Ciasto z kremem mlecznym

Zaktualizowany: 2025 2 lipca
ciasto z kremem z mleka w proszku z galaretką i truskawkami

Przepis na biszkopt z kremem z mleka w proszku

Szukasz ciasta, które zachwyci lekkością i wspaniałym, letnim smakiem? To puszyste ciasto z kremem mlecznym na bazie mleka w proszku, udekorowany świeżymi truskawkami i warstwą owocowej galaretki, to prawdziwy hit sezonu! Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, imprezy czy po prostu do popołudniowej kawy. Koniecznie wypróbuj ten przepis — gwarantuję, że pokochasz każdy kęs tego aksamitnego, owocowego deseru!

ciasto z truskawkami, galaretką na biszkopcie

Ciasto z kremem mlecznym przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta z mlekiem w proszku, to przygotuj w te wakacje to pyszne i orzeźwiające ciasto z truskawkami i galaretką.

ciasto z truskawkami i galaretką ułożone na paterze

Ciasto z kremem mlecznym przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na proste i jednocześnie efektowne z ciasto z mlekiem w proszku ze świeżymi owocami i galaretką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 12 minuty
2 godziny
Łączny czas 3 godziny 12 minuty
Rodzaj Ciasta
Porcje 24
Kalorie 168 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do ciasta

składniki na krem mleczny

składniki na wierzch ciasta

  • ok. 500 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 litr wody (wrzącej)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z kremem mlecznym krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
    • Włącz piekarnik na 180℃ w trybie góra/dół.
    • Przesiej przez sitko obydwie mąki na biszkopt.
      50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • Przygotuj galaretki – rozpuść je we wrzącej wodzie i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
      2 opakowania galaretki truskawkowej, 1 litr wody
      tężejąca galaretka owocowa do ciasta
    • Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki.
      ok. 500 g truskawek
      pokrojone truskawki gotowe do ciasta

    Krok 2 – przygotowanie biszkopta

    • Białka zmiksuj razem z cukrem.
      2 białka, 50 g cukru
      miksowanie białek z cukrem na biszkopt
    • Miksuj aż białka staną się białe i gęste.
      białka ubite z cukrem na puszysto
    • Dodaj wtedy żółtka i krótko i delikatnie połącz na niskich obrotach miksera, albo wymieszaj łyżką.
      2 żółtka
      dodawanie żółtek do ciasta na biszkopt
    • Dodaj przesiane mąki i delikatnie wymieszaj.
      miksowanie ciasta na biszkopt z mąką
    • Przełóż ciasto do formy i rozprowadź równą warstwą.
      wykładanie biszkoptu do formy do pieczenia
    • Piecz biszkopt przez około 12 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu dobrze go wystudź.

    Krok 3 – przygotowanie kremu mlecznego

    • Mleko przelej do rondelka, dodaj cukier i cukier waniliowy – zagotuj do momentu rozpuszczenia cukru. Zostaw do ostudzenia do temperatury pokojowej.
      120 ml mleka, 50 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
      dodawanie cukru i wanilii do mleka na krem
    • Miękkie masło przełóż do misy miksera i zmiksuj na wysokich obrotach.
      200 g masła
      miksowanie masła na krem
    • Miksuj przez kilka minut, aż masło się napuszy i nabierze jasnej barwy.
      masło zmiksowane na puszysto
    • Wtedy zacznij dodawać na zmianę po trochu przestudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku.
      200 g pełnego mleka w proszku
      dodawanie ciepłego mleka do kremu
    • Gdy dodasz całe mleko przemieszaj na koniec cały krem łopatką.
      mieszanie kremu łyżką

    Krok 4 – złożenie ciasta

    • Jeśli lubisz wilgotne biszkopty, to możesz teraz dodatkowo nasączyć biszkopt – np. lekko osłodzoną wodą z sokiem z cytryny.
    • Wyłóż na biszkopt w formie krem mleczny i rozprowadź równą warstwą.
      wykładanie kremu mlecznego na biszkopt
    • Wyłóż na krem truskawki i delikatnie je dociśnij do kremu.
      wykładanie pokrojonych truskawek na ciasto
    • Tężejącą galaretką wylej na wierzch truskawek.
      wylewanie galaretki na ciasto
    • Schowaj ciasto do lodówki na około 2 godziny, tak aby galaretka do końca stężała.
    • Wyjmij ciasto z lodówki około pół godziny wcześniej przed podaniem, tak aby krem lekko się ogrzał i zmiękł.
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 168kcalWeglowodany: 17gBiałko: 4gTłuszcz: 10g
    Słowo kluczowe biszkopt z galaretką i owocami, ciasto z mlekiem w proszku
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    truskawkowe ciasto z galaretką na biszkopcie

