Ciasto na gofry z mascarpone
Przepis na pyszne i chrupiące gofry z serkiem mascarpone w cieście
Zapraszam na chwilę słodkiego relaksu z pysznymi goframi z dodatkiem kremowego serka mascarpone! Gofry z mascarpone, to delikatne, chrupiące gofry idealne na pyszny deser lub słodkie śniadanie. Dodatek kremowego sera mascarpone nadaje gofrom wyjątkowego smaku – sami się przekonajcie. W połączeniu z bitą śmietaną i truskawkami albo innymi owocami mają niezapomniany smak. Nie zwlekaj i skosztuj tego przepysznego połączenia smaków już dziś!
Spis treści
Gofry z mascarpone PRZEPIS z filmem i zdjęciami krok po kroku
Jeśli lubisz gofry i możesz je jeść zarówno na słodkie śniadanie, jak i na pyszny deser, to wypróbuj ten przepis na gofry z serkiem mascarpone. Dzięki serkowi gofry mają niezwykle fajny smak i puszyste wnętrze.
Ciasto na gofry z mascarpone przepis z filmem
Wyposażenie
- Gofrownica o dużej mocy – min. 1000W
Składniki
składniki na ciasto na gofry z mascarpone
- 3 jajka (- rozmiar L lub XL)
- 50 g cukru (- może być z wanilią – 3 lekko czubate łyżki)
- ekstrakt z wanilii (- lub aromat – kilka kropel)
- 100 g serka mascarpone
- 60 ml oleju (- 1/4 szklanki)
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml mleka (- u mnie 1,5 %)
Instrukcja
Jak zrobić gofry z mascarpone krok po kroku
- W większej misie umieść jajka, cukier, wanilię i serek mascarpone – zmiksuj do połączenia.3 jajka, 50 g cukru, ekstrakt z wanilii, 100 g serka mascarpone
- Dodaj olej i krótko zmiksuj.60 ml oleju
- Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem i zmiksuj krótko do połączenia składników.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 ml mleka
- Mocno rozgrzej gofrownicę – nakładaj porcje ciasta i smaż aż gofry będą ładnie rumiane.
- Podaj z ulubionymi składnikami.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Gofry z mascarpone – wskazówki
Przepis na gofry z serkiem wypatrzyłam jakiś czas temu na instagramie u smyk w kuchni i jako wielbicielka gofrów postanowiłam go wypróbować.
Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie zmieniła ;)
Oryginalnie do ciasta na gofry dodawany jest serek mascarpone i pół szklanki oleju. Ja stwierdziłam, że serek i olej to dla mnie trochę za dużo tłuszczu w cieście, więc ograniczyłam nieco ilość dodawanego oleju.
Poza tym dodałam jeszcze od siebie wanilię i trochę cukru – może to być cukier waniliowy. Wanilia fajnie skomponowała się ze smakiem twarożkowego ciasta i sprawiła, że gofry cudnie pachniały i smakowały :)
Spróbujcie koniecznie!
Jak zrobić chrupiące gofry z serem mascarpone?
Ja przygotowałam ciasto na gofry mikserem – najpierw zmiksowałam jajka z cukrem, serkiem mascarpone i wanilią. Wtedy dodałam do nich olej i dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Ja dodałam do ciasta 1/4 szklanki oleju – za to już potem nie smarowałam gofrownicy olejem przed nałożeniem ciasta.
Ciasto po zmiksowaniu jest dość gęste, ale lekko lejące. Do tego dość mocno rośnie w gofrownicy, więc nie nalewajcie za dużo ciasta, bo może Wam uciekać. Wiem, bo mi uciekało czasami ;)
Co trzeba zrobić aby gofry były chrupiące?
Podstawowa sprawa przy smażeniu gofrów, to gofrownica. Aby gofry były chrupiące gofrownica musi mieć sporą moc – przynajmniej 1000 W. Inaczej gofry będą się słabo smażyć i nie będą chrupiące. Przed nalaniem ciasta musicie ją wcześniej włączyć i zagrzać. Ja nawet pomiędzy jedną a drugą porcją gofrów często ją samą podgrzewam, tak aby płytki były mocno gorące.
Najlepiej jeść gofry zaraz po wyjęciu – wtedy są najbardziej chrupiące. Jeśli jednak nie jecie ich od razu, to nie układajcie ich na blacie/talerzu tylko na kratce i każdy pojedynczo.
Ja bardzo lubię wstawić gofry do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i podgrzać je jeszcze chwilę – wtedy wszystkie są super chrupiące i cała rodzina na raz może zjeść je razem – a nie na raty :)
A jaki Wy macie patent na chrupiące gofry?
Gofry z serem mascarpone kcal
Nie oszukujmy się – te gofry mają w sobie serek mascarpone, olej i sporo mąki, a co za tym idzie – muszą być dość kaloryczne. Mi z tego przepisu wyszło 12 dużych gofrów – mam gofrownicę MPM gdzie wychodzą na raz dwa duże prostokątne gofry. Jeden gofr z mascarpone ma bez dodatków trochę ponad 200 kalorii. Dlatego warto postawić na lżejsze dodatki – jak właśnie świeże owoce :) Ja je jadłam z truskawkami, malinami i bitą śmietaną – po 1,5 takiego gofra byłam już najedzona :)
Jeśli zależy Ci na mniej kalorycznych gofrach, to wypróbuj mój przepis na gofry szpinakowe w obłędnie zielonym kolorze :)
Polecane przepisy na gofry
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne gofry o różnych smakach. Na blogu jest ich spory wybór, więc na pewno znajdziesz gofry idealne dla siebie. Ja tu na szybko polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na gofry z mascarpone
Zapraszam dziś na przepis na wyjątkowo pyszne gofry z dodatkiem kremowego sera mascarpone! Takie gofry to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser dla całej rodziny.
Moje gofry są miękkie w środku, a na zewnątrz mają idealną chrupiącą skórkę. Dodatek kremowego sera mascarpone sprawia, że smakują jeszcze lepiej! To doskonałe połączenie smaków, które zaspokoi największe łaknienie na słodko.
Przepis na gofry z serem mascarpone jest bardzo prosty w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne. Wystarczy mąka, jajka, mleko, cukier, trochę oleju i oczywiście ser mascarpone. Całość można udekorować pysznymi świeżymi owocami z bitą śmietaną lub polewą czekoladową, aby nadać gofrom jeszcze więcej smaku.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i proste w wykonaniu danie, to te gofry z serem mascarpone na pewno Cię zadowolą! Sprawdź mój przepis krok po kroku ze zdjęciami oraz z filmem z przygotowań i zrób najlepsze ciasto na gofry z serkiem mascarpone! A jeśli lubisz gofry na śniadanie i na deser, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na gofry w różnych smakach i z różnymi dodatkami.