Ciasto red velvet
Przepis na amerykańskie czerwone ciasto red velvet
Ciasto Red Velvet z lukrem to bardzo proste a jednocześnie niezwykłe ciasto. To doskonałe połączenie wilgotnego, aksamitnego ciasta o delikatnym kakaowym posmaku, które ma intensywny czerwony kolor. Lukier polany na wierzchu ciasta dodaje mu słodyczy oraz fajnie kontrastuje z kolorem ciasta. Takie ciasto będzie świetne na przyjęcia w ogrodzie i grille, a także do popołudniowej kawy.
Spis treści
Ciasto red velvet przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta ucierane, to spróbuj tego amerykańskiego ciasta w charakterystycznym czerwonym kolorze.
Ciasto red velvet przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto red velvet
- 400 g mąki pszennej (- 2 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 110 g masła (miękkiego)
- 240 ml oleju
- 200 g cukru (-1 szklanka – jeśli lubisz słodkie ciasta daj 1,5 szklanki)
- 3 jajka (- u mnie rozmiar L)
- 240 ml maślanki (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżeczki octu
- czerwony barwnik (- użyłam w żelu – do uzyskania koloru)
składniki na lukier do ciasta red velvet
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mascarpone
Instrukcja
Jak zrobić ciasto red velvet
- Przesiej razem przez sito mąkę, sodę i gorzkie kakao.400 g mąki pszennej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.110 g masła, 200 g cukru
- Wlej do masła cienkim strumieniem olej i zmiksuj do połączenia.240 ml oleju
- Dodaj do masła jajka i krótko zmiksuj.3 jajka
- Wsyp mąkę na zmianę z maślanką – krótko zmiksuj, dodaj ocet.240 ml maślanki, 2 łyżeczki octu
- Dodaj barwnik – najlepiej w żelu lub w proszku i zmiksuj.czerwony barwnik
- Przelej ciasto do foremki.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 35 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić lukier do ciasta red velvet
- W rondelku podgrzej razem masło i serek mascarpone.2 łyżki masła, 2 łyżki mascarpone
- Gdy się roztopią dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.150 g cukru pudru
- Polej lukrem ciasto.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czerwone aksamitne ciasto – uwagi
Ciasto red velvet to bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto.
Nazywane jest „aksamitnym” ze względu na swoją teksturę.
Ciasto jest puszyste, mięciutkie i takie „gładkie”.
Do tego bardzo długo zachowuje świeżość.
Ta miękkość i puszystość to zasługa sporej ilości tłuszczy dodanych do ciasta.
Będzie do niego potrzebować miękkiego masła, oleju i jeszcze maślanki.
Ja do ciasta dodałam zaledwie szklankę cukru i muszę przyznać, że nawet jak na mnie ciasto było mało słodkie.
Trochę słodkości dodał lukier, ale jeśli lubicie słodkie ciasta, to użyjcie więcej cukru!
Jak zrobić ciasto red velvet – wskazówki
Zaczynamy od zmiksowania masła z cukrem.
Gdy będzie już białe i napuszone wlewamy cienkim strumieniem olej i ciągle miksujemy.
Dodajemy jajka i krótko miksujemy.
Wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z odrobiną kakao i sodą oczyszczoną.
Na zmianę z mąką wlewamy maślankę (w pokojowej temperaturze).
Na koniec dodajemy ocet oraz czerwony barwnik.
Jaki barwnik najlepiej użyć?
Ja polecam barwnik w żelu albo w proszku.
Ostatecznie może też być taki w płynie.
Ciasto red velvet po upieczeniu i ostudzeniu polewamy lukrem i gotowe!
Koniecznie zajrzyjcie do innych przepisów kuchni amerykańskiej oraz do przepisów na pyszne domowe ciasta!
Polecane przepisy na ciasta amerykańskie
Jeśli lubicie kuchnię amerykańską i amerykańskie wypieki, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na te słodkości. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Źródło przepisu – podaję z moimi zmianami.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto red velvet
To efektownie wyglądające ciasto red velvet z pewnością przypadnie do gustu dzieciom, nie tylko ze względów smakowych! Można powiedzieć, że to taki nasz murzynek tylko czerwony, a to za sprawą czerwonego barwnika i ze sporą ilością tłuszczu w kilku postaciach. Dzięki nim, red velvet cake rozpływa się w ustach. Ciasto red velvet samo w sobie nie jest za słodkie, śmiało możesz dodać więcej cukru, jeśli uważasz, że jest go w moim przepisie za mało. Red velvet cake w pięknym kolorze jest idealne na przeróżne przyjęcia, ucieszy podniebienie oraz oko. To również wspaniały deser na chociażby Walentynki, dzięki swojej soczystej barwie, kojarzonej z miłością.
Przepis na to wyjątkowe, amerykańskie ciasto red velvet jest bardzo łatwy, nie potrzebujesz wyszukanych składników, oprócz oczywiście czerwonego barwnika. Dodatkowo, nie musisz go piec dłużej niż około 35 minut. Polecam Ci ten przepis, bo nie dość, że ciasto red velvet smakuje wybornie to jeszcze jak zjawiskowo wygląda!
Kolejnym z przysmaków amerykańskich, który warto wyróżnić, jest masło orzechowe. Mam wrażenie, że praktycznie każdemu znane, dlatego przygotowałam pieczoną owsiankę właśnie z dodatkiem masła orzechowego. Aby było jeszcze bardziej amerykańsko, posmarowałam ją z wierzchu frużeliną owocową. Takie połączenie smakuje genialnie!