Ciasto drożdżowe z budyniem

Zaktualizowany: 2024 8 sierpnia
ciasto drożdżowe z budyniem

Przepis na drożdżowe ciasto z budyniem i kruszonką

Zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką. To proste ciasto na drożdżach upieczone z ugotowanym budyniem smakuje doskonale z kubkiem herbaty, kawy albo chociażby mleka. Proste składniki dają nam pyszne typowo polskie ciasto, które zasmakuje każdemu! Drożdżówka z budyniem przepis ze wskazówkami zapewni Ci idealny wypiek!

drożdżówka z budyniem i kruszonką

Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

Jeśli lubisz proste ciasta takie jak robiła babcia, to upiecz tą puszystą drożdżówkę z kruszonką i budyniem.

ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem przepis

Wypieki Beaty
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe pieczone z budyniem i kruszonką.
4.39 z 34 ocen
Czas przygotowania 2 hours 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 3 hours
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 223 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe:

składniki na nadzienie z budyniu do ciasta

  • 2 budynie ( śmietankowe lub waniliowe – opakowanie na pół litra mleka)
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

składniki na kruszonkę do drożdżówki

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

    Krok 1 – przygotuj rozczyn drożdżowy do ciasta

    • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wlej letnie mleko i dokładnie wymieszaj.
      50 g cukru, 1 łyżeczka cukru, 125 ml mleka
    • Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.

    Krok 2 – wyrób ciasto drożdżowe

    • W dużej misie umieść mąkę, jajka, cukier oraz olej.
      375 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g oleju
    • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.

    Krok 3 – przygotuj budyń do ciasta

    • W tym czasie przygotuj budyń – z 750 m odlej mniej więcej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.
      750 ml mleka
    • Do odlanego mleka wsyp budynie i cukier – dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gotującego się mleka – energicznie wymieszaj.
      2 budynie, 4 łyżki cukru
    • Gotowy budyń odstaw do przestudzenia – wierzch przykryj folią spożywczą, to nie utworzy się twarda skorupka.

    Krok 4 – przygotuj ciasto z budyniem

    • Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieć.
    • Formę do pieczenia o wielkości około 20-30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
    • Wyłóż ciasto drożdżowe i dokładnie rozprowadź.
    • Na ciasto wyłóż ostudzony budyń.

    Krok 5 – przygotuj kruszonkę na ciasto

    • Z masła, cukru i mąki przygotuj kruszonkę – rozgniatając składniki palcami.
      100 g masła, 125 g mąki pszennej, 75 g cukru
    • Posyp kruszonką wierzch ciasta.

    Krok 6 – upiecz drożdżówkę

    • Piecz ciasto drożdżowe w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez około 40 – 50 minut – aż ciasto będzie ładnie rumiane.
    • Po upieczeniu ostudź.
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1porcjaKalorie: 223kcalWeglowodany: 33gBiałko: 5gTłuszcz: 8gBłonnik: 0.7g
    Słowa kluczowe ciasto z budyniem, drożdżówka z budyniem
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    przepis na proste ciasto drożdżowe z kruszonką

    Drożdżówka z budyniem i kruszonką – uwagi

    Ciasta drożdżowe to są niezaprzeczalnie moje ulubione ciasta. Już od małego uwielbiałam ten niepowtarzalny smak i zapach – ba nawet raz spróbowałam jak smakują takie świeże drożdże. Jak się pewnie domyślacie – ten jeden raz mi w zupełności wystarczył :) Na szczęście smak świeżych drożdży mnie nie zniechęcił i dalej piekę ciasta drożdżowe. W rezultacie tej miłości ilość drożdżówek na blogu ciągle przyrasta, a teraz dołącza do nich ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.

    Bułki drożdżowe z budyniem jadałam już wcześniej, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić ciasto w takiej wersji. Co najważniejsze – wreszcie mnie olśniło i ostatecznie oto jest – drożdżówka z budyniem :) Na pewno będzie wam smakować, więc czym prędzej ruszajcie do roboty!

    Czy można zrobić drożdżówkę z budyniem i owocami?

