Ciasto drożdżowe z budyniem
Przepis na drożdżowe ciasto z budyniem i kruszonką
Zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką. To proste ciasto na drożdżach upieczone z ugotowanym budyniem smakuje doskonale z kubkiem herbaty, kawy albo chociażby mleka. Proste składniki dają nam pyszne typowo polskie ciasto, które zasmakuje każdemu! Drożdżówka z budyniem przepis ze wskazówkami zapewni Ci idealny wypiek!
Spis treści
Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką
Jeśli lubisz proste ciasta takie jak robiła babcia, to upiecz tą puszystą drożdżówkę z kruszonką i budyniem.
Ciasto drożdżowe z budyniem przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe:
składniki na nadzienie z budyniu do ciasta
składniki na kruszonkę do drożdżówki
- 100 g masła
- 125 g mąki pszennej ((niepełna szklanka) )
- 75 g cukru ((mniej więcej 1/3 szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką
Krok 1 – przygotuj rozczyn drożdżowy do ciasta
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wlej letnie mleko i dokładnie wymieszaj.50 g cukru, 1 łyżeczka cukru, 125 ml mleka
- Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2 – wyrób ciasto drożdżowe
- W dużej misie umieść mąkę, jajka, cukier oraz olej.375 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g oleju
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
Krok 3 – przygotuj budyń do ciasta
- W tym czasie przygotuj budyń – z 750 m odlej mniej więcej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.750 ml mleka
- Do odlanego mleka wsyp budynie i cukier – dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gotującego się mleka – energicznie wymieszaj.2 budynie, 4 łyżki cukru
- Gotowy budyń odstaw do przestudzenia – wierzch przykryj folią spożywczą, to nie utworzy się twarda skorupka.
Krok 4 – przygotuj ciasto z budyniem
- Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieć.
- Formę do pieczenia o wielkości około 20-30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto drożdżowe i dokładnie rozprowadź.
- Na ciasto wyłóż ostudzony budyń.
Krok 5 – przygotuj kruszonkę na ciasto
- Z masła, cukru i mąki przygotuj kruszonkę – rozgniatając składniki palcami.100 g masła, 125 g mąki pszennej, 75 g cukru
- Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Krok 6 – upiecz drożdżówkę
- Piecz ciasto drożdżowe w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez około 40 – 50 minut – aż ciasto będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżówka z budyniem i kruszonką – uwagi
Ciasta drożdżowe to są niezaprzeczalnie moje ulubione ciasta. Już od małego uwielbiałam ten niepowtarzalny smak i zapach – ba nawet raz spróbowałam jak smakują takie świeże drożdże. Jak się pewnie domyślacie – ten jeden raz mi w zupełności wystarczył :) Na szczęście smak świeżych drożdży mnie nie zniechęcił i dalej piekę ciasta drożdżowe. W rezultacie tej miłości ilość drożdżówek na blogu ciągle przyrasta, a teraz dołącza do nich ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.
Bułki drożdżowe z budyniem jadałam już wcześniej, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić ciasto w takiej wersji. Co najważniejsze – wreszcie mnie olśniło i ostatecznie oto jest – drożdżówka z budyniem :) Na pewno będzie wam smakować, więc czym prędzej ruszajcie do roboty!
Czy można zrobić drożdżówkę z budyniem i owocami?
Jeśli masz ochotę na ciasto drożdżowe z budyniem i owocami, to nie widzę problemu! Wystarczy, że na warstwę budyniu wyłożysz owoce i na koniec posypiesz ciasto kruszonką. Możesz tu użyć dowolne ulubione owoce – te większe pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli boicie się robić ciasta drożdżowe i uważacie, że to jakaś fizyka kwantowa, to proszę was – spróbujcie sami. To nie jest takie trudne. Szczególnie teraz, gdy miksery i roboty kuchenne tak ułatwiają nam życie.
Jak byłam nastolatką, nigdy sama nie robiłam ciast drożdżowych (chociaż jak wspominałam wyżej uwielbiałam je jeść) – po prostu w moich wątłych ramionkach nie było siły na ugniatanie ciasta drożdżowego. Po pięciu minutach miałam dość i już tylko jęczałam. Dlatego ciasto drożdżowe robiła zawsze moja mama (która nawiasem mówiąc potrafiła ubić białka na sztywno zwykłą trzepaczką i była w moich oczach prawdziwą bohaterką :D). Ja potem ochoczo przystępowałam do ich degustacji.
Potem prosiłam mojego chłopaka (przyszłego męża) o zagniatanie ciasta. Aż nastała era porządnego miksera!
Oj, to był przełom. Gdy nie musiałam sama wyrabiać ciasta, a mikser sam za mnie odwalał ciężką robotę, to zaczął się szał. Drożdżówka, za drożdżówką :)
Wy też wykorzystajcie do najcięższej pracy mikser i cieszcie się smakiem przepysznego, ciepłego ciasta drożdżowego.
Koniecznie upieczcie to ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.
Ile kalorii ma drożdżówka z budyniem?
Taka drożdżówka jest w sumie mało kaloryczna. Jedna porcja ciasta – przy pokrojeniu go na 20 mniej więcej równych porcji ma około 230 kcal, więc niedużo. A za to ile ma w sobie smaku i ile dobrej energii dostarczy! Spróbujcie koniecznie!
Ps. Koniecznie wypróbujcie również przepisy na bananową drożdżówkę odrywaną, orzechową drożdżówkę, albo na słynną babę drożdżową panettone.
Przy okazji polecam mój profil na instagramie – gdzie moje przepisy możesz sobie wygodnie zapisać na później.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe ciasta drożdżowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem
Dziś u mnie na blogu drożdżówka z budyniem i kruszonką. To pyszne i proste ciasto drożdżowe pieczone z budyniem i kruszonką smakuje wybornie. Przy pieczeniu po całym domu roznosi się obezwładniający zapach pieczonego ciasta drożdżowego, tak że wszyscy domownicy stoją pod piekarnikiem i czekają kiedy będzie gotowe :) Na szczęcie do tej drożdżówki można się już dobrać po lekkim ostudzeniu. Dajcie jej chwilę odetchnąć i ukrójcie sobie kawałek jeszcze ciepłej i pachnącej drożdżówki z budyniem i zjedzcie ją z kubkiem kawy lub herbaty. Gwarantuję wam, że to będzie doskonały deser!
Drożdżowe ciasto z kruszonką i budyniem
Zobaczcie mój dokładny przepis na ciasto drożdżowe i sprawdźcie jak zrobić ciasto z budyniem. Ciasto drożdżowe na dużą blachę wychodzi wspaniale puszyste i pyszne. Zapieczony budyń do tego pyszna i słodka kruszonką tworzą idealne ciasto drożdżowe. Każdy wielbiciel ciast drożdżowych i drożdżówek pokocha to proste drożdżowe ciasto z budyniem. Z budyniem ciasto najlepiej przygotować w weekend kiedy macie trochę więcej czasu. Bo jak wszystkie ciasta drożdżowe, także i to potrzebuje czasu na wyrastanie. To gwarantuje wam pięknie puszyste ciasto drożdżowe. Ja swoją drożdżówkę upiekłam z budyniem waniliowym, ale jeśli macie ochotę, to możecie wypróbować budynie o innych smakach. Fajny będzie tu budyń czekoladowy, albo jakiś owocowy - to już zależy od was. Bierzcie się więc do pracy i przygotujcie ciasto drożdżowe z budyniem na weekend do kawki :) Cała rodzina będzie wam wdzięczna. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.