Ciasto piernikowe marzenie
Przepis na pyszne warstwowe ciasto piernikowe marzenie
wpis sponsorowany
Przygotujcie dziś ze mną ciasto piernikowe marzenie. A czemu marzenie? Bo to ciasto smakuje jak marzenie. Pyszny i aromatyczny piernik z kremem mascarpone przełożony jest smakowitym kremem kajmakowym oraz wiśniami w galaretce. A to tworzy wspaniałe ciasto, do tego nie trudne do zrobienia. Spróbujcie koniecznie i sprawdźcie sami, czy to marzenie każdego wielbiciela słodkości.
Spis treści
Ciasto piernikowe marzenie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie ciasta przekładane kremem i owocami, to koniecznie przygotuj taki wyjątkowy piernik.
Ciasto piernikowe marzenie przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości 24×24 albo 20×30 cm.
Składniki
składniki na ciasto piernikowe:
- 400 g mąki pszennej ((2 i 2/3 szklanki) )
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 150 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- około 160 g miodu ((pół szklanki), ja część miodu zastąpiłam melasą)
- 360 ml mleka (letniego )
- 3 jajka (rozmiar L)
składniki na krem kajmakowy do piernika
- 250 g serka mascarpone (zimnego )
- 250 ml śmietany kremówki (zimnej – użyłam 30%)
- 200 g masy kajmakowej (schłodzonej )
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu ( – lub do smaku)
- 3 łyżeczki żelatyny ( plus trochę wody do jej rozpuszczenia)
składniki na galaretkę z wiśniami:
- 2 galaretki wiśniowe ((albo inne czerwone))
- 2 słoiczki konfitury ( wiśniowej Stovit)
- 700 ml wrzącej wody ( – do galaretki)
składniki na polewę czekoladową
- 100 g masła
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- około 4 łyżki mleka
Instrukcja
Jak zrobić puszysty piernik:
- W misce zmieszaj suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika.400 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.150 g masła, 200 g cukru
- Do masy maślanej wbij po jednym jajku i krótko zmiksuj.3 jajka
- Dodaj miód (może być wymieszany częściowo z melasą) i zmiksuj.około 160 g miodu
- Dodaj na zmianę mąkę z mlekiem i krótko miksuj – do połączenia składników.360 ml mleka
- Formę do pieczenia o wielkości około 24×24 cm albo 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) mniej więcej 30-35 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie zetnij nożem wypukły wierzch (możesz go zjeść :)).
- Ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty – jeśli lubisz, to możesz nasączyć ciasto osłodzoną herbatą.
Jak zrobić krem kajmakowy do piernika
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, tylko tyle aby przykryła żelatynę i odstaw do napęcznienia.3 łyżeczki żelatyny
- W misie miksera ubij śmietanę kremówkę aż będzie lekko sztywna.250 ml śmietany kremówki
- W drugiej misce zmiksuj razem serek mascarpone , masę kajmakową i cynamon.250 g serka mascarpone, 200 g masy kajmakowej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Dodaj po łyżce serek z kajmakiem do ubitej kremówki i miksuj na wysokich obrotach aż dobrze się połączą.
- Napęczniałą żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce aż się rozpuści (możesz też to zrobić w kąpieli wodnej).
- Dodaj do żelatyn 1-2 łyżki masy kajmakowej i wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę przelej do reszty masy kajmakowej i szybko wymieszaj.
- Włóż spodni blat ciasta ponownie do foremki, na wierzch wyłóż krem kajmakowy i schowaj do lodówki, aby krem steżał.
Jak zrobić galaretkę z wiśniami do piernika
- Galaretki wiśniowe rozpuść w 700 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.2 galaretki wiśniowe, 700 ml wrzącej wody
- Gdy masa zacznie tężeć, dodaj do niej konfiturę wiśniową Stovit.2 słoiczki konfitury
- Tężejącą galaretkę z wiśniami włóż na schłodzone ciasto i ponownie schowaj do lodówki.
- Gdy galaretka zupełnie zastygnie połóż na niej drugi blat ciasta piernikowego.
Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta
- Do rondelka wlej mleko, dodaj masło w kawałkach, cukier oraz gorzkie kakao.100 g masła, 50 g cukru, około 4 łyżki mleka, 3 łyżki gorzkiego kakao
- Podgrzej ciągle mieszając, aż polewa będzie jednolita.
- Lekko ostudź, a następnie posmaruj polewą ciasto.
- Ciasto przed podaniem dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby ciasto piernikowe się ogrzało i było bardziej miękkie.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Piernik z kremem i wiśniami – uwagi
W Boże Narodzenie ma się ochotę na jakieś „fajniejsze” ciasta, a nie takie codzienne.
Prawda? Prawda!
U mnie też tak jest i co roku próbuję zaskoczyć rodzinę czymś nowym.
Tym razem w ramach przygotowań upiekłam ciasto z piernika (ono samo w sobie jest już rewelacyjne!!).
Przełożyłam je obłędnym kremem kajmakowym z odrobiną cynamonu (o Bożenko jak to dobrze razem smakuje) oraz grubą warstwą galaretki z konfiturą wiśniową od Stovit.
Nazwałam je piernikowe marzenie, bo smakuje jak marzenie.
Z przepisu otrzymacie sporą blachę ciasta, więc na pewno starczy dla każdego. Jeśli lubicie ciasta z piernikami, pierniki i pierniczki, to to ciasto będzie dla was idealne!
Polecam wam również wypróbowanie innych przepisów bożonarodzeniowych – znajdziecie tu wiele przepisów na ciastka, pierniczki, serniki, makowce i torty.
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na ciasta piernikowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta piernikowe idealne na święta Bożego Narodzenia i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na piernik przekładany kremem
Przygotuj razem ze mną pyszne ciasto piernikowe z wiśniami i galaretką. Do tego z obłędnym kremem kajmakowym. To ciasto to prawdziwa gratka dla wielbicieli ciast przekładanych i ciast z kremem. Aromatyczne ciasto piernikowe przełożone kremem kajmakowym i wiśniami w galaretce smakuje jak marzenie. Spróbujcie koniecznie!
Piernik z kremem i wiśniami
Zobaczcie mój przepis opisany krok po kroku i przygotujcie taki piernik na święta Bożego Narodzenia. Ciasto z kremem na dużą blachę można pokroić na wiele kawałków, więc wystarczy nawet przy dużej rodzinie. Do tego jego przygotowanie nie jest trudne - co najwyżej trochę czasochłonne, bo wymaga schładzania w lodówce. Spróbujcie koniecznie jak smakuje piernik w wiśniami, a na pewno będziecie zaskoczeni jego smakiem. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z kremem.