Bułeczki tiramisu

Przepis na pyszne bułeczki tiramisu z nadzieniem kawowym i lukrem
Jeśli kochasz klasyczne tiramisu, to te bułeczki absolutnie skradną Ci serce! To puszyste, mięciutkie drożdżowe zawijasy z aromatycznym nadzieniem kawowym, które po upieczeniu oblewamy kremowym lukrem z mascarpone – dokładnie tym samym, który nadaje deserowi jego niepowtarzalny smak. Każdy kęs to połączenie maślanej słodyczy, delikatnej goryczki kawy i aksamitnej kremowości. Idealne do porannej kawy, na leniwe weekendowe śniadanie lub jako elegancki deser, którym zachwycisz domowników i gości. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, że tiramisu w wersji drożdżowej smakuje jeszcze lepiej, niż brzmi!
Spis treści

Drożdżowe bułeczki tiramisu przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie, puszyste drożdżowe bułeczki, to koniecznie wypróbuj przepis na te inspirowane słynnym włoskim deserem.

Bułeczki tiramisu przepis z filmem
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek tiramisu
- ok 3,5 g drożdży instant (pół paczki)
- 125 ml mleka
- 40 g masła
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 50 g cukru (¼ szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
składniki na nadzienie do bułeczek
- 50-75 g serka mascarpone
- 100 g cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
składniki na lukier mascarpone
- 100 g serka mascarpone
- ok 75 ml śmietanki kremówki
- 50 g cukru pudru
Instrukcja
Jak zrobić bułeczki tiramisu krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie ciasta na bułeczki
- Mleko i masło podgrzej razem do letniej temperatury.125 ml mleka, 40 g masła
- W dużej misie umieść składniki na ciasto.ok 3,5 g drożdży instant, 300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko
- Dodaj podgrzane mleko i wyrób razem na gładkie ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, tak aby ciasto wyrosło.
Krok 2 – przygotowanie nadzienia do bułeczek
- Mascarpone przełóż do miseczki, dodaj cukier i kawę.50-75 g serka mascarpone, 100 g cukru, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- Wymieszaj dokładnie razem.
Krok 3 – przygotowanie bułeczek tiramisu
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na delikatnie posypany mąką blat i krótko zagnieć ciasto.
- Rozwałkuj na dość cienki placek.
- Posmaruj całą powierzchnię ciasta masą kawową.
- Zwiń ciasto w rulon.
- Nożem zaznacz na rulonie 8 porcji – ja najpierw zaznaczam środek, potem środki każdej połówki i na koniec środki każdego kawałka.
- Nitką potnij ciasto na plasterki w wyznaczonych miejscach.
- Ułóż bułeczki w formie do pieczenia z zachowaniem małych odstępów.
- Przykryj bułeczki folią spożywczą lub ręcznikiem i zostaw tak na około 30 minut.
Krok 4 – pieczenie bułeczek tiramisu
- Gdy bułeczki podrastają rozgrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra/dół).
- Wstaw wyrośnięte bułeczki i piecz przez około 25 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu bułeczki delikatnie przestudź.
Krok 5 – przygotowanie lukru mascarpone
- Przełóż do miseczki serek mascarpone, dodaj kremówkę i cukier puder – wymieszaj dokładnie.100 g serka mascarpone, ok 75 ml śmietanki kremówki, 50 g cukru pudru
- Posmaruj lukrem bułeczki.
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze
Dlaczego warto zrobić bułeczki tiramisu?
Moje dzisiejsze bułeczki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jeszcze delikatnie ciepłe, puszyste, oblane lukrem z mascarpone stanowią idealny dodatek do popołudniowej kawy albo herbaty. Taka drożdżówka na pewno zasmakuje każdemu wielbicielowi cynamonek – a śmiem twierdzić, że takie ślimaczki tiramisu to mocno „podrasowana” wersja cynamonek. Jeszcze bardziej aromatyczna i uzależniająca w smaku! Jeśli więc jesienią nie wyobrażasz sobie lepszego deseru niż cynamonka, to koniecznie zrób takie tiramisu rolls. Na pewno je pokochasz!
