Ciasto zebra najlepszy przepis
Przepis na ciasto zebrę jak za dawnych lat
Przygotuj razem ze mną słynne ciasto zebra z oranżadą takie jak je robiła babcia, czy też Wasza mama, bo to stary przepis na ciasto zebra. To klasyczne ciasto waniliowo-czekoladowe z czasów mojej młodości w charakterystyczne paski świetnie smakuje w towarzystwie kubka gorącej herbaty czy też kawy. Proste składniki oraz niezwykle proste wykonanie gwarantują przygotowanie puszystej i pysznej zebry. Zobaczcie mój przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowania ciasta oraz krótki filmik i sprawdźcie jak zrobić zebrę, aby utworzyły się w niej takie piękne paski :)
Spis treści
Puszyste ciasto zebra przepis ze zdjęciami krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, do tego ciasta z nutką sentymentu, to taka babka w paski sprawdzi się idealnie. Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu jak Ci smakowała :)
Stary przepis na ciasto zebra z filmem i zdjęciami krok po kroku
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
składniki na ciasto zebra
- 5 białek (z jajek rozmiar L)
- 5 żółtek
- 300 g cukru (- 1,5 szklanki)
- 375 g mąki pszennej ((najlepiej przesianej z proszkiem do p.) – 2,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 ml oleju (- 1 szklanka)
- 240 ml wody gazowanej ((lub gazowanego napoju) oryginalnie to była oranżada :) 1 szklanka)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- aromat migdałowy (albo waniliowy – ewentualnie do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto zebra
Krok 1 – przygotowanie ciasta "białego"
- Białka ubij lekko i dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż piana będzie biała, lśniąca i bardzo gęsta.5 białek, 300 g cukru
- Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.5 żółtek
- Mąkę (bez tych dwóch łyżek) przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych jajek – na zmianę z wodą i olejem. Miksuj krótko – tylko do połączenia składników – tak aby ciasto było dalej puszyste. Na koniec możesz dodać aromat.375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 240 ml oleju, 240 ml wody gazowanej, aromat migdałowy
Krok 2 – przygotowanie czekoladowego ciasta
- Ciasto podziel na dwie mniej więcej równe części.
- Do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao – zamieszaj delikatnie do połączenia.2 łyżki gorzkiego kakao, 2 łyżki mąki pszennej
Krok 3 – nalewanie ciasta do formy do pieczenia
- Nalewaj na środek foremki na zmianę ciasto białe i ciasto czekoladowe.
- Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze – możesz nalewać ciasto bez pośrednio z miski, albo np. chochlą. Nakładaj ciasto aż wykorzystasz je całe.
Krok 4 – pieczenie zebry
- Piecz ciasto zebrę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra-dół) albo w 170 stopniach i w trybie termoobiegu – przez około 60 minut – do suchego patyczka.
Krok 5 – podanie zebry
- Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania – można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tradycyjne ciasto zebra – moje uwagi
Zebra jest biała w czarne paski, czy też jednak czarna w białe pasy? Wiem, wiem – to trudne pytanie i mam wrażenie, że przy tym cieście też nie będzie łatwo o odpowiedź. Ciasto zebra z oranżadą to jedno z ciast mojego dzieciństwa – często była pieczona w moim domu, najpierw przez mamę, a potem już przeze mnie. Babka jest prosta do zrobienia, a do tego świetnie smakuje. Jej puszystość pochodzi od dobrze ubitych białek oraz od gazowanej oranżady. W czasach mojej młodości robiliśmy ją na takiej butelkowanej oranżadzie, która była mocno gazowana. Teraz możecie wykorzystać również gazowaną wodę – wtedy nie doda ona ciastu dodatkowej słodkości, ale przy okazji również dodatkowych kalorii. Potem w dorosłym życiu rzadko ją piekłam, bo zawsze były jakieś ciekawsze ciasta do upieczenia. Ostatnio przypomniał mi o niej mąż i po kilku dniach, na stole stała dumnie moja zebra. Jeśli macie sentyment do takich starych, babcinkowych ciast, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Jak zrobić ciasto zebra na oleju – wskazówki
Jak pisałam wcześniej to ciasto nie jest trudne do zrobienia, ale aby dobrze wyszło ważne jest tu dobre ubicie czy też miksowanie jajek. Możesz ubijać całe jajka, ale ja wolę je rozdzielać na białka i żółtka – najpierw ubijamy białka z cukrem – tak aby były gęste i bardzo puszyste, a potem dodajemy żółtka. Aby ciasto było cudownie puszyste i lekkie jak chmurka warto również przesiać mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia przez gęste sito. Zapewni to mące ładne napowietrzenie. Gdy dodacie mąkę do ubitych jajek, to mieszanie ją już krótko – tylko do połączenia. Mąkę dodawajcie też porcjami na zmianę z olejem i gazowaną wodą lub oranżadą. Gdy wszystkie składniki są już dodane i macie ładne gładkie i puszyste ciasto, to wtedy dzielicie je na dwie mniej więcej równe porcje. Do jednej dodajemy gorzkie kakao, a do drugiej trochę mąki pszennej i delikatnie mieszacie. Tak otrzymujecie dwa rodzaje ciasta.
