Cantucci – włoskie ciasteczka migdałowe
Przepis na cantucci, chrupiące włoskie ciasteczka migdałowe
Odwiedź moją kuchnię, aby odkryć autentyczny przepis na włoskie ciasteczka migdałowe, znane jako Cantucci! Te tradycyjne wypieki są idealne na każdą okazję, od popołudniowej herbaty po eleganckie przyjęcie. Wypróbuj ten prosty przepis i ciesz się chrupiącymi, aromatycznymi ciasteczkami migdałowymi, które doskonale komponują się z kawą lub deserowym winem. Buon appetito!
Spis treści
Włoskie chrupiące ciastka Cantucci przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno chrupiące ciastka pełne smaku i chrupiących migdałów, to ciasteczka cantucci podwójnie wypiekane będą dla Ciebie idealne! Spróbuj koniecznie!
Cantucci – włoskie ciasteczka migdałowe przepis
Składniki
składniki na ciastka cantucci z migdałami
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (- 375 g)
- 1 i 1/2 szklanki migdałów (nieobranych (można ich część lekko rozdrobnić, albo zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi))
- 3/4 szklanki cukru (- 150 g)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 100 g masła (miękkiego)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko (roztrzepane – do posmarowania)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka cantucci krok po kroku
- Nieobrane migdały upraż na suchej patelni – mieszaj je przez cały cały czas na średnim ogniu, by się równomiernie podgrzewały (uważaj, bo szybko mogą się przypalić).1 i 1/2 szklanki migdałów
- Odstaw na chwilę do przestudzenia.
- Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę.3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 100 g masła
- Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia.2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Rękoma wyrób ciasto. Masa będzie dość twarda, jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka (może się tak zdarzyć, jeśli użyjesz dużych jajek) dodaj trochę mąki – ja musiałam dodać więcej mąki, bo się mi ciasto mazało.
- Dodaj migdały i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.
- Z ciasta, rękoma obsypanymi mąką uformuj 4 wałki o średnicy około 4 cm.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształt owalny.
- Posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.1 jajko
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz około 15-20 minut.
- Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry (ciastka mogą się lekko kruszyć na migdałach, ale to nic nie szkodzi).
- Rozłóż je na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią (ja to zrobiłam na termoobiegu i już wtedy nie przewracałam ciastek na drugą stronę)
- Po upieczeniu wystudź.
Notatki
Prywatne
Włoskie kruche ciastka z migdałami – uwagi
Wczoraj wieczorem wpadł do nas z niezapowiedzianą wizytą mój teść. W domu lekkie czystki w smakołykach, więc odgrzebałam swój pojemnik z zabunkrowanymi ciasteczkami i znalazłam wśród nich właśnie moje cantucci. Upiekłam je już jakiś czas temu i odłożyłam kilka na później – nie muszę mówić, że się zaśliniłam na ich widok i oczywiście przystąpiłam do konsumpcji.
Posiłkując się wikipedią, napiszę co to takiego w ogóle jest – otóż:
Cantucci (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato”) – rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie.
Brzmi pysznie, prawda? Koniecznie przygotujcie sobie te chrupiące migdałowe ciastka prosto w Włoch.
Zachęcam was również do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasteczka, a jeśli lubicie włoskie przepisy, to polecam wam również przepis na babeczki z kremem.
Polecane przepisy na włoskie desery
Jeśli lubisz kuchnię włoską i włoskie desery i słodkości, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy z tej kuchni. Tutaj polecam trzy z nich, a więcej na blogu:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Cantucci przepis
Przepis na tradycyjne włoskie kruche ciastka. Te ciasteczka wywodzą się z Toskanii i najczęściej przygotowywane są dużymi kawałkami migdałów. Ich cechą charakterystyczną jest sposób pieczenia. Ciasto na ciastka z migdałami formujemy w podłużne wałeczki i tak pieczemy. Po tym wstępnym pieczeniu kroimy ciasto na plastry o grubości około 1,5 cm i rozkładamy ciastka na całej blaszce. Tak pokrojone ciastka ponownie pieczemy aż nabiorą chrupkości. Tak przygotowane włoskie ciastka z migdałami są mega chrupiące - wręcz nawet twardawe i mogą długo leżeć (schowane w szczelnym pojemniku).
Włoskie ciasteczka cantucci
Ciasteczka są twardawe, więc najlepiej podać je do filiżanki kawy lub herbaty. Włosi zanurzają ciastka w kawie, aby lekko namiękły i wtedy je zjadają. Ja sobie radziłam nawet bez zanurzania ciastek w kawie, ale i tak w towarzystwie kawki smakują najlepiej :) Jeśli więc lubicie kuchnię włoską i włoskie przepisy, to koniecznie upieczcie te kruche ciastka z migdałami. Możecie również zrobić je z dodatkiem orzechów - na pewno będą smakowały znakomicie. Na blogu znajdziecie również przepis na cantucci z żurawiną - równie pyszne. Polecam!