Ciasto Danio
Przepis na ciasto z lekkim kremem cytrynowym i budyniowym biszkoptem
Ciasto Danio to pyszne i lekkie ciasto, które składa się z puszystego biszkoptu budyniowego oraz orzeźwiającego kremu cytrynowego. Delikatny biszkopt, wypełniony kremową masą z dodatkiem galaretki cytrynowej, tworzy harmonijną całość, która rozpływa się w ustach. To idealny wybór na letnie przyjęcia lub jako słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto Danio – przepis krok po kroku
Jeśli lubicie lekkie, kremowe i orzeźwiające ciasta, to koniecznie zróbcie to ciasto na biszkopcie budyniowym przekładanym kremem cytrynowym.
Ciasto Danio przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 27/35
Składniki
składniki na biszkopt budyniowy:
składniki na cytrynowy krem Danio:
- 560 g serka homogenizowanego (Danio (4 opakowania))
- 600 ml śmietany kremówki (bardzo zimnej – użyłam 30 %)
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej (+ 200 ml gorącej wody do jej rozpuszczenia)
dodatkowo:
- 24 sztuki biszkoptów (do dekoracji – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt budyniowy
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, puszyste i białe.6 białek, 200 g cukru
- Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.6 żółtek
- Budynie przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia, dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.5 opakowań budyniu śmietankowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Blaszkę o wielkości około 27/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto, wyrównaj.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na pół na dwa blaty.
Jak zrobić cytrynowy krem z danio
- Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.1 opakowanie galaretki cytrynowej
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.600 ml śmietany kremówki
- Dodaj serki homogenizowane (również zimne) i krótko zmiksuj.560 g serka homogenizowanego
- Wlej tężejącą (!) galaretkę i krótko zmiksuj.
- W formie do pieczenia umieść spodni blat ciasta (jeśli lubisz, to możesz go lekko nasączyć).
- Wylej na niego mniej więcej 2/3 kremu, przykryj drugim blatem.
- Na wierzch wylej resztę kremu i wyrównaj powierzchnię.
- Ułóż biszkopciki.24 sztuki biszkoptów
- Schłodź ciasto przynajmniej przez 4 godziny w lodówce – najlepiej przez całą noc.
- Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Danio ciasto z serkami – wskazówki
Ciasto z serków danio i galaretki, to ciasto idealne dla mojego syna (często wołają na niego Danio, bo ma na imię Daniel). Do tego lubi cytrynowe smaki, a to ciacho jest delikatnie cytrynowe.
Mamy tutaj leciutki biszkopt przygotowany na budyniach (używamy ich zamiast zwykłej mąki) oraz bardzo delikatny i mało słodki krem.
Jeśli jesteście wielbicielami słodkich ciast, to możecie krem dodatkowo dosłodzić – dla mnie był idealny bez dodatkowego cukru.
Skąd nazwa ciasto Danio?
Prosta sprawa – krem zrobiony jest z serków homogenizowanych Danio – tutaj w wersji waniliowej.
Możecie użyć inne serki homogenizowane, tylko użyjcie podobną ilość.
Ciacho jest pyszne, leciutkie, takie puszyste, a do tego proste do zrobienia.
Wygląda pięknie i dostaniecie duża blachę – będzie można się podzielić z rodzinką. Idealne będzie na rodzinne uroczystości :)
Może nawet „robić” za tort.
Gorąco polecam.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na kremowe ciasta, np: Bostońskie ciasto z kremem, Czekoladowa chmura, Ciasto Michałek.
Inspiracja – Ostra na słodko.
Polecane przepisy na ciasta z kremem
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta kremowe. Na blogu znajdziecie przepisy idealne na różne okazje i uroczystości. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto Danio
Przepis na ciasto biszkoptowe przekładane kremem z serków homogenizowanych to świetne ciasto na weekend, albo na specjalne okazje. Ciasto na dużą blachę sprawdzi się właśnie idealnie na różne rodzinne okoliczności. Ciasta wychodzi bardzo dużo, więc wystarczy go dla wszystkich gości. Do tego biszkopt na budyniach jest wspaniały! Bardzo aromatyczny i lżejszy niż tradycyjny biszkopt. Jeśli jeszcze nie robiliście takiego biszkoptu z budyniami to koniecznie spróbujcie!
Biszkopt na budyniach z kremem
Jak zrobić biszkopt z budyniami? Zobaczcie mój dokładny przepis opisany powyżej krok po kroku i zobaczcie jakie to proste! Z moim przepisem ciasto Danio upieczecie bez problemów. Obiecuję wam, że to ciasto z serkami homogenizowanymi zasmakuje wam i waszym gościom. Cytrynowy krem z serków homogenizowanych jest niezwykle pyszny, lekki i orzeźwiający. Całe Danio ciasto smakuje wspaniale i ma nie dużo kalorii. Jeśli średnio lubicie smak cytrynowy, to możecie wypróbować inną galaretkę. Wtedy otrzymacie inny smak ciasta. Jeśli zdecydujecie się na galaretkę cytrynową, to możecie wykorzystać truskawkowe serki Danio. Wtedy ciasto z kremem będzie bardziej intensywne w smaku. Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z kremem. Znajdziecie tu mnóstwo pysznych przepisów.