Domowy hummus przepis

Zaktualizowany: 2023 31 października
domowy hummus

Przepis na domowy hummus

Domowy hummus to jedwabista konsystencja i niezwykły smak, które wyróżniają się na tle gotowych wersji dostępnych w sklepach. To lekki i zdrowy dip z ciecierzycy, tahini, czosnku i przypraw, idealny do podawania z warzywami lub chlebem. Ten przepis przenosi klasyczny hummus na wyższy poziom, gwarantując niezapomniane smakowe doznania. Spróbuj koniecznie!

pasta z cieciorki

Domowy hummus przepis krok po kroku

Jeśli lubisz różne roślinne smarowidła idealne na kanapki, do pieczywa, czy też do warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

hummus

Domowy hummus przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prosty i pyszny domowy hummus z cieciorki.
3.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Kuchnia Kuchnia arabska
Porcje 6
Składniki

składniki na domową pastę tahini:

składniki na hummus:

  • 1 puszka cieciorki ((około 400 g))
  • sok (z jednej cytryny)
  • około 4 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki kuminu ((kminu rzymskiego))
  • sól i pieprz ( do smaku)
  • przyprawy ( – ostra papryka, curry ewentualnie inne ulubione)
Instrukcja
 

Jak zrobić pastę tahini:

  • Sezam wrzuć na suchą patelnię i podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż ziarenka się lekko zrumienią.
    100 g ziaren sezamu
  • Przesyp sezam do miski, ostudź, a następnie zmiksuj blenderem – im dłużej będziesz miksować, tym masa powinna się robić płynniejsza – jeśli masa jest gęsta, to dodaj oliwę.
    około 1 łyżka oliwy z oliwek

Jak zrobić hummus z cieciorki

  • Odsącz cieciorkę na sicie (wody nie wylewaj ;)).
    1 puszka cieciorki
  • Włóż cieciorkę do miski, dodaj pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i przyprawy.
    sok, około 4 łyżki pasty tahini, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki kuminu, sól i pieprz, przyprawy
  • Zmiksuj blenderem na gładką masę – jeśli hummus jest gęsty to dodaj przegotowanej wody (albo wody z puszki po cieciorce).
  • Przełóż hummus do ładnej miseczki, wierzch polej odrobiną oliwy, posyp odrobiną przypraw.
  • Ja swój hummus udekorowałam przed podaniem ziarenkami granatu oraz listkami kolendry.
Prywatne
Słowa kluczowe pasta z cieciorki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
humus

Pasta z cieciorki – hummus – uwagi

Taki domowy hummus, to świetne smarowidło na kanapki – jest bardzo sycące i smaczne, ale również świetnie nadaje się na różne imprezy jako przystawka. Możecie zrobić kilka wersji smakowych hummusu – wystarczy każdą miseczkę przyprawić inaczej – łagodniej, albo pikantniej, albo zrobić wersję curry. Możecie też zmiksować blenderem hummus z innymi warzywami – np. podpieczoną papryką.

hummus z ciecierzycy

Przygotowanie hummusu – wskazówki

Podstawowy przepis na hummus jest bardzo prosty – wystarczy zblendować ugotowaną cieciorkę (możecie też wykorzystać taką z puszki – jak ja), z pastą tahini (tahini to pasta sezamowa, nie jest ona ogólnie dostępna, więc podam Wam przepis na jej przygotowanie w domu). Do tego dodajemy trochę soku z cytryny i kumin – nie mylcie z kminkiem, kumin to kmin rzymski (ale się nie martwcie – jeśli nie macie kuminu, to doprawcie hummus wg Waszych własnych gustów). To tyle jeśli chodzi o hummus.

hummus z cieciorki

Jak podać hummus?

Jak pisałam możecie go po prostu smarować na chleb. Na imprezy możecie podać do nich pokrojone pity, albo domowe podpłomyki. Mi również świetnie smakowały z nachosami.

I na koniec jeszcze jedno – jeśli używacie cieciorki z puszki, to nie wylewajcie wody, w której pływała – jeszcze się Wam przyda. Bo z takiej wody po cieciorce (aquafaby) możecie zrobić bezy i to nie są żarty! Zresztą sami wypróbujcie mój przepis na wegańskie bezy a aquafaby.

hummus
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na pasty kanapkowe

Koniecznie wypróbuj również te przepisy na pyszne smarowidła i dipy idealne na przekąskę i imprezy.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 4 stycznia