże Narodzenie, Ciasta biszkoptowe, Wielkanoc|

Biszkopt – przepis podstawowy – niezawodny 🙂

Wiele ciast jako podstawę ma użyty biszkopt, dlatego dobrze mieć podstawowy przepis, który się zawsze sprawdza. Ja swój używam od wielu lat, zawsze mi wychodzi, więc jestem mu wierna 🙂

Najważniejsze jest dobre ubicie jajek (ja je ubijam w całości z dodatkiem cukru – sprawdza się to, więc nie widzę sensu w rozdzielaniu białek od żółtek i ubijania wszystkiego oddzielnie – niczego to nie zmienia, a tylko jest więcej naczyń do mycia :)). Jajka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania gęstej prawie białej masy – przy próbowaniu nie można czuć kryształków cukru. Mąkę z proszkiem najlepiej przesiać przez sitko. Nigdy nie mieszam mąki z masą jajeczną mikserem, tylko łyżką albo trzepaczką i robię to bardzo delikatnie.

Poniżej podaję przepis na biszkopt do tortownicy 26 cm (wtedy otrzymujemy ciasto, które możemy przekroić na dwie części, jeśli upieczemy go w foremce 22 cm, będziemy mogli podzielić go na trzy części). Biszkopt można też oczywiście upiec w innych foremkach 🙂

biszkopt podstawowy standardowy
biszkopt podstawowy 2

biszkopt podstawowy standardowy

 

Biszkopt - przepis podstawowy
 
Autor:
Składniki
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • szklanka przesianej mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat).
  2. Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
  4. Masę przełóż do wysmarowanej blaszki. Piecz w 180 stopniach przez około pół godziny.
  5. Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
  6. Do tego biszkoptu nie dajemy żadnego łuszczu, więc ciasto może być później suchawe - należy go więc dobrze nasączyć - np. osłodzoną herbatą z sokiem z cytryny.
Notatki
Możecie też najpierw ubić same białka, potem dodać do niego cukier i miskować, aż białka będą mocno lśniące. Wtedy dodajcie żółtka i krótko zmieszajcie. Mąkę wymieszajcie już łyżką - nie mikserem.
Reklama

7 komentarzy

  1. Ula 2017/11/11 at 18:17 - Reply

    Biszkopt wyszedł rewelacyjny. Nie jest suchy (dodałam ciut aromatu, więc może dlatego), wyrósł pięknie i nie opadł. Piekłam 10min dłużej, bo po 30min jeszcze był trochę za wilgotny. Generalnie przepis super! Polecam 🙂

    • wypiekibeaty 2017/11/11 at 20:55 - Reply

      Cieszę się bardzo, że przepis się przydał 🙂

  2. […] dzień wcześniej upiec biszkoptowy spód (możecie skorzystać z przepisu na ten biszkopt) i zrobić galaretkę, wtedy wszystko pójdzie sprawniej i szybciej (nie trzeba będzie specjalnie […]

  3. […] tort w tradycyjnej – dzieciolubnej wersji – czyli biały biszkopt, krem ze śmietany kremówki i frużelina […]

  4. […] Zapraszam również do wypróbowania standardowego biszkoptu. […]

  5. kasia 2014/12/08 at 13:10 - Reply

    Beatko,
    Ile przyjęłaś gram / ml na szklankę?
    chcę upiec bieszkop w 26cm i podzielić na 3 cześci.
    Korzystałam z Twojego przepisu na biszkopt kakaowy i jest fantastyczny! Tam podałaś przelicznik na inne foremki,
    a tu na en podstawowy też masz?
    licze na Twoje wsparcie:))))

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: