Budyniowe placuszki
Przepis na proste i pyszne budyniowe placuszki z kawałkami jabłek
Placki budyniowe z kawałkami jabłek to pyszna i prosta do przygotowania przekąska lub deser. Składają się z placków z dodatkiem proszku budyniowego, do której dodaje się kawałki jabłek, a następnie smaży na patelni. Podaj je posypane cukrem pudrem albo z dodatkiem ulubionego dżemu. Placuszki z budyniem będą idealne na śniadanie, podwieczorek lub wieczorną przekąskę. Szczególnie zasmakują dzieciom – spróbujcie koniecznie!
Spis treści
PRZEPIS na budyniowe placuszki z jabłkami krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie placuszki smażone z kawałkami jabłek, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Budyniowe placuszki przepis
Składniki
składniki na placuszki budyniowe
- 275 g mąki pszennej (typ 450-500 – niepełne 2 szklanki)
- 1 opakowanie budyniu (40 g – np. waniliowy, śmietankowy, malinowy – u mnie bez cukru)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru ((ja dałam w połowie cukier z wanilią))
- 2 jajka (użyłam rozmiar L)
- 375 g jogurtu naturalnego (takiego rzadkiego w konsystencji lub kefiru/maślanki – trochę ponad 1,5 szklanki)
- 2 duże jabłka ( pokrojone w dość drobną kostkę)
- mleko (opcjonalnie – jeśli ciasto będzie za gęste)
Instrukcja
Krok 1 – przygotuj ciasto na placki budyniowe
- Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.275 g mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj lub zmiksuj – jeśli ciasto wydaje ci się za gęste, to możesz dodać trochę mleka.2 jajka, 375 g jogurtu naturalnego, mleko
- Dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.2 duże jabłka
Krok 2 – usmaż placuszki budyniowe
- Smaż na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (ja przykrywałam patelnię pokrywką i smażyłam placuszki na małym ogniu).
- Po około 2 minutach delikatnie obróć placuszki na drugą stronę i podsmaż chwilkę.
- Po usmażeniu posyp placki cukrem pudrem i podaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Placki na budyniu – uwagi
Moje dzieci bardzo lubią wszelkie racuchy, placki i placuszki, zresztą ja z mężem również. Bardzo często robimy placki lub naleśniki na weekendowe śniadania, ale również zdarza się mi zrobić placki albo racuchy na obiad. Teraz wypróbowałam przepis na budyniowe placuszki z jabłkami. W zasadzie od innych przepisów ten różni się właśnie dodaniem budyniu – ale takiego w proszku. Jego główna rola to nadanie racuchom z budyniem smaku – ja dodałam budyń waniliowy, ale można poeksperymentować z różnymi smakami budyniu i użyć np. malinowy albo toffee. To może być ciekawe połączenie :)
Jak zrobić budyniowe placuszki – wskazówki
Samo przygotowanie placuszków jest bardzo proste i szybkie – ciasto na placki możecie zrobić nawet bez użycia miksera! Wystarczy zmieszać suche składniki i połączyć je z mokrymi. Wtedy dodajemy do ciasta na placuszki jabłka. Ja jabłka pokroiłam najpierw na ćwiartki, następnie na plasterki, a te pokroiłam na drobne kawałki – lubię w plackach wyczuwalne kawałki jabłka. Placuszki wyszły pyszne i dzieci po szkole tak się do nich dosiadły (no dobra, ja też :D), że jak mąż wrócił z pracy, to zostało ich raptem cztery sztuki. Jeśli bardzo lubicie placuszki, to zróbcie z półtorej, albo z podwójnej porcji – tak aby na pewno dla każdego wystarczyło :)
Jaki budyń do placuszków?
Ja polecam tu budyń bez cukru – dodajemy do ciasta trochę cukru, więc budyń nie musi być słodzony. Używamy oczywiście takie duże opakowanie budyniu – na pół litra mleka. Budyń dodajemy do ciasta na placki jako proszek – nie gotujecie go wcześniej! Co do smaku, to polecam waniliowy albo śmietankowy, ale możecie oczywiście poeksperymentować z innymi smakami.
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do usmażenia tych placuszków z budyniem – ja je uwielbiam! Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nawet użycia miksera – możecie więc je zrobić ekspresowo – potrzebny wam będzie tylko jogurt naturalny (ja dałam po połowie z kefirem). Jabłka możecie też zastąpić innymi owocami – najlepiej takimi mało „rozwalającymi się” – np. twardsze banany, brzoskwinie, borówki.
Zachęcam was do usmażenia tych budyniowych placuszków i podzielenia się opinią. Wypróbuj też przepisy na cynamonowe placuszki z jabłkami oraz na racuchy z jabłkami. Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to możecie również wypróbować przepis na placki z serka wiejskiego i budyniu. W samym przepis na placuszki z serka wiejskiego nie ma budyniu, ale możecie zastąpić część używanej mąki budyniem, aby uzyskać ciekawszy smak. Spróbujcie koniecznie!
I jeszcze kilka wcześniejszych zdjęć tych placuszków (robiłam je ponownie, bo pojawił się komentarz o tym, że przepis jest do niczego i ciasto jest twarde i gęste – zrobiłam ściśle wg przepisu – wszystko ważąc i potwierdziło się, że przepis jest dobry, a ciasto ma idealną konsystencję :)).
Inspiracja – I love bake.
Polecane przepisy na placki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkie placuszki idealne na śniadanie, przekąskę lub nawet deser. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Budyniowe placuszki przepis
Przepis na placuszki budyniowe będzie idealny na śniadanie albo przekąskę. Same placuszki z budyniem zrobicie bardzo prosto i szybko - nie musicie nawet używać miksera. Wystarczy wymieszać składniki łyżką. Możecie do placków budyniowych dodać pokrojone drobno jabłko, wtedy będą jeszcze lepsze. Ja placki budyniowe z jabłkami usmażyłam na weekendowe śniadanie i znikły nie wiadomo kiedy. Budyń w plackach dodaje im smaku, możecie więc wykorzystać dowolny smak. Ja użyłam budyń waniliowy bez cukru. Usmażcie takie racuszki budyniowe dla swojej rodziny - będą zachwyceni.
Placki budyniowe z jabłkami
Bardzo często smażę placki na śniadanie dla swojej rodziny, bo wszyscy je uwielbiamy. Ja szczególnie lubię placuszki z jabłkami, bo kawałki owoców w środku dodają placuszkom budyniowym fajnej wilgotności. Budyniowe placuszki możecie również przygotować z innymi owocami - dodajcie do nich pokrojoną gruszkę, albo drobne borówki albo maliny. W każdej wersji będą smakowały wyśmienicie.
Zachęcam was także do wypróbowania mojego przepisu na naleśniki budyniowe - to ciasto na naleśniki z budyniem jest rewelacyjne!