Ciasto z kremem mlecznym

Przepis na biszkopt z kremem z mleka w proszku
Szukasz ciasta, które zachwyci lekkością i wspaniałym, letnim smakiem? To puszyste ciasto z kremem mlecznym na bazie mleka w proszku, udekorowany świeżymi truskawkami i warstwą owocowej galaretki, to prawdziwy hit sezonu! Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, imprezy czy po prostu do popołudniowej kawy. Koniecznie wypróbuj ten przepis — gwarantuję, że pokochasz każdy kęs tego aksamitnego, owocowego deseru!
Spis treści

Ciasto z kremem mlecznym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta z mlekiem w proszku, to przygotuj w te wakacje to pyszne i orzeźwiające ciasto z truskawkami i galaretką.

Ciasto z kremem mlecznym przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta
- 2 białka (z jajek L)
- 2 żółtka
- 50 g cukru (¼ szklanki)
- 50 g mąki pszennej (⅓ szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na krem mleczny
- 200 g masła (miękkiego)
- 120 ml mleka
- 50 g cukru (¼ szklanki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g pełnego mleka w proszku (2 szklanki)
składniki na wierzch ciasta
- ok. 500 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 1 litr wody (wrzącej)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z kremem mlecznym krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Włącz piekarnik na 180℃ w trybie góra/dół.
- Przesiej przez sitko obydwie mąki na biszkopt.50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Przygotuj galaretki – rozpuść je we wrzącej wodzie i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.2 opakowania galaretki truskawkowej, 1 litr wody
- Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki.ok. 500 g truskawek
Krok 2 – przygotowanie biszkopta
- Białka zmiksuj razem z cukrem.2 białka, 50 g cukru
- Miksuj aż białka staną się białe i gęste.
- Dodaj wtedy żółtka i krótko i delikatnie połącz na niskich obrotach miksera, albo wymieszaj łyżką.2 żółtka
- Dodaj przesiane mąki i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy i rozprowadź równą warstwą.
- Piecz biszkopt przez około 12 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu dobrze go wystudź.
Krok 3 – przygotowanie kremu mlecznego
- Mleko przelej do rondelka, dodaj cukier i cukier waniliowy – zagotuj do momentu rozpuszczenia cukru. Zostaw do ostudzenia do temperatury pokojowej.120 ml mleka, 50 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- Miękkie masło przełóż do misy miksera i zmiksuj na wysokich obrotach.200 g masła
- Miksuj przez kilka minut, aż masło się napuszy i nabierze jasnej barwy.
- Wtedy zacznij dodawać na zmianę po trochu przestudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku.200 g pełnego mleka w proszku
- Gdy dodasz całe mleko przemieszaj na koniec cały krem łopatką.
Krok 4 – złożenie ciasta
- Jeśli lubisz wilgotne biszkopty, to możesz teraz dodatkowo nasączyć biszkopt – np. lekko osłodzoną wodą z sokiem z cytryny.
- Wyłóż na biszkopt w formie krem mleczny i rozprowadź równą warstwą.
- Wyłóż na krem truskawki i delikatnie je dociśnij do kremu.
- Tężejącą galaretką wylej na wierzch truskawek.
- Schowaj ciasto do lodówki na około 2 godziny, tak aby galaretka do końca stężała.
- Wyjmij ciasto z lodówki około pół godziny wcześniej przed podaniem, tak aby krem lekko się ogrzał i zmiękł.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Biszkopt z truskawkami i kremem – uwagi
Korzystając z jeszcze dostępnych truskawek (chociaż ich cena w tym roku jest wręcz szokująca) przygotowałam rodzince takie proste, ale jednocześnie pyszne, letnie ciasto. Podstawą jest tu prosty, puszysty biszkopt (który możesz zastąpić również biszkoptami, jeśli nie chce ci się piec ciasta). Do tego smakowity krem maślany z mlekiem w proszku oraz duża ilość świeżych truskawek zatopionych w grubej warstwie truskawkowej galaretki. Ciasto przepięknie się prezentuje, a przygotować je możesz w dużej formie do pieczenia, więc łatwo je podzielić na wiele porcji. Spróbuj koniecznie!
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta z mlekiem w proszku?
Do przygotowania tego ciasta z mlekiem będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, ale wszystkie dostaniesz w każdym większym markecie albo chociażby w Biedronce. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- mleko w proszku – potrzebujesz tu pełne (tłuste) mleko w proszku – nie może to być mleko granulowane! Ja swoje kupiłam w Biedronce, jest w takim granatowym opakowaniu
- masło – najlepsze będzie masło extra o zawartości tłuszczu 82%, pamiętaj aby wyjąć je z lodówki około 2 godziny wcześniej, aby się ogrzało i zmiękło
- mleko – u mnie to mleko UHT 1,5%, możesz też użyć mleko o innej zawartości tłuszczu
- truskawki – najlepsze są świeże owoce, mrożone nie będą takie smaczne, ale jeśli nie masz wyboru, to możesz użyć też mrożone, ale przed ułożeniem ich na cieście najpierw je rozmroź na sitku, tak aby spłynął nadmiar płynu
Czy można zrobić to ciasto z innymi owocami?
Oczywiście, jeśli nie masz truskawek, albo za nimi nie przepadasz, to możesz użyć inne dostępne aktualnie owoce. Poza sezonem mogą to również być owoce z puszki – jak np. brzoskwinie. Smak galaretki dopasuj do owoców.
Jak przechowywać ciasto z kremem mlecznym?
Ze względu na galaretkę i owoce ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Krem na bazie masła po schłodzeniu stwardnieje, więc przed podaniem ciasta wyjmij je wcześniej z lodówki – tak około pół godziny do godziny, tak aby krem się ogrzał i nabrał miękkości. Ciasto może też postać kilka godzin na zewnątrz (o ile nie stoi w upale albo na bezpośrednim słońcu).
Mam nadzieję, że to ciasto z kremem mlecznym i truskawkami zagości również na twoim stole. Będzie mi bardzo miło jeśli potem podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy i możesz je sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na ciasta z mlekiem w proszku
Jeśli lubisz mleko w proszku, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne wypieki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto z mlekiem w proszku przepis
Poznaj przepis na wyjątkowe ciasto z kremem mlecznym — puszysty, delikatny biszkopt przełożony aksamitnym kremem na bazie mleka w proszku, udekorowany świeżymi, soczystymi truskawkami i piękną, owocową galaretką na wierzchu. To deser, który nie tylko wygląda efektownie, ale też smakuje wyśmienicie i wspaniale sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach, przyjęciach czy w leniwe, letnie popołudnie. Na blogu znajdziesz dokładny, sprawdzony przepis opisany krok po kroku, wzbogacony o zdjęcia z każdego etapu przygotowań oraz krótki film, w którym pokazuję, jak zrobić to ciasto bez stresu. Spróbuj koniecznie — ten lekki, owocowy deser zachwyci wszystkich gości i domowników!