Jakie składniki są potrzebne do bułeczek tiramisu?
Aby zrobić takie drożdżowe bułeczki tiramisu będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- drożdże – tym razem użyłam tutaj drożdże instant, ale możesz oczywiście użyć zwykłe świeże drożdże – użyj ich około 15 g, zmieszaj je z łyżeczką cukru oraz letnim mlekiem, przykryj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, tak aby zaczęły pracować, dopiero wtedy dodaj je do pozostałych składników na ciasto, masła nie rozpuszczaj w tym przypadku z mlekiem, tylko miękkie dodaj do mąki
- mascarpone – to kremowy włoski serek, który dostaniesz bez problemu w każdym Lidlu, Biedronce czy też innych większych sklepach, najlepiej jest użyć właśnie jego do bułeczek, ale jeśli zupełnie nie masz gdzie go dostać, to możesz użyć mielony ser na serniki, albo np. śmietankowy serek typu Almette
- śmietana kremówka – ja użyłam płynną śmietankę z kartonika o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć taką 36%, ale wtedy lekko wzrośnie kaloryczność bułeczek
- kawa – najlepsza będzie kawa rozpuszczalna w proszku, jeśli masz taką w granulkach, to może być je trudniej wymieszać z kremem, ale też da radę
Jak uzyskać idealnie puszyste bułeczki ślimaczki?
Aby ciasto na bułeczki i potem same bułeczki były lekkie i puszyste ważne jest aby ciasto dobrze wyrosło. Jeśli ciasto po przygotowaniu słabo rośnie, to możesz miskę z ciastem schować do piekarnika i włączyć w nim grzanie na 30 stopni. Ciepło i zamknięta przestrzeń sprawi, że ciasto lepiej wyrośnie. Jeśli pomimo to, ciasto nie wyrasta, to oznacza, że drożdże „nie działają”. Możesz przygotować nową porcję drożdży (w małej ilości mleka), albo dosypać drożdże instant i ponownie zagnieść ciasto. Drożdże mogą nie działać, jeśli są przegrzane, albo za stare.
Ważne jest także, aby nie dodawać za dużo mąki oprócz tej podanej w przepisie. Dlatego do wałkowania używaj już tylko minimalnej ilości mąki, tak aby nie łączyła się ona z ciastem.
Napuszenie (podrośnięcie) pokrojonych na plasterki bułeczek, też sprawia, że gotowe bułeczki są potem bardziej miękkie i lekkie. Dlatego nie pomijaj tego kroku w przygotowaniu swoich bułeczek.
Jak podawać ślimaczki tiramisu?
Ślimaczki tiramisu możesz podać już po lekkim przestudzeniu i posmarowaniu lukrem z mascarpone – jeśli posmarujesz jeszcze gorące bułeczki lukier się bardziej rozpłynie – to sprawi, że dodatkowo otoczy z każdej strony bułeczki. Jeśli posmarujesz ostudzone bułeczki, to lukier nie rozpłynie się, za to utworzy grubszą warstwę na wierzchu ślimaczków. Wybierz więc, jaką wersję wolisz :)
Dodatkowo bułeczki przed podaniem możesz posypać dodatkowo po wierzchu różnymi dodatkami – może to być np. gorzkie kakao, kawa rozpuszczalna w proszku, czekolada do picia (w proszku) albo tarta na drobnych oczkach zwykła czekolada. To doda bułeczkom smaku i charakteru.
Jak przechowywać drożdżówki tiramisu?
Bułeczki tiramisu po upieczeniu i ostudzeniu warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką, aby zapewnić im jak najdłużej świeżość i puszystość. Nie musisz ich chować do lodówki. W temperaturze pokojowej mogą bez problemu postać kilka dni.
Takie dwu- czy też kilkudniowe bułeczki możesz krótko odgrzać w mikrofalówce (ja podgrzewam około 30 sekund). Dzięki temu ciasto nabierze znowu super puszystości i przy okazji bułeczki będą cudownie ciepłe i aromatyczne.
Mam nadzieję, że te puszyste drożdżowe bułeczki tiramisu zagoszczą również w twoim domu. Koniecznie wypróbuj ten przepis, zapisz go i przekaż dalej! A potem zostaw komentarz pod spodem :)
Ps. Ten przepis, a także inne moje przepisy znajdziesz również na moim instagramie, gdzie możesz je łatwo zapisać na później. Serdecznie zapraszam.
Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne drożdżówki o różnych smakach i różnych dodatkach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu .