Brownie z chałwą przepis
Przepis na czekoladowe brownie chałwowe
Zapraszam na mocno czekoladowe ciasto brownie z chałwą i sezamem. To proste i jednocześnie bardzo smakowite ciasto doskonale smakuje i na pewno zasmakuje każdemu wielbicielowi czekolady. Zobacz mój przepis i koniecznie wypróbuj jak najszybciej.
Spis treści
Brownie z chałwą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta czekoladowe i do tego uwielbiasz chałwę, to koniecznie wypróbuj to połączenie smaków.
Brownie z chałwą przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę około 20/30 cm.
Składniki
składniki na brownie z chałwą
- 200 g masła (miękkiego )
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka ( – rozmiar L)
- 300 g cukru ((1,5 szklanki) )
- 120 g mąki pszennej ((niepełna szklanka) )
- 200 g chałwy
- ok 50-100 ml mleka (do konsystencji)
- sezam do posypania
Instrukcja
Jak zrobić brownie z chałwą
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło i rozpuść razem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (około 1,5 minuty).200 g masła, 200 g gorzkiej czekolady
- Gotową czekoladę lekko ostudź.
- Chałwę pokrusz, włóż do rondelka, dodaj 50 ml mleka i pogrzej, aż chałwa się rozpuści – jeśli masa jest za gęsta, to dodaj trochę mleka – przestudź.200 g chałwy, ok 50-100 ml mleka
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.4 jajka, 300 g cukru
- Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę i krótko wymieszaj.
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.120 g mąki pszennej
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm lub 24/24 cm.
- Na wierzch nałóż masę chałwową i delikatnie ją wymieszaj ostrzem noża z masą czekoladową.
- Posyp ciasto ziarnami sezamu.sezam do posypania
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-30 minut – do suchego patyczka (mogą na nim pozostawać okruszki ciasta).
- Wyjmij ciasto na kratkę i ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Chałwowe brownie – uwagi
Muszę przyznać, że brownie i chałwa to świetne połączenie. Intensywnie czekoladowe ciasto samo w sobie jest uzależniające, ale dodatek chałwy sprawa, że smak jest nieziemski. Mocno czekoladowy z intensywną chałwą i chrupiącymi ziarenkami sezamu. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która przypadanie do gustu wielbicielom czekolady.
Składniki potrzebne do zrobienia brownie chałwowego
Do przygotowania tego ciasta będziecie potrzebować gorzką czekoladę – najlepiej o dużej zawartości kakao. Sprawdźcie również gramaturę czekolady, bo coraz częściej trafiają się opakowania gorzkiej czekolady o wadze 90 g albo nawet mniej. Poza czekoladą niezbędna jest oczywiście chałwa. Możecie użyć chałwę w dowolnym smaku – ja miałam waniliową. Dla dodania chrupkości posypałam brownie ziarenkami sezamu. Brownie z chałwą to pochwała prostoty – niewiele składników, a efekt WOW gwarantowany.
Jak przygotować ciasto brownie z chałwą – wskazówki
Czekoladę do brownie musicie rozpuścić razem z masłem. Można to zrobić na dwa sposoby – ja połamaną czekoladę przekładam do miski i dodaję masło. Podgrzewam całość około 1,5 minuty w mikrofalówce – co 30 sekund miskę wyjmuję i mieszam całość. Możecie ją też rozpuścić w kąpieli wodnej – do mniejszego garnka nalejcie na dno trochę wody – tak około 1-2 cm i ustawcie na kuchence – podgrzewajcie. Na górze postawcie żaroodporną miseczkę a do niej włóżcie połamaną czekoladę i masło. Woda będzie się gotować i parować ogrzewając i rozpuszczając czekoladę i masło. Tak rozpuszczoną czekoladę odstawcie do lekkiego ostudzenia. A następnie dodajcie do zmiksowanych na puszystą masę jajek z cukrem.
Do masy dodajcie mąkę pszenną – może to być typ 450, 500 lub 550. Jak zwykle przy ciastach typu brownie nie ma tu dodanego proszku do pieczenia. I nie jest to błąd i brak zapisu – do ciast brownie tradycyjnie nie dodaje się spulchniaczy! Ciasto na brownie przelejcie do formy o wielkości 20/30 lub 24/24 cm, nałóżcie masę chałwową i wstawcie po nagrzanego piekarnika (do temperatury 180 stopni) i pieczcie około 30 minut.
Jak przechowywać brownie z chałwą?
To ciasto nie musi być przechowywane w lodówce. Spokojnie może postać kilka dni na kuchennym blacie. Najlepiej je schować do pojemnika z przykrywką, albo owinąć folią spożywczą, aby ciasto brownie nie obsychało. Ciasto brownie możecie również zamrozić. W zamrażarce może spędzić około 3 miesiące.
Wielbicieli brownie zapraszam również na brownie z nutellą, albo z cukinią, ale również na babeczki brownie i ciasteczka brownie :D
Podaję przepis na sporą blaszkę – około 20/30 cm.
Polecane przepisy na brownie
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe w stylu brownie. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na brownie z chałwą
Wypróbuj mój przepis na czekoladowe ciasto z chałwą i zachwyć nim swoją rodzinę, przyjaciół i gości. Brownie z chałwą to bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe zrobione z gorzką czekoladą, która nadaje mu aksamitnej konsystencji i intensywnego smaku. Chałwa dodana do ciasta nadaje mu orientalnego sznytu, a ziarnka sezamu sprawiają, że każdy kęs wspaniale chrupie. To połączenie smaków jest wyjątkowe i nikt nie przejdzie koło niego obojętnie. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku i zobacz jak zrobić ciasto brownie z chałwą i sezamem. Z tym przepisem ciasto brownie nie będzie miało przed tobą żadnych tajemnic i przygotujesz je bez problemów! Zobacz moje wskazówki do przepisu, aby rozwiać ewentualne wątpliwości.