    Jeśli masz ochotę na ciasto drożdżowe z budyniem i owocami, to nie widzę problemu! Wystarczy, że na warstwę budyniu wyłożysz owoce i na koniec posypiesz ciasto kruszonką. Możesz tu użyć dowolne ulubione owoce – te większe pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli boicie się robić ciasta drożdżowe i uważacie, że to jakaś fizyka kwantowa, to proszę was – spróbujcie sami. To nie jest takie trudne. Szczególnie teraz, gdy miksery i roboty kuchenne tak ułatwiają nam życie.

    ciasto z budyniem i kruszonką

    Jak byłam nastolatką, nigdy sama nie robiłam ciast drożdżowych (chociaż jak wspominałam wyżej uwielbiałam je jeść) – po prostu w moich wątłych ramionkach nie było siły na ugniatanie ciasta drożdżowego. Po pięciu minutach miałam dość i już tylko jęczałam. Dlatego ciasto drożdżowe robiła zawsze moja mama (która nawiasem mówiąc potrafiła ubić białka na sztywno zwykłą trzepaczką i była w moich oczach prawdziwą bohaterką :D). Ja potem ochoczo przystępowałam do ich degustacji.

    Potem prosiłam mojego chłopaka (przyszłego męża) o zagniatanie ciasta. Aż nastała era porządnego miksera!

    Oj, to był przełom. Gdy nie musiałam sama wyrabiać ciasta, a mikser sam za mnie odwalał ciężką robotę, to zaczął się szał. Drożdżówka, za drożdżówką :)

    Wy też wykorzystajcie do najcięższej pracy mikser i cieszcie się smakiem przepysznego, ciepłego ciasta drożdżowego.

    Koniecznie upieczcie to ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.

    Ile kalorii ma drożdżówka z budyniem?

    Taka drożdżówka jest w sumie mało kaloryczna. Jedna porcja ciasta – przy pokrojeniu go na 20 mniej więcej równych porcji ma około 230 kcal, więc niedużo. A za to ile ma w sobie smaku i ile dobrej energii dostarczy! Spróbujcie koniecznie!

    Ps. Koniecznie wypróbujcie również przepisy na bananową drożdżówkę odrywaną, orzechową drożdżówkę, albo na słynną babę drożdżową panettone.

    ciasto drożdżowe z bydyniem

    Przy okazji polecam mój profil na instagramie – gdzie moje przepisy możesz sobie wygodnie zapisać na później.

    ciasto drożdżowe z budyniem  drożdżówka z budyniem i kruszonką

    Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

    Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe ciasta drożdżowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2018 19 października

    Podziel się przepisem

    4.39 from 34 votes (34 ratings without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    15 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem

    Dziś u mnie na blogu drożdżówka z budyniem i kruszonką. To pyszne i proste ciasto drożdżowe pieczone z budyniem i kruszonką smakuje wybornie. Przy pieczeniu po całym domu roznosi  się obezwładniający zapach pieczonego ciasta drożdżowego, tak że wszyscy domownicy stoją pod piekarnikiem i czekają kiedy będzie gotowe :) Na szczęcie do tej drożdżówki można się już dobrać po lekkim ostudzeniu. Dajcie jej chwilę odetchnąć i ukrójcie sobie kawałek jeszcze ciepłej i pachnącej drożdżówki z budyniem i zjedzcie ją z kubkiem kawy lub herbaty. Gwarantuję wam, że to będzie doskonały deser!

    Drożdżowe ciasto z kruszonką i budyniem

    Zobaczcie mój dokładny przepis na ciasto drożdżowe i sprawdźcie jak zrobić ciasto z budyniem. Ciasto drożdżowe na dużą blachę wychodzi wspaniale puszyste i pyszne. Zapieczony budyń do tego pyszna i słodka kruszonką tworzą idealne ciasto drożdżowe. Każdy wielbiciel ciast drożdżowych i drożdżówek pokocha to proste drożdżowe ciasto z budyniem. Z budyniem ciasto najlepiej przygotować w weekend kiedy macie trochę więcej czasu. Bo jak wszystkie ciasta drożdżowe, także i to potrzebuje czasu na wyrastanie. To gwarantuje wam pięknie puszyste ciasto drożdżowe. Ja swoją drożdżówkę upiekłam z budyniem waniliowym, ale jeśli macie ochotę, to możecie wypróbować budynie o innych smakach. Fajny będzie tu budyń czekoladowy, albo jakiś owocowy - to już zależy od was. Bierzcie się więc do pracy i przygotujcie ciasto drożdżowe z budyniem na weekend do kawki :) Cała rodzina będzie wam wdzięczna. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.