Dyniowe oponki drożdżowe
Przepis na drożdżowe oponki dyniowe
Zrób dziś ze mną dyniowe oponki na drożdżach. Te super puszyste i miękkie oponki zrobione z dodatkiem puree z dyni pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują! Zjedz je jeszcze na ciepło oblane lepkim lukrem!
Spis treści
Dyniowe oponki drożdżowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne i słodkie oponki drożdżowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Dyniowe oponki drożdżowe przepis
Składniki
składniki na drożdżowe oponki dyniowe
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 150 ml mleka (ciepłego )
- 500 g mąki pszennej
- 200 g puree z dyni (gęstego i odsączonego)
- 70 g cukru (- 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej )
- 2 jajka ((użyłam L))
- 40 g masła (rozpuszczonego )
- 1 łyżka wódki
Instrukcja
Jak zrobić oponki dyniowe na drożdżach
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem – wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
- W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj rozczyn drożdżowy.500 g mąki pszennej, 200 g puree z dyni, 70 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 jajka, 40 g masła, 1 łyżka wódki
- Wyrób ciasto – ja robiłam to mikserem – ciasto wychodzi dość luźne.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (możesz też, tak jak ja schować go do wyrastania na noc do lodówki – też wyrośnie).
- Po wyrastaniu wyłóż ciasto na wysypany mąką blat, lekko zagnieć (jeśli jest taka konieczność dodaj trochę mąki, ale nie przesadzaj z jej ilością, bo ciasto będzie za twarde).
- Rozpłaszcz ciasto na grubość około jednego centymetra – możesz to zrobić rękoma lub wałkiem (ciasto może być dość lepiące).
- Wycinaj szklanką koła, a w środku każdego rób dziurkę małym kieliszkiem lub małą okrągłą foremką.
- Odkładaj na bok oponki, aby trochę urosły – na około 30 minut.
- W szerokim rondlu rozgrzej olej (możesz do niego wlać kieliszek wódki lub spirytusu – tylko ostrożnie, aby się nie poparzyć – będzie to zapobiegać nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez oponki).
- Smaż oponki na rumiano z obu stron – możesz sprawdzić wykałaczką, czy oponki są dobrze upieczone (patyczek po wbiciu w oponkę i wyjęciu powinien być suchy).
- Usmażone oponki odsącz na papierowym ręczniku.
- Podawaj polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
Prywatne
Oponki dyniowe – uwagi
Kupiłam ostatnio piękną dynię Hokkaido i przygotowałam z niej między innymi te rewelacyjne oponki drożdżowe :)
Nie dość, że wyszły bardzo smaczne, to jeszcze ich niezwykły kolor wniósł na talerz słońce (czy też tak uważacie?)
Dzieci nawet nie podejrzewały, że podsunęłam im do jedzenia warzywo :)
Ciasto przygotowałam sobie wieczorem i wstawiłam je w misce do lodówki na nocne leżakowanie. Smażyłam je dopiero rano i zjedliśmy je na leniwe niedzielne śniadanie :) (tak, tak – moim zdaniem nadają się także na śniadanie :)).
Oponki trzeba smażyć w głębokim tłuszczu, więc zaopatrzcie się w większą ilość oleju lub smalcu (osobiście wolę olej).
Oponki po usmażeniu możecie polać lukrem, miodem, syropem klonowym, posmarować twarożkiem, posypać orzechami, albo pestkami dyni – możliwości macie wiele, byle by tylko wszystko zmieściło w brzuchu :)
Zresztą oponki są równie smaczne na zimno – my nie zjedliśmy na raz wszystkich i dojadaliśmy je w ciągu dnia.
Zamiast oponek możecie też zrobić pączki :)
Ps.
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na słodkie wypieki zrobione z dynią. Na blogu jest ich duży wybór.
Przepis (z moimi zmianami) znalazłam na blogu Cioccolato gatto.
Polecane przepisy na oponki
Zobacz również inne moje przepisy na pyszne oponki – zarówno smażone jak i pieczone. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na oponki dyniowe
Tej jesieni koniecznie usmaż takie pyszne i aromatyczne drożdżowe oponki z dynią. Te oponki mają cudowny pomarańczowy kolor i wspaniały smak. Do tego jeśli polejesz je po usmażeniu lukrem, będą świetnie słodkie i lepkie. Takie oponki to doskonały deser na jesień i zimę! Sprawdź mój przepis na oponki krok po kroku i zobacz jak zrobić oponki drożdżowe, tak aby były pyszne.