Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie

Zaktualizowany: 2024 10 października
jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie

Przepis na szarlotkę z połówek jabłek pieczonych na kruchym cieście

Zapraszam na rewelacyjny twarożkowy jabłecznik z połówkami jabłek. Ta szarlotka z połówkami jabłek na serku homogenizowanym upieczona jest na kruchym cieście z dodanym do środka serkiem homogenizowanym. Do tego jabłka do ciasta dodajemy w całych połówkach, więc tworzą one słodkie i soczyste pagórki. Spróbujcie koniecznie!

szarotka z jabłkami i serkiem homogenizowanym

Jabłecznik z połówek jabłek przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i rozpływające się w ustach szarlotki, to koniecznie upiecz tą z połówkami jabłek.

szarlotka z połówkami jabłka

Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na kruchą szarlotkę z serkiem homogenizowanym i połówkami jabłka.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12 około
Kalorie 239 kcal
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na jabłecznik z połówkami jabłkami

  • ok 375 g mąki pszennej (2,5 szklanki + do podsypywania)
  • 250 g masła (zimnego)
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego (zimnego)
  • 100 g cukru pudru (2/3 szklanki – można dać mniej)
  • ok 30 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6- 8 jabłek (dużych, twardych – około 1,5 kg)
  • cynamon (- do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić jabłecznik z połówkami jabłek krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra/dół.
    • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
    • Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
      6- 8 jabłek
      jak przygotować jabłka do szarlotki

    Krok 2 – przygotuj ciasto na szarlotkę

    • Z mąki, proszku do pieczenia, masła, serka, cukru pudru, cukru waniliowego i serka zagnieć ciasto – jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dodaj trochę więcej mąki.
      ok 375 g mąki pszennej, 250 g masła, 200 g waniliowego serka homogenizowanego, 100 g cukru pudru, ok 30 g cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      dodawanie serka homogenizowanego do ciasta na szarlotkę
    • Jeśli ci wygodnie to możesz ciasto wyłożyć na blat kuchenny i tam je zagnieść.
      zagniatanie kruchego ciasta na szarlotkę
    • Podziel ciasto na dwie części – jedną nieco większą od drugiej.
      dzielenie ciasta na szarlotkę na dwa kawałki
    • Na posypanym mąką blacie rozwałkuj mniejszy kawałek ciasta – w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką.
      rozwałkowywanie kruchego ciasta na szarlotkę
    • Wyłóż ciasto do formy i dokładnie wylep całe dno.
      wylepianie formy do pieczenia kruchym ciastem na szarlotkę
    • Ja dodatkowo posypuję ciasto odrobiną mąki ziemniaczanej, aby wchłaniała ewentualne soki z jabłek.
      posypywanie kruchego ciasta na szarlotkę mąką ziemniaczaną
    • Na cieście ułóż jabłka – płaską stroną do dołu i oprósz je cynamonem.
      cynamon
      wykładanie połówek jabłek na kruche ciasto w formie do pieczenia
    • Drugą część ciasta rozwałkuj podobnie jak pierwszą.
      jak przenieść rozwałkowane kruche ciasto do formy
    • Ostrożnie umieść ciasto na wierzchu jabłek – możesz lekko poutykać je po bokach foremki.
      nakładanie ciasta półkruchego na połówki jabłek
    • Ciasto możesz dodatkowo nakłuć w kilku miejscami widelcem i wstawić do piekarnika.
    • Piecz szarlotkę około 60 minut.
    • Po upieczeniu lekko przestudź i możesz od razu podać – najlepiej z lodami.
    • Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz ewentualne wskazówki pod przepisem. 
    Moje jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych miały niecały kilogram – w sumie zmieściło się mi 12 dużych połówek.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 239kcalWeglowodany: 30gBiałko: 3gTłuszcz: 12g
    Słowa kluczowe jabłecznik z połówek jabłek, szarlotka z serkiem homogenizowanym
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    polish apple pie

