Ciastka z mascarpone i truskawkami

Przepis na francuskie ciastka z kremem mascarpone i truskawkami
Te ciastka z mascarpone i truskawkami to prawdziwy hit na szybki, letni deser! Robi się je błyskawicznie z gotowego ciasta francuskiego, a w środku kryją się delikatny krem z mascarpone i świeże, soczyste truskawki. Prosto, pysznie i efektownie – idealne na niespodziewaną wizytę gości, do popołudniowej kawy albo jako lekki deser na ciepły dzień. Spróbuj koniecznie – te ciastka znikają w mgnieniu oka!

Ciastka z mascarpone i truskawkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz super proste i szybkie słodkie wypieki pełne świeżych owoców, to koniecznie wypróbuj ten przepis z gotowego ciasta francuskiego!

Ciastka z mascarpone i truskawkami przepis z filmem
Składniki
składniki na ciastka z mascarpone i truskawkami
- ok 300 g ciasta francuskiego
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 250 ml śmietany kremówki
- ok 50 g cukru pudru (1/3 szklanki – lub do smaku)
- ekstrakt waniliowy (do smaku)
- ok. 300 g truskawek
Instrukcja
Jak zrobić francuskie ciastka z mascarpone i truskawkami krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni ℃ (termoobieg) lub 210 stopni ℃ w trybie góra-dół.
- Ciasto francuskie wyjmij z lodówki około 20-30 minut wcześniej.ok 300 g ciasta francuskiego
Krok 2 – przygotowanie ciastek
- Rozwiń je przełóż na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i zdejmij papier, w który był zawinięty.
- Ostrym nożem przekrój ciasto na mniej więcej dwa równe paski wzdłuż dłuższego boku.
- Przekrój paski na pół – tak aby uzyskać w sumie 8 kawałków ciasta.
- Możesz teraz złożyć kawałki ciasta na pół tworząc trójkąty – wtedy dobrze jest je lekko docisnąć, aby ciasto się lekko zlepiło. Możesz też piec ciastka w postaci kwadratów/prostokątów.
- Piecz ciastka przez około 20-25 minut – aż ciastka będą rumiane i mocno urosną.
- Po upieczeniu ostudź ciastka.
Krok 3 – przekładanie ciastek
- Ostudzone ciastka przekrój ostrym nożem (najlepiej z ząbkami) na pół.
- Mascarpone, kremówkę, cukier i wanilię przełóż do wyższej miski.250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, ok 50 g cukru pudru, ekstrakt waniliowy
- Zmiksuj je razem na gęsty krem.
- Jeśli masz tylki do wyciskania kremu, to przełóż krem do woreczka cukierniczego z tylką.
- Wyciśnij lub nałóż krem na ciastka.
- Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.ok. 300 g truskawek
- Nałóż owoce na krem.
- Przykryj wierzchem z ciasta i na koniec posyp cukrem pudrem.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami i kremem – uwagi
Miałam ostatnio ochotę na coś słodkiego z truskawkami, więc upiekłam rodzince takie bardzo proste i super szybkie ciastka z gotowego ciasta francuskiego. Dzięki dodatkowi z lekko słodkiego kremu z serka mascarpone i soczystych truskawek pokrojonych na kawałki otrzymałam przepyszne i do tego niezmiernie fotogeniczne ciasteczka. Zapisz sobie ten przepis i koniecznie wypróbuj!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciastek z truskawkami?
Do przygotowania tego szybkiego deseru z truskawkami potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych produktów, które kupisz bez problemu w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- ciasto francuskie – użyłam gotowe ciasto francuskie – jeśli masz ciasto mrożone, to musisz je odpowiednio wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby się dobrze rozmroziło
- serek mascarpone – to kremowy włoski serek, który bez problemu kupisz w każdym Lidlu, Biedronce i większych sklepach. Jeśli jednak nie masz go gdzie kupić, to przygotuj krem z podwójnej ilości śmietany kremówki.
- śmietana kremówka – ja użyłam tu śmietanę kremówkę 36% – to była śmietanka UHT w kartoniku, możesz też użyć śmietankę 30%
- truskawki – najlepsze będą to oczywiście świeże owoce, ale w inne pory roku, kiedy nie ma świeżych truskawek, albo są bardzo drogie możesz przygotować frużelinę z mrożonych truskawek, albo nawet użyć konfiturę/ dżem z truskawek
Czy można użyć do ciastek inne owoce niż truskawki?
Oczywiście, że tak! Zależnie od sezonu możesz wykorzystywać aktualnie dostępne owoce – takie ciastka francuskie będą również znakomicie smakować z borówkami, jagodami czy też malinami. Możesz też wykorzystać większe owoce i pokroić je przed nałożeniem na mniejsze kawałki. Spróbuj te ciastka zrobić z brzoskwiniami, morelami albo z mango – w każdym wydaniu ciastka z mascarpone i owocami będą smakować wybornie!
Jak przechowywać ciastka z mascarpone i truskawkami?
Ciastka francuskie najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu, chociaż mogą też spokojnie poleżeć kilka godzin z nałożonym kremem i owocami. Takie świeżo przygotowane ciastka francuskie będą fajnie chrupiące i nie zmiękną od kremu. Jeśli nie zjecie na raz wszystkich ciastek, to proponuję przechowywanie oddzielnie upieczonego ciasta francuskiego (przełóż je do szczelnego pojemnika i przechowuj w temperaturze pokojowej). Krem i pokrojone owoce przechowuj w lodówce, aby zachowały świeżość i orzeźwiający smak.
Mam nadzieję, że ten super prosty i szybki przepis na ciastka z ciasta francuskiego przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie do niego wracać. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)
Ps. Przy okazji polecam gorąco obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je tam sobie łatwo zapisać na później.
Przepisy na ciasta z ciasta francuskiego
Jeśli lubisz maślane ciasto francuskie i słodkie wypieki z niego zrobione, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy z jego użyciem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szybkie francuskie ciastka z truskawkami i mascarpone
Szukasz pomysłu na szybki i efektowny deser z truskawkami? Te ciastka z mascarpone i truskawkami z ciasta francuskiego to idealna propozycja! Robi się je dosłownie w kilkanaście minut, a wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni. Chrupiące ciasto francuskie, delikatny krem z mascarpone i świeże, soczyste truskawki – to połączenie, które zawsze się sprawdza. Przepis jest dokładnie opisany krok po kroku, a dodatkowo dołączyłam zdjęcia z przygotowań oraz krótki film, w którym pokazuję, jak w prosty sposób zrobić te pyszne ciastka. Dzięki temu każdy – bez względu na kulinarne doświadczenie – z łatwością sobie poradzi.
To świetny deser na lato, szybki poczęstunek dla gości, na piknik, imprezę, albo po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego z sezonowymi owocami. Wypróbuj przepis i przekonaj się, jakie to proste!