Ciasto bałwanek

Zaktualizowany: 2025 16 stycznia
bezowe ciasto bałwanek z oreo i bitą śmietaną

Przepis na ciasto bezowe z kremem oreo

Zapraszam na zimowe ciasto bałwanek. To ciasto warstwowe gdzie dwa blaty bezowe przełożyłam w środku kremem mascarpone zmiksowanym z mlekiem w proszku i wymieszałam z pokrojonymi ciastkami. Do tego na wierzch wyłożyłam bitą śmietanę. Tak powstało ciasto, które swoją kolorystyką przypomina mi właśnie bałwanka. To ciasto będzie idealne zimą, ale nie tylko! Spróbuj koniecznie!

pavlova z kremem mascarpone z oreo i mlekiem w proszku

Ciasto bałwanek przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie kremowe ciasta z bezą, to koniecznie wypróbuj ten niezwykły przepis!

a piece of cake with a cookie on top

Bezowe ciasto bałwanek przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i mocno kremowe ciasto bezowe z kremem oreo i bitą śmietaną.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 2 hours
6 hours
Czas całkowity 9 hours
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 328 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Składniki

składniki na blaty bezowe (2 sztuki)

składniki na krem oreo

składniki na bitą śmietanę

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto bałwanek

    Krok 1 – przygotowania wstępne

    • Piekarnik rozgrzej do 100 stopni (termoobieg).
    • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia – boki zostaw puste.

    Krok 2 – przygotowanie bez

    • Przygotuj oddzielnie dwa blaty bezowe – jeśli masz dwie takie same formy to możesz je upiec jednocześnie.
    • Białka krótko zmiksuj aby się lekko napuszyły.
      2 x 2 białka
      miksowanie białek na bezę
    • Dodaj do nich porcjami cukier miksując na wysokich obrotach miksera – miksuj aż otrzymasz gładkie, białe białka i cały cukier się rozpuści (nie będzie czuć kryształów cukru).
      2 x 100 g cukru
      dodawania cukru do białek na bezę
    • Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny – krótko zmiksuj.
      2 x 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 x 0,5 łyżeczki soku z cytryny
      dodawanie soku z cytryny do bezy
    • Wyłóż bezę do formy i wyrównaj.
      wykładanie bezy do formy do pieczenia
    • Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około godzinę.
    • Po upieczeniu bezę obkrój, wyjmij z formy i przygotuj drugi blat bezowy podobnie jak wcześniej.
    • Ostudź zupełnie bezy.

    Krok 3 – przygotuj krem oreo

    • Serek przełóż do miski i krótko zmiksuj z cukrem pudrem.
      250 g serka macarpone, 2 łyżki cukru pudru
      serek mascarpone z cukrem pudrem na krem do ciasta bałwanek
    • Dodaj porcjami kremówkę i miksuj na wysokich obrotach aż otrzymasz gęsty krem.
      250 ml śmietany kremówki
      miksowanie kremu mascarpone ze śmietaną kremówką
    • Dodaj mleko w proszku i krótko zmiksuj.
      50 g mleka w proszku
      dodawanie mleka w proszku do kremu mascarpone
    • Ciastka grubo posiekaj.
      ok 100 g czarnych ciastek
      siekanie ciastek do ciasta bałwanek
    • Dodaj ciastka do kremu i wymieszaj łyżką.
      mieszanie posiekanych ciastek z kremem z mlekiem w proszku

    Krok 4 – złożenie ciasta

    • Na blat bezowy umieszczony w formie wyłóż krem z ciastkami i wyrównaj.
      wykładanie kremu z mlekiem w proszku na ciasto
    • Nałóż drugi blat bezowy pomagając sobie papierem, na którym był pieczony (nie martw się jeśli beza przy tym lekko popęka).
      wykładanie blatu bezowego na ciasto bałwanek

    Krok 5 – przygotowanie bitej śmietany

    • Śmietanę kremówkę zmiksuj razem z cukrem na gęstą bitą śmietanę.
      250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
      miksowanie śmietany kremówki na bitą śmietanę
    • Wyłóż śmietanę na wierzch ciasta.
      wykładanie bitej śmietany na bezę
    • Schowaj ciasto do lodówki na około 2-4 godziny.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 328kcalWeglowodany: 29gBiałko: 4gTłuszcz: 22g
    Słowa kluczowe bezowe ciasto z oreo, warstwowe ciasto z bezami
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto bałwan z bezowymi blatami przekładanymi kremem mascarpone z oreo i mlekiem w proszku

