Ciasto chałwowiec
Przepis na ciasto chałwowe bez pieczenia
Dzisiaj polecam się wam ciasto chałwowiec. To bardzo proste i jednocześnie przepyszne ciasto na zimno. Z lekkim kremem z dodatkiem chałwy i biszkoptami nasączonymi kawą. To idealne ciasto na imprezę, ale również na weekend do kawy. Polecam! Koniecznie zobacz mój przepis krok po kroku i sprawdź jak zrobić idealny krem chałwowy ze śmietaną i mascarpone!
Spis treści
Chałwowiec, czyli ciasto chałwowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz chałwę i ciasta bez pieczenia, to koniecznie wypróbuj to połączenie! Zachwycisz wszystkich tym ciastem.
Chałwowiec przepis
Składniki
składniki na krem chałwowy do ciasta
- 300 g chałwy waniliowej
- 500 g serka mascarpone (zimnego)
- 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- 400 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
dodatkowe składniki do ciasta z chałwą
- 30 sztuk herbatników (mniej więcej)
- 1 opakowanie biszkoptów (podłużnych)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z chałwą bez pieczenia
- Przygotuj poncz z kawy i odstaw do przestudzenia.250 ml kawy, 2 łyżeczki cukru, 50 ml amaretto
- Chałwę pokrusz, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone – zmiksuj blenderem na gładką masę – schowaj do lodówki do schłodzenia.300 g chałwy waniliowej, 3 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj do masy chałwowej i wymieszaj (odłóż 2-3 czubate łyżki kremu).400 ml śmietany kremówki
- Dno foremki o wielkości około 24/24 cm wyłóż herbatnikami.30 sztuk herbatników
- Na herbatniki wyłóż połowę kremu.
- Biszkopty zanurzaj w kawie, a następnie układaj na kremie, po ułożeniu warstw biszkoptów wyłóż resztę kremu.1 opakowanie biszkoptów
- Na wierzchu ułóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je odłożonym wcześniej kremem.
- Ciasto schłodź w lodówce.
- Przed podaniem oprósz dodatkowo kawą rozpuszczalną.
Notatki
Prywatne
Ciasto z chałwą bez pieczenia – uwagi
Chałwowiec, czyli ciasto chałwowe bez pieczenia.
Na herbatnikach, z biszkoptami nasączonymi kawą i pysznym kremem na bazie serka mascarpone.
Ja się nie mogłam mu oprzeć – ale to w końcu chałwa – chałwie nigdy nie mówię „nie” :)
Do tego połączenie chałwowego kremu z kawą jest jak dla mnie obłędne – mój mąż to się nawet pytał, czy to tiramisu.
Jednym słowem – jeśli jesteście wielbicielami tiramisu, to to ciasto będzie Wam również bardzo smakować :)
To ciasto chałwowe nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również wygląda rewelacyjnie, więc będzie ozdobą każdego stołu.
A że wychodzi go sporo (przygotowałam je w foremce 24/24 cm), to starczy dla wielu osób.
Dobrze go przechowywać w lodówce, bo po dłuższym staniu w temperaturze pokojowej może się lekko rozpływać. Nie wpływa to na jego walory smakowe, ale trudniej go nałożyć ;)
Jeśli z góry wiecie, że ciasto będzie musiało stać długo w cieple, to możecie dodać do kremu 2 łyżeczki żelatyny, aby krem był bardziej stabilny.
Jeśli lubicie chałwowe smaki, to spróbujcie również sernik chałwowy – przepyszny!
Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Chałwowiec przepis
Ciasto chałwowe bez pieczenia to świetny przepis dla każdego. Szczególnie gdy nie macie piekarnika, lub nie chce się go wam włączać. Ciasta bez pieczenia najchętniej przygotowujemy latem, gdy jest gorąco. Ale możemy je jeść przez cały rok! Ja ciasto z chałwą przygotowałam przed świętami Bożego Narodzenia. Do tego ciasta przekładanego będziecie potrzebować herbatniki i biszkopty. Do kremu potrzebujecie chałwę (w tym przypadku najlepiej waniliową), serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Chałwowe ciasto z kremem schowajcie do lodówki na kilka godzin, tak aby ciastka zmiękły od kremu.
Ciasto chałwowe bez pieczenia
Chałwowiec przygotowujemy w prostokątnej lub kwadratowej foremce przekładając ciastka kremem chałwowym. Ja dodatkowo biszkopty namoczyłam w kawie z amaretto. Kawa w cieście chałwowym dodała mu charakteru i przełamała słodycz. Dlatego warto skorzystać z tego i namoczyć biszkopty. Jeśli nie lubicie, to możecie zrezygnować z amaretto. Kawa może być również bezkofeinowa. Gotowe ciasto pokrójcie przed podaniem w kwadratowe kawałki. Możecie też dodatkowo wierzch ciasta posypać tartą czekoladą, gorzkim kakao, albo pokruszoną chałwą. Ja ułożyłam na górze czekoladowe kuleczki.
Mam nadzieję, że przepis na ciasto z chałwą przypadnie wam do gustu i chętnie będziecie wracać do tego przepisu.