    Biszkopt z truskawkami i kremem – uwagi

    Korzystając z jeszcze dostępnych truskawek (chociaż ich cena w tym roku jest wręcz szokująca) przygotowałam rodzince takie proste, ale jednocześnie pyszne, letnie ciasto. Podstawą jest tu prosty, puszysty biszkopt (który możesz zastąpić również biszkoptami, jeśli nie chce ci się piec ciasta). Do tego smakowity krem maślany z mlekiem w proszku oraz duża ilość świeżych truskawek zatopionych w grubej warstwie truskawkowej galaretki. Ciasto przepięknie się prezentuje, a przygotować je możesz w dużej formie do pieczenia, więc łatwo je podzielić na wiele porcji. Spróbuj koniecznie!

    biszkopt przełożony kremem i galaretką

    Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta z mlekiem w proszku?

    Do przygotowania tego ciasta z mlekiem będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, ale wszystkie dostaniesz w każdym większym markecie albo chociażby w Biedronce. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • mleko w proszku – potrzebujesz tu pełne (tłuste) mleko w proszku – nie może to być mleko granulowane! Ja swoje kupiłam w Biedronce, jest w takim granatowym opakowaniu
    • masło – najlepsze będzie masło extra o zawartości tłuszczu 82%, pamiętaj aby wyjąć je z lodówki około 2 godziny wcześniej, aby się ogrzało i zmiękło
    • mleko – u mnie to mleko UHT 1,5%, możesz też użyć mleko o innej zawartości tłuszczu
    • truskawki – najlepsze są świeże owoce, mrożone nie będą takie smaczne, ale jeśli nie masz wyboru, to możesz użyć też mrożone, ale przed ułożeniem ich na cieście najpierw je rozmroź na sitku, tak aby spłynął nadmiar płynu
    ciasto z kremem mlecznym i truskawkami w galaretce

    Czy można zrobić to ciasto z innymi owocami?

    Oczywiście, jeśli nie masz truskawek, albo za nimi nie przepadasz, to możesz użyć inne dostępne aktualnie owoce. Poza sezonem mogą to również być owoce z puszki – jak np. brzoskwinie. Smak galaretki dopasuj do owoców.

    biszkopt z kremem i truskawkami z galaretką

    Jak przechowywać ciasto z kremem mlecznym?

    Ze względu na galaretkę i owoce ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Krem na bazie masła po schłodzeniu stwardnieje, więc przed podaniem ciasta wyjmij je wcześniej z lodówki – tak około pół godziny do godziny, tak aby krem się ogrzał i nabrał miękkości. Ciasto może też postać kilka godzin na zewnątrz (o ile nie stoi w upale albo na bezpośrednim słońcu).

    Mam nadzieję, że to ciasto z kremem mlecznym i truskawkami zagości również na twoim stole. Będzie mi bardzo miło jeśli potem podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

    strawberry jello cake with cream

    Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy i możesz je sobie łatwo zapisać na później.

    Polecane przepisy na ciasta z mlekiem w proszku

    Jeśli lubisz mleko w proszku, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne wypieki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2025 4 lipca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Ciasto z mlekiem w proszku przepis

    Poznaj przepis na wyjątkowe ciasto z kremem mlecznym — puszysty, delikatny biszkopt przełożony aksamitnym kremem na bazie mleka w proszku, udekorowany świeżymi, soczystymi truskawkami i piękną, owocową galaretką na wierzchu. To deser, który nie tylko wygląda efektownie, ale też smakuje wyśmienicie i wspaniale sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach, przyjęciach czy w leniwe, letnie popołudnie. Na blogu znajdziesz dokładny, sprawdzony przepis opisany krok po kroku, wzbogacony o zdjęcia z każdego etapu przygotowań oraz krótki film, w którym pokazuję, jak zrobić to ciasto bez stresu. Spróbuj koniecznie — ten lekki, owocowy deser zachwyci wszystkich gości i domowników!