    Ciasto bezowe z kremem oreo – uwagi

    Mimo zimy, to za oknem nie jest tak bardzo zimowo – przynajmniej u mnie. Dlatego wymyśliłam sobie takie zimowe ciasto. Białe z kawałkami czarnych ciasteczek, które nawiązują do kawałków węgla wtykanych w bałwanki. Dzięki bezowym blatom i kremowi ciasto jest lekkie i pyszne. Chociaż muszę ostrzec, że jest bardzo słodkie – przynajmniej jak na moje standardy. Dlatego jeśli wolicie mniej słodkie ciasta, to możecie zrezygnować z cukru dodawanego do kremu oreo a nawet do bitej śmietany. Słodycz bezowych blatów w zupełności wystarczy :)

    beza z oreo i mlekiem w proszku podana z bitą śmietaną

    Jakie składniki są niezbędne by zrobić ciasto bałwanek?

    Lista użytych przeze mnie produktów na pierwszy rzut oka wydaje się dość długa, ale składniki się powtarzają, więc finalnie nie ma tak dużo zakupów. Poniżej podaję produkty, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • mleko w proszku – do kremu będziesz potrzebować 50 g pełnotłustego mleka w proszku – zwróć uwagę, aby nie było to mleko granulowane! Takie mleko dostaniesz bez problemu np. w Biedronce albo w większych sklepach
    • mascarpone – to tłusty kremowy włoski twarożek, kupisz go w każdej Biedronce, Lidlu czy też w dużych marketach
    • czarne ciastka – mówię tu o kremie oreo, chociaż technicznie nie robiłam go z tymi ciasteczkami, wykorzystałam tańszy zamiennik z Biedronki – ciastka Baitz, w Lidlu też można dostać ich odpowiednik (ciastka Neo), ale oczywiście możesz użyć oryginalne ciastka :)
    • śmietana kremówka – zarówno do bitej śmietany jak i do kremu z ciasteczkami użyłam śmietanę 30% w kartoniku, możesz ją ewentualnie zastąpić śmietaną 36% – wtedy trochę wzrośnie kaloryczność ciasta!
    ciasto beza z kremem mascarpone z oreo i mlekiem w proszku

    Jak przechowywać ciasto bałwanek?

    Ciasto ze względu na krem i bitą śmietanę najlepiej przechowywać w lodówce. Ciasto jest najlepsze do jedzenia pierwszego dnia po przygotowaniu, potem może trochę podchodzić wodą, ale dalej jest dobre i smaczne do jedzenia. U mnie jeden ostatni kawałek stał w lodówce jeszcze czwartego dnia.

    Jeśli chcesz sobie ułatwić pracę nad ciastem, bo blaty bezowe możesz przygotować wcześniej, zawinąć w folię lub schować do szczelnego pojemnika aby nie łapały wilgoci i użyć wtedy, kiedy chcesz podać ciasto.

    ciasto bałwanek na bezowych spodach z kremem mascarpone i bitą śmietaną

    Ile kalorii ma beza z kremem oreo?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta, ale jeśli podzielisz ciasto na 20 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek będzie miał zaledwie 214 kcal (węglowodany – 19 g, tłuszcze – 14 g, białka – 2 g). Taka niska kaloryczność to zasługa użytych jedynie białek oraz stosunkowo małej ilości cukru :) Można więc jeść bez wyrzutów sumienia :)

    Jeśli lubisz takie bezowe ciasta z kremem, to koniecznie wypróbuj również mój przepis na najlepsze ciasto świata, czyli norweskie ciasto z bezą i kremem.

    Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy w idealnej do zapisania na później formie.

    bezowe ciasto z kremem mascarpone z ciastkami oreo i mlekiem w proszku

    Polecane przepisy na bezy

    Wypróbuj również inne moje przepisy na bezy przygotowane z różnymi kremami i w różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2025 17 stycznia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na bezę z kremem oreo

    Zapraszam dziś na ciasto bałwanek. To warstwowe ciasto składające się z bezowych blatów, które przełożyłam kremem mascarpone z posiekanymi czarnymi ciastkami oreo i udekorowałam na koniec bitą śmietaną. Warstwy ciasta mają przypominać bałwanka a kawałki ciastek przypominają o guzikach zrobionych z węgli. Ciasto wychodzi mega pyszne i ostrzegam, bo szybko znika! Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku, zobacz jak zrobić blaty bezowe do ciasta oraz jak zrobić krem oreo do ciasta. Przygotuj to pyszne ciasto i zaskocz wszystkich jego niezwykłym smakiem.