Ciasto karmelowo-dyniowe
Przepis na lekkie ciasto biszkoptowe z musem kajmakowo-dyniowym
Jesienią uwielbiamy ciasta z dynią. Zwykle są to aromatyczne i bardziej rustykalne ciasta, gdzie stawia się na prostotę i smak. Ale dynia może być również składnikiem bardziej „wyrafinowanych” ciast i deserów. Przykładem może być moje ciasto karmelowo-dyniowe, gdzie mamy pyszne połączenie karmelowego biszkoptu i musu dyniowo-kajmakowego. Ciasto jest lekkie i przepyszne, a do tego nikt nie zgadnie, że w środku jest puree z dyni :) Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasto karmelowo-dyniowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasta pełne smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto karmelowo-dyniowe przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt karmelowy
- 2 jajka (rozmiar L)
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 1 opakowanie budyniu karmelowego (- mój miał 35 g)
- 1 łyżka mąki pszennej (- lekko czubata)
składniki na mus kajmakowo-dyniowy
- 250 g serka mascarpone (- schłodzonego)
- 200 g masy kajmakowej (- z puszki)
- 100 g puree z dyni
- 3 łyżeczki żelatyny (+ trochę wody)
- 500 ml śmietany kremówki (- mocno schłodzonej)
składniki na polewę czekoladową
- 100 g czekolady (- użyłam mleczną)
- 75 ml śmietany kremówki
dodatkowe składniki do ciasta
- ok 120 g masy kajmakowej
- gorzkie kakao (- opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt karmelowy do ciasta
- Jajka i cukier przełóż do miski.2 jajka, 50 g cukru
- Zmiksuj aż masa będzie gęsta i prawie biała.
- W tym czasie przesiej przez sito proszek budyniowy i mąkę.1 opakowanie budyniu karmelowego, 1 łyżka mąki pszennej
- Dodaj mąkę z budyniem do ubitych jajek i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż biszkopt do przygotowanej foremki i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij biszkopt z foremki, połóż górą do dołu na blacie i delikatnie oderwij papier do pieczenia. Ostudź.
- Przełóż ciasto ponownie do foremki i jeśli lubisz wilgotne biszkopty, to go lekko nasącz – np. herbatą.
- Posmaruj wierzch biszkopta masą kajmakową – ewentualnie możesz zrezygnować z tego kroku.ok 120 g masy kajmakowej
Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta
- Podgrzej śmietanę kremówkę w rondelku, gdy będzie lekko gorąca dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia75 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady
Jak zrobić krem kajmakowo-dyniowy
- Do miski włóż serek mascarpone, masę kajmakową i puree z dyni – zmiksuj aż masa będzie gładka.250 g serka mascarpone, 200 g masy kajmakowej, 100 g puree z dyni
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach miksera, tak aby była gęsta.500 ml śmietany kremówki
- Żelatynę zalej zimną wodą – dodaj jej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw do napęcznia.3 łyżeczki żelatyny
- Krótko podgrzej żelatynę, aby stała się płynna (np. w mikrofalówce), dodaj do niej łyżkę masy dyniowej i dokładnie wymieszaj.
- Przelej żelatynę do masy dyniowej i szybko zmiksuj.
- Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj łopatką.
- Przełóż mus na biszkopt i wyrównaj wierzch.
- Polej wierzch ciasta ostudzoną polewą – możesz wykałaczką przemieszać lekko polewę z musem.
- Schowaj ciasto do lodówki, tak aby masa lekko stężała.
- Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać gorzkim kakao.gorzkie kakao
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z musem dyniowym i kajmakiem – uwagi
Mam dziś dla was przepis na ciasto karmelowo-dyniowe, chociaż na pierwszy rzut oka nikt nie zgadnie, że to ciasto jest z dynią.
Zresztą na drugi rzut również :D bo w smaku też jej nie czuć, a jest!
To ciasto udowadnia, że dynia może być użyta również w ciastach z kremem i musowych.
Robiłam już kiedyś tort dyniowy z karmelem, ale tam dynia była dodawana do ciasta, a tu dynia jest w kremie.
