Gusz-e fil, czyli słoniowe uszy

Zaktualizowany: 2024 4 stycznia
gusz-e fil

Przepis na gusz-e fil irańskie smażone ciasteczka

Przepis na lekko różane i kardamonowe irańskie smażone ciasteczka, to kulinarna podróż do orientalnych smaków i aromatów. Wykonane z delikatnego ciasta, które jest smażone na złoty kolor i posypywane cukrem pudrem, co dodaje im słodkiego wykończenia. To nie tylko przepis kulinarny, ale również ukłon w stronę bogatej historii i kultury irańskiej. Odkryj magię tych smażonych ciasteczek, które przeniosą Cię do serca orientalnej kuchni.

słoniowe uszy_4

Gusz-e fil przepis krok po kroku

Jeśli lubisz w swojej kuchni testować nowe przepisy z całego świata, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

irańskie ciasteczka

Gusz-e fil, czyli słoniowe uszy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe różane irańskie ciasteczka na Tłusty Czwartek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours
Porcje 0
Składniki

składniki na ciastka Gusz-e fil

Instrukcja
 

Jak zrobić ciastka Gusz-e fil

  • Jajko zmiksuj z cukrem (ja zmiksowałam na kogel-mogel).
    1 jajko, 50 g cukru
  • Dodaj wodę różaną, kardamon i mleko.
    60 ml wody różanej, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 120 ml mleka
  • Dodawaj po trochu mąkę i zagniataj ciasto (ja do tego użyłam robota z hakiem) – ciasto wychodzi dość lepkie, więc w razie konieczności dodaj więcej mąki.
    450-500 g mąki pszennej
  • Gotowe ciasto przykryj i schłodź przez około godzinę.
  • Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, odrywaj kawałki ciasta (w razie konieczności możesz zagnieść je z odrobiną mąki – mi się strasznie kleiło i dodałam mąki).
  • Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie – ciasto musi być cieniutko rozwałkowane inaczej usmażone ciastka będą twardawe.
  • Dużą szklanką wycinaj koła, a następnie zgniataj je do środka tworząc kokardkę.
  • Ciastka smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane z obydwu stron.
  • Gotowe odsącz na ręczniku.
  • Posyp cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
    cukier
Prywatne
Słowa kluczowe irańsie ciasteczka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
słoniowe uszy_5

Różane ciastka irańskie – uwagi

Oto kolejny przepis na karnawałowe podjadanie. Dziś będzie bardziej orientalnie i bardzo aromatycznie, a to za sprawą gusz-e fil – irańskich ciasteczek. W Polsce te ciasteczka nazywane są „słoniowymi uszami„, a to za sprawą kształtu przypominającego słoniowe uszy (albo kokardkę – jak kto woli ;)).

Niezwykły aromat i smak nadają tym ciasteczkom kardamon i woda różana (nie jest ona niestety ogólnie dostępna, ale  można ją kupić na allegro, albo w sklepach z żywnością orientalną). Jeśli jej jednak nigdzie nie dostaniecie, to zastąpcie ją zwykłą wodą – a do smaku możecie dodać do ciasta np. mielony cynamon. Najważniejsze przy tych ciasteczkach jest bardzo cieniutkie rozwałkowanie ciasta, wtedy gusz-e fil będą lekkie i chrupiące. Takie grubsze też są pyszne, ale z czasem twardnieją :(

Dla rekomendacji dodam, że moja córka zjadła większość ciasteczek mówiąc, że to jej ulubione :)

Ps. Zajrzyjcie również do przepisu na tradycyjne faworki oraz na faworki w wersji pieczonej.

Przepis znalazłam na blogu Pyszne jedzonko

Polecane przepisy na Tłusty Czwartek

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 4 lutego

Podziel się przepisem

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na irańskie ciasteczka kardamonowe

Te smażone ciasteczka irańskie zwane słoniowymi uszami to taka irańska wersja faworków, tylko w innym kształcie. Tutaj ciasto cienko wałkujemy, wycinamy koła i lekko ściskamy je do środka tworząc jakby ósemkę - tak powstają charakterystyczne słoniowe uszy. Tak przygotowane ciastka smażymy w głębokim tłuszczu, odsączamy i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciastka gusz-e fil swój fajny orientalny smak zawdzięczają dodanemu do ciasta kardamonowi i wodzie różanej. Sprawiają one, że ciastka słoniowe uszy smakują zupełnie inaczej niż nasze tradycyjne faworki. Jeśli lubicie orientalną kuchnię, to wypróbujcie ten przepis na ciastka gusz-e fil.

Irańskie gusz-e fil smażone

Jeśli na Tłusty Czwartek lubicie usmażyć pączki albo faworki, to wypróbujcie również przepis na te smażone ciastka irańskie. Smakują one zupełnie inaczej niż nasz chrust, więc warto wypróbować ten przepis. A jeśli lubicie takie orientalne smaki to upieczcie również pyszne ciasto perskie albo sernik sezamowo-daktylowy.