Duńskie ciasto marzeń
Przepis na duńskie ciasto Drømmekage z wiórkami kokosowymi
Ostatnio wpadło mi w oko Danish Dream Cake, czyli duńskie ciasto marzeń Drømmekage. To ciasto to miękkie ciasto zrobione na mleku i rozpuszczonym maśle, które na koniec jest podpiekane z warstwą kokosową. Samo ciasto jest niezwykle proste i zrobione jedynie z podstawowych składników. Ale jak zwykle, siła tu tkwi właśnie w tej prostocie. Spróbujcie koniecznie szczególnie jeśli jesteście fanami ciast kokosowych.
Spis treści
Duńskie ciasto Drømmekage przepis krok po kroku
Przygotujcie na weekend to niezwykle proste i jednocześnie smakowite ciasto z lekko karmelowymi wiórkami kokosowymi.
Duńskie ciasto marzeń Drømmekage przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto Drømmekage
- 5 jajek (rozmiar L)
- 300 g cukru (- 1,5 szklanki)
- 100 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 400 ml mleka (- u mnie 1,5%)
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na warstwę kokosową do ciasta
- 200 g masła
- ok 5 łyżek mleka
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 200 g wiórek kokosowych
Instrukcja
Jak zrobić ciasto Drømmekage
- Jajka zmiksuj razem z cukrem na gęstą, puszystą i prawie białą masę.5 jajek, 300 g cukru
- Przygotuj mleko i rozpuszczone masło, a mąkę najlepiej przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.100 g masła, 400 ml mleka, 500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do ubitych białek dodawaj na zmianę trochę mąki, mleka i masła.
- Nie miksuj za długo – tylko do połączenia składników.
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piecz 30 minut.
- Po 20 minutach pieczenia ciasta zacznij robić masę kokosową na ciasto.
Jak zrobić masę kokosową na ciasto Drømmekage
- Do rondelka przełóż masło i go podgrzej do rozpuszczenia.200 g masła
- Dodaj do masła cukier i mleko i podgrzewaj aż cukier się rozpuści.100 g cukru, ok 5 łyżek mleka
- Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj – jeśli masa jest za bardzo sucha, to możesz dodać trochę więcej mleka.200 g wiórek kokosowych
- Po 30 minutach pieczenia ciasta otwórz piekarnik i wyłóż masę kokosową na wierzch ciasta – rozprowadź mniej więcej równą warstwą.
- Piecz ciasto jeszcze przez kolejne 15 minut.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kokosowe ciasto Drømmekage – uwagi
Jeśli śledzicie mnie na facebooku lub instagramie, to wiecie, że niedawno zrealizowałam jedno z moich największych wyzwań.
Przebiegłam ponad 52 km podczas maratonu na Festiwalu Biegów Rzeźnik w Bieszczadach i tym samym dołączyłam do grona ultramaratończyków.
To nie był mój pierwszy udział w tym festiwalu. Jeździmy na niego już jakoś od 6 lat. Na samym początku udział w biegach brał tylko udział mój mąż z przyjacielem Michałem. Potem dołączyłam jeszcze ja i z czasem żona Michała – Agatka.
Tym sposobem na Rzeźniku przebiegłam dwa razy Rzeźniczka (28 km) oraz Dychę na Jeleni Skok. Teraz dołożyłam do tego maraton. Do samego biegu przygotowywałam się mniej lub bardziej sumiennie już jakoś od września. Dużo trenowałam w moim okolicznym lesie, a do tego były jeszcze wypady na treningi w górach świętokrzyskich. To wszystko pozwoliło mi ukończyć bieg w szybszym tempie niż śmiałam marzyć, a do tego bez żadnych kontuzji i w sumie nawet bez jakoś szczególnie mocnych zakwasów.
A dlaczego tu o tym piszę?
Po pierwsze dlatego, że jestem z siebie dumna i myślę, że to jest coś czym warto się chwalić :) Nie wiadomo kiedy taki wyczyn powtórzę.
A po drugie dlatego, że właśnie na ten wyjazd upiekłam nam to duńskie ciasto marzeń – czyli Danish Dream Cake.
Ciasto przejechało bez strat całą drogę w Bieszczady i tam było jedzone przez kilka dni.
Wszyscy byli nim zachwyceni, a samo ciasto nie straciło nic na swoim smaku i świeżości.
Dlatego mogę go Wam polecić z wyrzutów sumienia.
Jak zrobić duńskie ciasto Drømmekage – wskazówki
Kokosowe ciasto marzeń zaczynamy od przygotowania ciasta bazowego. Jest to ciasto ucierane, gdzie jajka ucieramy z cukrem na bardzo puszystą i wręcz bladą masę.
Im masa będzie bardziej puszysta i wręcz sztywna, tym później ciasto będzie bardziej puszyste i lżejsze.
Do tego warto przesiać wcześniej przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych jajek dodajemy na zmianę trochę mąki, mleko i rozpuszczone przestudzone masło.
Gotowe ciasto pieczemy – już samo to ciasto jest bardzo ciekawe w smaku i teksturze i myślę, że można je wykorzystać również jako podstawę do ciasta z owocami. Pewnie upiekę je kiedyś z dodatkiem truskawek albo innych owoców.
Gdy ciasto się piecze przygotowujemy masę kokosową.
To połączenie rozpuszczonego masła, cukru i wiórek kokosowych.
Ja miałam bardzo drobne wiórki kokosowe, które szybko wchłonęły masło.
Masę wykładamy na podpieczone ciasto i jeszcze razem zapiekamy.
Moje wiórki przez ich drobną formę trochę się mi sypały podczas krojenia, ale to nic mi nie szkodziło, bo i tak je wyjadłam potem.
Takie ciasto kokosowe świetnie smakuje już samo z siebie, ale podane z kubkiem kawy albo herbaty to już mistrzostwo.
Jeśli będziecie je trzymać w szczelnym pojemniku, to duńskie ciasto marzeń zachowa świeżość przez kilka dni.
Koniecznie zróbcie w swoim domu to ciasto Drømmekage i dajcie znać jak Wam smakowało.
Jeśli lubicie takie skandynawskie ciasta, to koniecznie zróbcie również norweskie ciasto bezowe nazywane najlepszym ciastem na świecie (swoją drogą Skandynawowie mają cudowne nazwy dla swoich ciast – w wersji angielskiej).
Polecane przepisy na ciasta kokosowe
Wszystkich wielbicieli ciast kokosowych i z wiórkami kokosowymi zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na te smakowite ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis na to kokosowe ciasto marzeń znalazłam tutaj – podaję go z moimi małymi zmianami i w przeliczonych składnikach na większą foremkę.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Duńskie ciasto Drømmekage przepis
To duńskie ciasto nazywane duńskim ciastem marzeń (Danish Dream Cake) to bardzo proste a jednocześnie pyszne ciasto, któremu trudno się oprzeć.
Duńskie ciasto drømmekage z kokosową warstwą to prawdziwy raj dla miłośników słodkości. To zachwycające danie składa się z delikatnego ciasta, które jest równocześnie puszyste i wilgotne. Najbardziej charakterystycznym elementem tego ciasta jest kokosowa warstwa. Delikatnie prażone płatki kokosowe nadają ciastu nie tylko chrupkości, ale także głębokiego kokosowego smaku, który doskonale komponuje się z resztą składników.
Drømmekage to idealna propozycja dla wszystkich, którzy chcą zaskoczyć swoich gości oryginalnym i niepowtarzalnym deserem. To ciasto nie tylko zachwyca wyglądem, dzięki kokosowej warstwie ma również unikalny smak.