Gusz-e fil, czyli słoniowe uszy
Przepis na gusz-e fil irańskie smażone ciasteczka
Przepis na lekko różane i kardamonowe irańskie smażone ciasteczka, to kulinarna podróż do orientalnych smaków i aromatów. Wykonane z delikatnego ciasta, które jest smażone na złoty kolor i posypywane cukrem pudrem, co dodaje im słodkiego wykończenia. To nie tylko przepis kulinarny, ale również ukłon w stronę bogatej historii i kultury irańskiej. Odkryj magię tych smażonych ciasteczek, które przeniosą Cię do serca orientalnej kuchni.
Spis treści
Gusz-e fil przepis krok po kroku
Jeśli lubisz w swojej kuchni testować nowe przepisy z całego świata, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Gusz-e fil, czyli słoniowe uszy przepis
Składniki
składniki na ciastka Gusz-e fil
- 1 jajko (rozmiar L)
- 120 ml mleka
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 60 ml wody różanej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 450-500 g mąki pszennej (3-3,5 szklanki)
- tłuszcz (do smażenia)
- cukier (wymieszany z cynamonem do posypania ciastek)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka Gusz-e fil
- Jajko zmiksuj z cukrem (ja zmiksowałam na kogel-mogel).1 jajko, 50 g cukru
- Dodaj wodę różaną, kardamon i mleko.60 ml wody różanej, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 120 ml mleka
- Dodawaj po trochu mąkę i zagniataj ciasto (ja do tego użyłam robota z hakiem) – ciasto wychodzi dość lepkie, więc w razie konieczności dodaj więcej mąki.450-500 g mąki pszennej
- Gotowe ciasto przykryj i schłodź przez około godzinę.
- Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, odrywaj kawałki ciasta (w razie konieczności możesz zagnieść je z odrobiną mąki – mi się strasznie kleiło i dodałam mąki).
- Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie – ciasto musi być cieniutko rozwałkowane inaczej usmażone ciastka będą twardawe.
- Dużą szklanką wycinaj koła, a następnie zgniataj je do środka tworząc kokardkę.
- Ciastka smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane z obydwu stron.
- Gotowe odsącz na ręczniku.
- Posyp cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.cukier
Prywatne
Różane ciastka irańskie – uwagi
Oto kolejny przepis na karnawałowe podjadanie. Dziś będzie bardziej orientalnie i bardzo aromatycznie, a to za sprawą gusz-e fil – irańskich ciasteczek. W Polsce te ciasteczka nazywane są „słoniowymi uszami„, a to za sprawą kształtu przypominającego słoniowe uszy (albo kokardkę – jak kto woli ;)).
Niezwykły aromat i smak nadają tym ciasteczkom kardamon i woda różana (nie jest ona niestety ogólnie dostępna, ale można ją kupić na allegro, albo w sklepach z żywnością orientalną). Jeśli jej jednak nigdzie nie dostaniecie, to zastąpcie ją zwykłą wodą – a do smaku możecie dodać do ciasta np. mielony cynamon. Najważniejsze przy tych ciasteczkach jest bardzo cieniutkie rozwałkowanie ciasta, wtedy gusz-e fil będą lekkie i chrupiące. Takie grubsze też są pyszne, ale z czasem twardnieją :(
Dla rekomendacji dodam, że moja córka zjadła większość ciasteczek mówiąc, że to jej ulubione :)
Ps. Zajrzyjcie również do przepisu na tradycyjne faworki oraz na faworki w wersji pieczonej.
Przepis znalazłam na blogu Pyszne jedzonko
Polecane przepisy na Tłusty Czwartek
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na irańskie ciasteczka kardamonowe
Te smażone ciasteczka irańskie zwane słoniowymi uszami to taka irańska wersja faworków, tylko w innym kształcie. Tutaj ciasto cienko wałkujemy, wycinamy koła i lekko ściskamy je do środka tworząc jakby ósemkę - tak powstają charakterystyczne słoniowe uszy. Tak przygotowane ciastka smażymy w głębokim tłuszczu, odsączamy i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciastka gusz-e fil swój fajny orientalny smak zawdzięczają dodanemu do ciasta kardamonowi i wodzie różanej. Sprawiają one, że ciastka słoniowe uszy smakują zupełnie inaczej niż nasze tradycyjne faworki. Jeśli lubicie orientalną kuchnię, to wypróbujcie ten przepis na ciastka gusz-e fil.
Irańskie gusz-e fil smażone
Jeśli na Tłusty Czwartek lubicie usmażyć pączki albo faworki, to wypróbujcie również przepis na te smażone ciastka irańskie. Smakują one zupełnie inaczej niż nasz chrust, więc warto wypróbować ten przepis. A jeśli lubicie takie orientalne smaki to upieczcie również pyszne ciasto perskie albo sernik sezamowo-daktylowy.