Cherry pie – czyli tarta wiśniowa
Przepis na kruchą tartę z wiśniami po amerykańsku
Cherry Pie, to bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym. Ciasto jest cudownie lekkie i rozpływające się w ustach, a wiśni jest cały ogrom. To sprawia, że ciasto jest mocno owocowe i wilgotne. Taka tarta wiśniowa, to ciasto idealne dla wszystkich wielbicieli wiśni.
Spis treści
Cherry pie – czyli tarta wiśniowa przepis krok po kroku
Już dziś upieczcie tą niezwykle pyszną tartę z wiśniami i cieszcie się jej niebywałym smakiem. Pyszne kruche ciasto, a do tego mnóstwo wiśni – to zasmakuje każdemu!
Cherry pie – czyli tarta wiśniowa przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 25 cm – najlepiej o wyższych bokach.
Składniki
składniki na kruche ciasto do cherry pie
- 375 g mąki pszennej ((mniej więcej 2,5 szklanki))
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g masła
- 1 jajko (rozmiar L)
- około 5 łyżek wody (zimnej )
składniki na nadzienie wiśniowe do cherry pie
- 1 kg wiśni (wydrylowanych )
- 50 g mąki pszennej (- 1/3 szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (- czubata łyżka )
- ok 150 g cukru ((zależy od kwaśności owoców) – ok 3/4 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do cherry pie
- Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieć ciasto, dodaj stopniowo zimną wodę, aby uzyskać odpowiednio elastyczne ciasto – ja dałam 4 łyżki.375 g mąki pszennej, 1 łyżka cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko, około 5 łyżek wody
- Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około pół godziny.
- Po schłodzeniu 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do pieczenia.
- Formę z ciastem wstaw do lodówki.
- Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkuj i nożem podziel na paski o szerokości około 2 cm.
Jak zrobić nadzienie z wiśni do cherry pie
- Przygotuj nadzienie – w misce zmieszaj razem obydwie mąki i cukier.50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ok 150 g cukru
- Dodaj mieszankę do owoców i delikatnie wymieszaj.1 kg wiśni
- Wyłóż owoce na kruchy spód, na wierzchu ułóż kratkę z pasków ciasta.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni (góra/dół).
- Podpiecz ciasto przez 10 minut , następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni (góra/dół) i piecz przez około 50-60 minut (aż ciasto będzie ładnie zrumienione).
- Ciasto po upieczeniu lekko ostudź, podawaj na ciepło lub zimno.
Notatki
Prywatne
Amerykańska tarta z wiśniami – uwagi
Nie należę do jakichś ogromnych fanek wiśni (chociaż winku z wiśni produkcji męża nigdy nie powiem „nie” ;), dlatego nie ma u mnie zbyt wiele przepisów na ciasta z tymi owocami.
Zauważyłam, że ogromną popularnością cieszy się ciasto czekoladowe z wiśniami, dlatego postanowiłam przygotować kolejny przepis na ciasto z wiśniami.
Upiekłam tartę wiśniową w amerykańskim stylu – oni uwielbiają wszelkie ciasta typu pie i między innymi również cherry pie.
Jak pisałam wyżej – średnio lubię wiśnie – ale to ciasto zasmakowało mi ogromnie :)
Lekkie kruche ciasto z niesamowitym nadzieniem wiśniowym, a na wierzchu kratka z ciasta – zjadłam je z lodami pistacjowymi i to był czysty obłęd – na ciepło nieziemskie.
Mąż jadł już na zimno i też mówił, że bardzo smaczne i jakby nie wiśniowe, bo nadzienie nie było cierpkie.
Ja na pewno jeszcze upiekę mojej rodzinie tą tartę.
Ps. Co do technicznych szczegółów – ciasto piekłam w żaroodpornej formie o średnicy około 25 cm – forma z wysokimi brzegami – nadzienia jest sporo i w trakcie pieczenia wytwarza się sok, który może uciekać, dlatego lepiej użyć formę z wyższymi brzegami.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na kruche tarty z owocami i nie tylko.
Inspiracją był przepis znaleziony tutaj.
Polecane przepisy na tarty z owocami
Zobaczcie inne moje przepisy na pyszne kruche tarty z owocami i nie tylko! Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Cherry pie - czyli tarta wiśniowa
Przepis na kruchą tartę z nadzieniem wiśniowym w amerykańskim stylu. W USA takie kruche ciasto z wiśniami nazywa się właśnie Cherry Pie i jest bardzo popularne - zaraz obok Apple Pie. Na blogu jest już przepis na amerykańską szarlotkę Apple Pie i ją wam również gorąco polecam. Dziś mam jednak dla was tartę z nadzieniem wiśniowym i powiem wam, że to ciasto jest obłędne! Świetne i proste kruche ciasto, które rozpływa się w w ustach, a do tego rewelacyjne nadzienie z wiśni. Soczyste wiśnie wytwarzają sok i robi się z niego w trakcie pieczenia przepyszny sos. Dlatego ta tarta wiśniowa najlepsza jest po leciutkim ostudzeniu i po dodaniu gałki lodów. Spróbujcie koniecznie!
Kruche ciasto z wiśniami przepis
Zobaczcie mój przepis na tartę z wiśniami i sprawdźcie jak zrobić pyszne kruche ciasto wiśniowe. Ta tarta wiśniowa smakuje rewelacyjnie i jestem przekonana, że zasmakuje każdemu! Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać jak wam smakowało to amerykańskie ciasto. Polecam wam również inne moje przepisy na kruche ciasto oraz przepisy z wiśniami.