Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Biszkopt – przepis podstawowy

Biszkopt – przepis podstawowy – niezawodny 🙂

Wiele ciast jako podstawę ma użyty biszkopt, dlatego dobrze mieć podstawowy przepis, który się zawsze sprawdza. Ja swój używam od wielu lat, zawsze mi wychodzi, więc jestem mu wierna 🙂

Najważniejsze jest dobre ubicie jajek (ja je ubijam w całości z dodatkiem cukru – sprawdza się to, więc nie widzę sensu w rozdzielaniu białek od żółtek i ubijania wszystkiego oddzielnie – niczego to nie zmienia, a tylko jest więcej naczyń do mycia :)). Jajka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania gęstej prawie białej masy – przy próbowaniu nie można czuć kryształków cukru. Mąkę z proszkiem najlepiej przesiać przez sitko. Nigdy nie mieszam mąki z masą jajeczną mikserem, tylko łyżką albo trzepaczką i robię to bardzo delikatnie.

Poniżej podaję przepis na biszkopt do tortownicy 26 cm (wtedy otrzymujemy ciasto, które możemy przekroić na dwie części, jeśli upieczemy go w foremce 22 cm, będziemy mogli podzielić go na trzy części). Biszkopt można też oczywiście upiec w innych foremkach 🙂

biszkopt podstawowy standardowy
biszkopt podstawowy 2

biszkopt podstawowy standardowy

 

Biszkopt - przepis podstawowy
 
Autor:
Składniki
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • szklanka przesianej mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat).
  2. Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
  4. Masę przełóż do wysmarowanej blaszki. Piecz w 180 stopniach przez około pół godziny.
  5. Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
  6. Do tego biszkoptu nie dajemy żadnego łuszczu, więc ciasto może być później suchawe - należy go więc dobrze nasączyć - np. osłodzoną herbatą z sokiem z cytryny.
Notatki
Możecie też najpierw ubić same białka, potem dodać do niego cukier i miskować, aż białka będą mocno lśniące. Wtedy dodajcie żółtka i krótko zmieszajcie. Mąkę wymieszajcie już łyżką - nie mikserem.

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux