Biszkopt – przepis podstawowy – niezawodny 🙂

Wiele ciast jako podstawę ma użyty biszkopt, dlatego dobrze mieć podstawowy przepis, który się zawsze sprawdza.

Ja swój używam od wielu lat, zawsze mi wychodzi, więc jestem mu wierna 🙂

Co musicie wiedzieć?

Najważniejsze jest dobre ubicie jajek.

Od dłuższego czasu rozdzielam żółtka do białek i najpierw ubijam białka, gdy się spienią dodaję do nich cukier i wtedy miksuję na najwyższych obrotach. Miksuję tak długo, aż białka są białe, lśniące i bardzo gęste.

Możecie też nabrać palcem trochę piany i ją rozetrzeć – jeśli nie czuć kryształków cukru, to znaczy, że białka są już dobrze ubite.

Wtedy dodaję do nich żółtka i już bardzo delikatnie mieszam – najlepiej robić to łopatką, aby białka nie utraciły swojej puszystości.

Drugi bardzo ważny krok przy pieczeniu biszkoptu, to mąka.

Mąkę z proszkiem koniecznie trzeba przesiać przez sitko.

Dopiero taką przesianą mąkę dodajemy do jajek i bardzo delikatnie mieszamy.

Ciasto na biszkopt przekładam delikatnie do tortownicy (dno wykładam papierem do pieczenia, a boki pozostawiam suche).

Nie bez powodu nie smaruję boków tortownicy – biszkopt się do nich przykleja i dzięki temu po upieczeniu nie opada.

Osobiście nie stosuję rzucania biszkoptem po upieczeniu. Nie zauważyłam, żeby to coś specjalnie zmieniało. Ale jeśli wam to pomaga, to proszę bardzo.

Wtedy biszkopt zaraz po upieczeniu spuszczamy na podłogę z wysokości około 30 cm – nie z metra 😉

Następnie biszkopt studzimy i wtedy delikatnie odcinamy brzegi i zdejmujemy rant formy.

Nic strasznego? Prawda? 🙂

Poniżej podaję przepis na biszkopt do tortownicy 26 cm (wtedy otrzymujemy ciasto, które możemy przekroić na dwie części, jeśli upieczemy go w foremce 22 cm, będziemy mogli podzielić go na trzy części).

Biszkopt można też oczywiście upiec w innych foremkach 🙂

Jeśli masz ochotę na biszkopt czekoladowy, to zapraszam na blog.

 

biszkopt podstawowy standardowy
biszkopt podstawowy

biszkopt podstawowy standardowy

Przepis na biszkopt do druku

Biszkopt - przepis podstawowy

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę do pieczenia o średnicy około 22 cm (wtedy biszkopt można przeciąć na trzy blaty).
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • szklanka przesianej mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat) - możesz też rozdzielić białka od żółtek i najpierw ubić białka z cukrem, a potem dodać żółtka.
  2. Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
  4. Masę przełóż do wysmarowanej blaszki. Piecz w 180 stopniach przez około pół godziny.
  5. Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
  6. Do tego biszkoptu nie dajemy żadnego łuszczu, więc ciasto może być później suchawe - należy go więc dobrze nasączyć - np. osłodzoną herbatą z sokiem z cytryny.
Notatki
Możecie też najpierw ubić same białka, potem dodać do niego cukier i miskować, aż białka będą mocno lśniące. Wtedy dodajcie żółtka i krótko zmieszajcie. Mąkę wymieszajcie już łyżką - nie mikserem.