Jak zrobić paski w cieście zebra?
Zrobienie pasków w cieście tygrysek (niedawno odkryłam, że ciasto zebra jest również znane przez niektórych jako ciasto tygrys) nie jest trudne. Ciasto waniliowe i ciasto czekoladowe nakładamy na zmianę. Najpierw na środek foremki wylewamy trochę ciasta waniliowego, a potem na jego środek trochę ciasta czekoladowego. Znowu ciasto waniliowe na środek czekoladowego i tak na zmianę. Ciasto będzie się powoli rozpływać na boki i tworzyć paski. Moje ciasto zebra wyszło bardzo puszyste i gęste – nie dałam rady go normalnie nalewać (zwykle brałam jednej misce do ręki i na przemian nalewałam ciasto do foremki). Musiałam nakładać je łyżką, a że nakładałam jedynie po dwie łyżki ciasta, to paski wyszły mi cienkie i gęste. Trochę przy tym czasu spędziłam, ale dla takiego efektu na pewno warto! Jeśli macie trochę czasu, to spróbujcie nakładać nieduże porcje ciasta, aby otrzymać mnóstwo cienkich warstw.
Ciasto zebra wilgotne duża blacha – jeśli chcesz zrobić zebrę w dużej formie do pieczenia, to z tego przepisu przygotujesz też to ciasto w formie o rozmiarze 24/24 cm, jeśli chcesz użyć blachę do pieczenia o wielkości około 25/25 cm, to przygotuj ciasto na zebrę z 1,5 porcji. Przepis na ciasto zebra wilgotne na dużą blachę przyda się kiedy oczekujesz wielu gości, albo gdy potrzebujesz ciasta na kilka dni.
Jeśli chcesz zrobić ciasto zebra przepis na prostokątną blachę o wielkości około 35/45 cm, to musisz cały przepis pomnożyć przez 3.
Jak przechowywać ciasto zebrę?
To ciasto, które spokojnie może stać na zewnątrz – nie musi być trzymane w lodówce. Za to warto je trzymać albo w szczelnym pojemniku z pokrywką albo pod kloszem, tak aby nie wysychało. W takim pojemniku lub pod przykryciem może spokojnie spędzić kilka dni.
Czy ciasto zebrę można zamrozić?
Tak, to ciasto można zamrozić. Najlepiej dokładnie owinąć je folią spożywczą (już po zupełnym ostudzeniu) i schować do zamrażarki. Tam może spędzić spokojnie ze 3 miesiące jeśli nawet nie dłużej.
Ps. Jeśli lubicie wracać do smaków dzieciństwa, to koniecznie zróbcie sobie również blok czekoladowy, albo szyszki z ryżu preparowanego – tego smaku nie da się zapomnieć!
To nie jest ciasto ucierane z kakao ania gotuje. Ciasto na najlepszą zebrę pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy :)
Polecane przepisy na słodkości z dzieciństwa
Koniecznie zobacz moje przepisy na słodkości i ciasta z okresu PRL. To nostalgiczna i bardzo smakowita podróż.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wilgotne ciasto zebra przepis
Przepis na to wilgotne ciasto zebra jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Wszyscy znamy je doskonale, było pieczone bardzo często przez nasze babcie i mamy. To ciasto zebra nie wymaga specjalnych umiejętności, jest bardzo łatwe w wykonaniu. W przepisie na ciasto zebra składnikami są produkty, które każdy posiada w domu. Dzięki temu wykonasz je nawet gdy odwiedzą Cię niespodziewani goście. Nada się doskonale również na święta, urodziny, a także na zwykłe spotkanie rodzinne. Na sam jego widok wrócą wspomnienia. Jeśli natomiast ktoś nigdy nie jadł ciasta zebra, z pewnością się w nim zakocha. Połączenie kakao z waniliowym ciastem jest wręcz idealne, posmakuje nawet komuś, kto nie przepada za słodkimi deserami.
Babka czekoladowo-waniliowa przepis
Trudnym wydaje Ci się zrobienie tak efektownych pasków jak na prawdziwej zebrze? Nie ma nic łatwiejszego! Po prostu wlewaj na środek formy ciasto na zmianę, raz z dodatkiem kakao, a raz bez.
Mam wrażenie, że ten przepis na wilgotne ciasto zebra nigdy nie zniknie z naszych książek z przepisami, jest wręcz genialne!
Podobne odczucia z pewnością wywoła u Ciebie babka trójkolorowa. Również jest ekstremalnie szybka w wykonaniu, a przede wszystkim smaczna. Jeśli natomiast wolisz coś bardziej czekoladowego, wypróbuj ciasto mleczne, które jest oblane przepyszną mleczną czekoladą. Twoje podniebienie po prostu oszaleje!
Przepis na ciasto tygrys
A wy znacie tą puszystą babkę jako ciasto zebra, czy jako ciasto tygrys? Ja dopiero niedawno się dowiedziałam, że istnieje również nazwa tygrysek na to ciasto w paski. Ale jest ona zdecydowanie rzadziej używana niż babka zebra.