Ciasto mojito
Przepis na wilgotne ciasto limonkowo-miętowe
Zapraszam dziś na pyszne i fajnie wilgotne ciasto mojito inspirowane słynnym drinkiem. To ciasto jest aromatyzowane miętą i sokiem z limonki oraz odrobiną rumu. Ciasto podane z bitą śmietaną wygląda i smakuje doskonale i może być również jedzone przez dzieci, gdyż alkohol odparowuje w trakcie pieczenia. Polecam ciasto z limonką i miętą na przyjęcia w ogrodzie, grilla, czy na weekendowy deser.
Spis treści
Miętowe ciasto mojito przepis krok po kroku
Wszystkich wielbicieli orzeźwiających i miętowych smaków zachęcam, do upieczenia tego niezwykłego ciasta. Jestem przekonana, że zasmakuje każdemu!
Ciasto mojito z miętą przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 22/22 cm albo forma na 12 babeczek.
Składniki
składniki na miętowe ciasto mojito
- 240 ml mleka
- 0,5 szklanki mięty (świeżej posiekanej (myślę, że można spokojnie dać więcej))
- skórka (starta z dwóch limonek)
- 3/4 szklanki cukru ((użyłam trzcinowego) – 150 g)
- 2 łyżki soku z limonki (świeżo wyciśniętego )
- 80 ml oleju
- 2 łyżeczki ciemnego rumu ((można dać trochę więcej ;)) )
- 190 g mąki pszennej (- 1 i 1/4 szklanki )
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
Instrukcja
Jak zrobić miętowe ciasto mojito
- Zmieszaj w garnku mleko i rozdrobnioną miętę (ja odłożyłam odrobinę na później) i podgotuj krótko.240 ml mleka, 0,5 szklanki mięty
- Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie przecedź mleko przez sitko i odstaw do ostudzenia.
- W dużej misce połącz cukier i skórkę z limonki, lekko ucierając całość.3/4 szklanki cukru, skórka
- Do mleka dodaj sok z limonki, zamieszaj i dodaj płyn do cukru.2 łyżki soku z limonki
- Dodaj olej i rum.80 ml oleju, 2 łyżeczki ciemnego rumu
- Całość zmiksuj mikserem.
- Połącz razem suche składniki.190 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli
- Dodaj partiami do płynnej części i lekko zmiksuj – ja dodałam tutaj pozostawioną świeżą miętę.
- Przełóż ciasto do foremki lub papilotek.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Udekoruj ciasto ubitą śmietaną kremówką i skórką startą z limonki.
Notatki
Prywatne
Miętowe ciasto z limonkami – uwagi
Dziś mam dla Was coś orzeźwiającego, pachnącego limonką i miętą, z odrobiną rumu i brązowego cukru.
Inspiracją do niego jest drink mojito – rewelacyjny na upały.
Oryginalnie przepis jest na babeczki, ale ja postanowiłam upiec z niego zwykłe ciasto.
Zrobiłam go w foremce 22/22 cm i wyszedł mi fajny placek.
Zapraszam na wilgotne ciasto limonkowo-miętowe.
Możecie upiec około 12 babeczek, albo placek jak ja :)
Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na ciasto z limonkami oraz przepisu na meksykańskie ciasto czekoladowe.
Polecane przepisy na ciasta z limonkami
Zobaczcie również inne moje propozycje na słodkości zrobione z dodatkiem soku i skórki z limonki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto mojito
Przepis na wilgotne ciasto limonkowo-miętowe inspirowane popularnym drinkiem mojito. To ciasto jest mega pyszne i orzeźwiające, a do tego proste do zrobienia! Możecie upiec jak ja jedno większe ciasto, albo kilkanaście babeczek. W każdej postaci to ciasto będzie smakować wyjątkowo! Koniecznie spróbujcie.
Ciasto limonkowe z miętą
Zobaczcie mój przepis na limonkowe ciasto z miętą i sprawdźcie jak zrobić ciasto mojito w domu. To ciasto idealnie nadaje się na wszelkie imprezy, świetnie się sprawdzi na przyjęciu na grillu albo na urodzinach. Jego wspaniały i orzeźwiający smak każdemu przypadnie do gustu! Zróbcie ciasto mojito z miętą i limonkami dla swojej rodziny. Polecam wam również deser limonkowy albo popularne w Meksyku ciasto tres leches.