Jak zrobić ciasto z musem kajmakowym z dynią – wskazówki
Do tego ciasta będziecie potrzebować puree z dyni – na blogu znajdziecie wpis wraz z filmikiem o tym jak przygotować puree z dyni. Jeśli nie wiecie jak zrobić puree z dyni, to zachęcam do zapoznania się z tym postem.
Przygotowania zaczynamy od upieczenia biszkopta – możecie go upiec nawet dzień wcześniej i przechować zawinięty w folię, aby nie obsychał.
Jak zrobić biszkopt karmelowy?
Biszkopt karmelowy zrobiłam na proszku z budyniu karmelowego i odrobiny mąki pszennej. Ciasto ma być niskie, więc wystarczą tu dwa jajka. Budyń karmelowy kupujecie na pół litra mleka – opakowanie o wadze 35-40 g.
Sam biszkopt przygotowujemy tradycyjnie, pieczemy i studzimy. Zdejmujemy też papier do pieczenia, aby potem łatwiej kroić ciasto.
Jak zrobić mus dyniowy?
Mus dyniowo-kajmakowy to połączenie puree z dyni, serka mascarpone i śmietany kremówki. Dodatkowo, dla stabilności, dodałam trochę żelatyny. Składniki musu powinny być schłodzone – przede wszystkim serek mascarpone i śmietana kremówka. Jeśli śmietana kremówka nie będzie dobrze schłodzona, to się nie ubije! Jaka śmietana będzie najlepsza? Ja użyłam płynną śmietankę 30% i podaję kaloryczność ciasta właśnie z nią. Możecie również użyć śmietankę 36 %.
Masę kajmakową użyłam z puszki – nie zużyłam całej puszki – możecie ją wykorzystać do innego ciasta (możecie np. zrobić czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym). Częścią kajmaku posmarowałam wierzch biszkopta i część dodałam do musu.
Zmiksowałam serek mascarpone z kajmakiem i puree z dyni, oddzielnie zmiksowałam śmietankę, połączyłam razem i dodałam żelatynę. Tak przygotowany mus wyłożyłam na biszkopt karmelowy.
Na koniec na ciasto wylałam polewę z mlecznej czekolady – później się okazało, że to już u mnie przechyliło szalę i ciasto było dla mnie za słodkie. Dlatego przed podaniem posypałam go dodatkowo gorzkim kakao. Jeśli lubicie słodkie ciasta, to mleczna czekolada spisze się idealnie, jeśli nie, to wykorzystajcie gorzką czekoladę.
Ciasto karmelowo-dyniowe po przygotowaniu chowamy do lodówki, aby masa stężała.
Powiem wam, że ciasto zachwyciło wszystkich.
Smakuje wspaniale, jest lekkie i puszyste i idealne do kawy :)
Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak wam smakowało!
Ps.
Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie przepisy na słodkie wypieki na każdą okazję :)
Polecane przepisy na ciasto z musem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta musowe, które możecie przygotować na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto karmelowo-dyniowe przepis
Zapraszam was dziś do przygotowania razem ze mną niezwykle pysznego jesiennego ciasta z puree z dyni. To ciasto to karmelowy biszkopt, a na nim lekki i puszysty mus z dyni i kajmaku. Mimo użycia warzywa do ciasta, to wcale go nie czuć podczas jedzenia. Musicie koniecznie spróbować, aby się przekonać. Upieczcie więc najpierw biszkopt karmelowy z dodatkiem karmelowego budyniu i przygotujcie ten mus z kajmaku i dyni. Poza tymi składnikami będziecie jeszcze potrzebować serek mascarpone, śmietanę kremówkę i żelatynę. Możecie również zrobić prostą polewę czekoladową. Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto? Wystarczy podgrzać trochę śmietany kremówki i rozpuścić w niej czekoladę. Gdy polewa ostygnie polewacie nią ciasto.
Dyniowe ciasto z musem kajmakowym
Zobaczcie mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku i przygotujcie to pyszne ciasto z dynią. Nikt nie uwierzy, co jest jego tajemniczym składnikiem - jestem o tym przekonana :) Sprawdźcie więc jak zrobić ciasto dyniowe z kajmakiem i upieczcie je na weekend do kawy, albo nawet na jakąś rodzinną imprezę. To ciasto na dużą blachę, więc na pewno wystarczy dla każdego! Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta z kremem. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.