Ciasto czekoladowe z sosem
Przepis na czekoladowe ciasto z sosem czekoladowym
Dziś u mnie niezwykłe i fajnie wilgotne ciasto czekoladowe z sosem czekoladowo-kawowym. To ciasto piecze się zalane sosem, który nawilża ciasto i sprawia, że nabiera ono fajnego smaku. Koniecznie podajcie je na ciepło z gałką lodów! Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto czekoladowe z sosem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz wilgotne czekoladowe ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto czekoladowe z sosem przepis
Wyposażenie
- Szczelna foremka do pieczenia o średnicy około 30 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe
- 250 ml mleka
- 70 g masła (rozpuszczonego )
- 2 jajka ((użyłam rozmiar L))
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g gorzkiego kakao
- 60 g mielonych migdałów
- 100 g cukru trzcinowego
składniki na sos kawowy
- 175 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ((proszku))
- 500 ml wody
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto:
- Mleko zmieszaj z masłem i roztrzepanymi jajkami.250 ml mleka, 70 g masła, 2 jajka
- Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj mielone migdały i cukier.150 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 35 g gorzkiego kakao, 60 g mielonych migdałów, 100 g cukru trzcinowego
- Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmiksuj.
- Wylej ciasto do formy żaroodpornej o pojemności przynajmniej 2 litrów.
Jak zrobić sos kawowy
- W garnku zagotuj wodę z cukrem, kakao i kawą, mieszaj aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.175 g cukru trzcinowego, 2 łyżki gorzkiego kakao, 500 ml wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Wylej ostrożnie sos na ciasto – najlepiej lać na łyżkę, aby z niej płyn spływał na ciasto.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) – piecz przez około 25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstaw na około 10 minut.
- Podawaj na ciepło razem z lodami lub bitą śmietaną.
Prywatne
Ciasto kawowo-czekoladowe – uwagi
Zapraszam na ciasto czekoladowe z sosem z przepisu Donny Hay (mocha self-saucing pudding).
Ciasto jest o tyle wyjątkowe, że jest od razu z czekoladowo-kawowym sosem. Takie ciasto szczególnie zasmakuje wielbicielom mocno czekoladowych ciast, oraz osobom lubiącym kawę.
Jak zrobić wilgotne ciasto z sosem kawowym – wskazówki
Trzeba je piec w sporym naczyniu żaroodpornym, bo na ciasto czekoladowe wylewamy ponad pół litra płynu i dopiero wtedy pieczemy ciacho.
Wiem, że to brzmi szalenie, sama też podchodziłam do tego z pewną dozą niedowierzania, ale ciasto się udało, ładnie się upiekło i sosik również wyszedł (co widać na zdjęciach :)).
Aby wszystko było ok będziecie potrzebować formę na 2 litry pojemności i najlepiej ustawić ją do pieczenia na dużej blaszce – ja postawiłam na kratce i część sosu wykapała mi na dno piekarnika – przypalonego smrodku trochę było ;)
To czekoladowe ciasto jest dodatkowo w stylu „mess”
Czyli sos przy podawaniu może być wszędzie, więc proponuję nakładać ciasto łyżką ;) (podczas pieczenia cały płyn spływa na spód ciasta – dzięki temu ciasto jest bardzo długo wilgotne i mięciutkie).
Najlepiej ciasto zjeść jeszcze na ciepło z lodami albo bitą śmietaną i owocami – mniam – w takim wydaniu nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Co z resztą widać chyba na moich zdjęciach. Gorąco polecam to ciasto i wierzę, że zasmakuje Wam tak samo mocno jak mi.
Zajrzyjcie też do innych przepisów Donny Hay, które pojawiły się już na blogu.
Szczególnie polecam wam rewelacyjną babkę jogurtowo-cytrynową, bezy z karmelem albo ciasto z cynamonowym wierzchem.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta czekoladowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wilgotne ciasto czekoladowe z sosem czekoladowym
Zapraszam na rewelacyjne i niezwykłe czekoladowe ciasto z sosem czekoladowo-kawowym. To ciasto z kakao jest niezwykle wilgotne, a to zasługa sporej ilości sosu czekoladowo-kawowego wylewanego na ciasto. Sos wylewamy na surowe ciasto i tak wstawiamy do pieczenia. W trakcie sos nawilża ciasto czekoladowe i spływa pod jego spód. Po upieczeniu ciasto z wierzchu jest ładnie przypieczone i lekko chrupiące, a na spodzie jest wilgotne i lekko pływające w sosie. To ciasto murzynek z kawą smakuje wyśmienicie podane jeszcze na ciepło. Wtedy polecam do niego lody - takie topniejące lody na ciepłym cieście to prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gdy ciasto czekoladowe ostygnie wtedy podajcie je z bitą śmietaną i owocami. Mówię wam, to czekoladowe ciasto z sosem smakuje jak z cukierni - albo nawet lepiej!
Czekoladowe ciasto z sosem czekoladowym
Jeśli szukacie przepisu na proste ciasto czekoladowe, to koniecznie zobaczcie ten przepis Donny Hay na mocno wilgotne ciasto z gorzkim kakao i kawą. Mi to kawowe ciasto z kakao smakowało wybornie. Szczególnie z bitą śmietaną i dużą ilością owoców. Ciasto Najlepiej upiec w żaroodpornym naczyniu i nakładać łyżką - tak aby przy okazji nabrać sos kawowo-czekoladowy i polać nim dodatkowo ciasto z kakao. Ciasto czekoladowe z sosem z kawy będzie idealnym ciastem na weekend. Proste wykonanie, podstawowe składniki i dokładny przepis krok po kroku pozwolą wam przygotować ciasto czekoladowe inaczej. Koniecznie zobaczcie mój przepis na proste ciasto z kakao i sprawdźcie jak zrobić ciasto czekoladowe z sosem. Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.