Ciasto bałwanek
Przepis na ciasto bezowe z kremem oreo
Zapraszam na zimowe ciasto bałwanek. To ciasto warstwowe gdzie dwa blaty bezowe przełożyłam w środku kremem mascarpone zmiksowanym z mlekiem w proszku i wymieszałam z pokrojonymi ciastkami. Do tego na wierzch wyłożyłam bitą śmietanę. Tak powstało ciasto, które swoją kolorystyką przypomina mi właśnie bałwanka. To ciasto będzie idealne zimą, ale nie tylko! Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Ciasto bałwanek przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie kremowe ciasta z bezą, to koniecznie wypróbuj ten niezwykły przepis!
Bezowe ciasto bałwanek przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Składniki
składniki na blaty bezowe (2 sztuki)
- 2 x 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 2 x 100 g cukru (2 x po ½ szklanki)
- 2 x 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 x 0,5 łyżeczki soku z cytryny
składniki na krem oreo
- 250 g serka macarpone (zimnego)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru (- można zrezygnować)
- 50 g mleka w proszku (pełnotłustego (ok ½ szklanki))
- ok 100 g czarnych ciastek (np. Oreo)
składniki na bitą śmietanę
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
Instrukcja
Jak zrobić ciasto bałwanek
Krok 1 – przygotowania wstępne
- Piekarnik rozgrzej do 100 stopni (termoobieg).
- Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia – boki zostaw puste.
Krok 2 – przygotowanie bez
- Przygotuj oddzielnie dwa blaty bezowe – jeśli masz dwie takie same formy to możesz je upiec jednocześnie.
- Białka krótko zmiksuj aby się lekko napuszyły.2 x 2 białka
- Dodaj do nich porcjami cukier miksując na wysokich obrotach miksera – miksuj aż otrzymasz gładkie, białe białka i cały cukier się rozpuści (nie będzie czuć kryształów cukru).2 x 100 g cukru
- Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny – krótko zmiksuj.2 x 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 x 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- Wyłóż bezę do formy i wyrównaj.
- Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około godzinę.
- Po upieczeniu bezę obkrój, wyjmij z formy i przygotuj drugi blat bezowy podobnie jak wcześniej.
- Ostudź zupełnie bezy.
Krok 3 – przygotuj krem oreo
- Serek przełóż do miski i krótko zmiksuj z cukrem pudrem.250 g serka macarpone, 2 łyżki cukru pudru
- Dodaj porcjami kremówkę i miksuj na wysokich obrotach aż otrzymasz gęsty krem.250 ml śmietany kremówki
- Dodaj mleko w proszku i krótko zmiksuj.50 g mleka w proszku
- Ciastka grubo posiekaj.ok 100 g czarnych ciastek
- Dodaj ciastka do kremu i wymieszaj łyżką.
Krok 4 – złożenie ciasta
- Na blat bezowy umieszczony w formie wyłóż krem z ciastkami i wyrównaj.
- Nałóż drugi blat bezowy pomagając sobie papierem, na którym był pieczony (nie martw się jeśli beza przy tym lekko popęka).
Krok 5 – przygotowanie bitej śmietany
- Śmietanę kremówkę zmiksuj razem z cukrem na gęstą bitą śmietanę.250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Wyłóż śmietanę na wierzch ciasta.
- Schowaj ciasto do lodówki na około 2-4 godziny.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto bezowe z kremem oreo – uwagi
Mimo zimy, to za oknem nie jest tak bardzo zimowo – przynajmniej u mnie. Dlatego wymyśliłam sobie takie zimowe ciasto. Białe z kawałkami czarnych ciasteczek, które nawiązują do kawałków węgla wtykanych w bałwanki. Dzięki bezowym blatom i kremowi ciasto jest lekkie i pyszne. Chociaż muszę ostrzec, że jest bardzo słodkie – przynajmniej jak na moje standardy. Dlatego jeśli wolicie mniej słodkie ciasta, to możecie zrezygnować z cukru dodawanego do kremu oreo a nawet do bitej śmietany. Słodycz bezowych blatów w zupełności wystarczy :)
Jakie składniki są niezbędne by zrobić ciasto bałwanek?
Lista użytych przeze mnie produktów na pierwszy rzut oka wydaje się dość długa, ale składniki się powtarzają, więc finalnie nie ma tak dużo zakupów. Poniżej podaję produkty, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- mleko w proszku – do kremu będziesz potrzebować 50 g pełnotłustego mleka w proszku – zwróć uwagę, aby nie było to mleko granulowane! Takie mleko dostaniesz bez problemu np. w Biedronce albo w większych sklepach
- mascarpone – to tłusty kremowy włoski twarożek, kupisz go w każdej Biedronce, Lidlu czy też w dużych marketach
- czarne ciastka – mówię tu o kremie oreo, chociaż technicznie nie robiłam go z tymi ciasteczkami, wykorzystałam tańszy zamiennik z Biedronki – ciastka Baitz, w Lidlu też można dostać ich odpowiednik (ciastka Neo), ale oczywiście możesz użyć oryginalne ciastka :)
- śmietana kremówka – zarówno do bitej śmietany jak i do kremu z ciasteczkami użyłam śmietanę 30% w kartoniku, możesz ją ewentualnie zastąpić śmietaną 36% – wtedy trochę wzrośnie kaloryczność ciasta!
Jak przechowywać ciasto bałwanek?
Ciasto ze względu na krem i bitą śmietanę najlepiej przechowywać w lodówce. Ciasto jest najlepsze do jedzenia pierwszego dnia po przygotowaniu, potem może trochę podchodzić wodą, ale dalej jest dobre i smaczne do jedzenia. U mnie jeden ostatni kawałek stał w lodówce jeszcze czwartego dnia.
Jeśli chcesz sobie ułatwić pracę nad ciastem, bo blaty bezowe możesz przygotować wcześniej, zawinąć w folię lub schować do szczelnego pojemnika aby nie łapały wilgoci i użyć wtedy, kiedy chcesz podać ciasto.
Ile kalorii ma beza z kremem oreo?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta, ale jeśli podzielisz ciasto na 20 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek będzie miał zaledwie 214 kcal (węglowodany – 19 g, tłuszcze – 14 g, białka – 2 g). Taka niska kaloryczność to zasługa użytych jedynie białek oraz stosunkowo małej ilości cukru :) Można więc jeść bez wyrzutów sumienia :)
Jeśli lubisz takie bezowe ciasta z kremem, to koniecznie wypróbuj również mój przepis na najlepsze ciasto świata, czyli norweskie ciasto z bezą i kremem.
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy w idealnej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na bezy
Wypróbuj również inne moje przepisy na bezy przygotowane z różnymi kremami i w różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na bezę z kremem oreo
Zapraszam dziś na ciasto bałwanek. To warstwowe ciasto składające się z bezowych blatów, które przełożyłam kremem mascarpone z posiekanymi czarnymi ciastkami oreo i udekorowałam na koniec bitą śmietaną. Warstwy ciasta mają przypominać bałwanka a kawałki ciastek przypominają o guzikach zrobionych z węgli. Ciasto wychodzi mega pyszne i ostrzegam, bo szybko znika! Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku, zobacz jak zrobić blaty bezowe do ciasta oraz jak zrobić krem oreo do ciasta. Przygotuj to pyszne ciasto i zaskocz wszystkich jego niezwykłym smakiem.