    Szarlotka z serkiem homogenizowanym – uwagi

    Ten jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie (tak, tak do ciasta dodaje się opakowanie serka homogenizowanego) nazwany jest przez Kasię z Gotuję, bo lubię, jako jabłecznik najlepszy. Muszę przyznać, że też się skłaniam, ku temu, aby uznać go za jeden z najlepszych jabłeczników jakie jadłam :) Powiem więcej – mój mąż nie za bardzo przepada za jabłecznikami, ale tego pochłonął w sekundę i orzekł, że mu bardzo smakował! Do ciasta dobraliśmy się już na gorąco – dlatego konieczny było dodatek lodów (bo inaczej nie można i już ;)) – połączenie jak dla mnie zawsze genialne. Ciasto dzięki dodatkowi serka homogenizowanego jest bardziej delikatne od tradycyjnego ciasta kruchego, a mój mąż gdy wszedł do domu, to się pytał, czy piekę sernik :) Zapach go zupełnie zmylił :)

    Ps. Ostatnio ponownie upiekłam tą przepyszną szarlotkę z serkiem i zrobiłam przy okazji nowe zdjęcia, a także zdjęcia z przygotowań ciasta oraz krótki film wideo, gdzie pokazuję jak zrobić szarlotkę z połówkami jabłka.

    twarożkowa szarlotka z połówkami jabłka

    Jak zrobić wegańską szarlotkę z jabłkami?

    Jeśli potrzebujesz przygotować szarlotkę w wersji wegańskiej, to nic trudnego! Wystarczy, że masło zastąpisz masłem roślinnym dobrej jakości. Zamiast waniliowego serka homogenizowanego możesz użyć wegański jogurt – np. jogurt kokosowy.

    krucha szarlotka z serkiem homogenizowanym

    Ile kcal ma szarlotka z serkiem homogenizowanym?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta. Mi na ciasto w formie 20/30 cm zmieściło się 12 dużych połówek ciasta. Jeśli ciasto podzielisz na porcje, gdzie każda będzie zawierała jedną połówkę jabłka i otrzymasz ich jak ja 12, to każdy kawałek będzie miał około 379 kcal (węglowodany – 47 g, tłuszcze – 20 g, białka – 5 g). Podaję tu kaloryczność przy produktach, które ja użyłam.

    Jeśli lubicie jabłeczniki i szarlotki, to zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

    Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie możesz sobie łatwo zapisać moje przepisy na później :)

    krucha szarlotka z jabłkami i serkiem homogenizowanym

    A tu poniżej moje stare zdjęcia tego pysznego ciasta z jabłkami i serkiem homogenizowanym :)

    szarlotka z połówek jabłek
    jabłecznik z serkiem homogenizowanym
    jabłecznik najlepszy

    Polecane przepisy na ciasta z jabłkami

    Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne jabłeczniki w różnym wydaniu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2014 8 września

    Podziel się przepisem

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    6 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na kruche ciasto z połówkami jabłek

    Ta szarlotka na cieście z dodatkiem serka homogenizowanego jest niezwykle pyszna i może to być najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłami, a jadłam ich już sporo. Samo przygotowanie jabłecznika nie jest trudne, a do tego jest szybkie, bo ciasta na szarlotkę nie musimy schładzać w lodówce. Ciasto jest dość trudne w obsłudze, dlatego warto je wałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Jabłka do ciasta dodajemy w całych dużych połówkach. Dzięki temu po upieczeniu tworzą one grubą soczystą warstwę jabłka, które rozpływa się w ustach. Raj na ziemi!

    Szarlotka na serku homogenizowanym

    Zobaczcie mój przepis na ciasto z jabłkami i serkiem homogenizowanym i przygotujcie go na weekend dla swojej rodziny. To ciasto z jabłkami i serkiem jest tak pyszne, że znika samo nie wiadomo kiedy i trzeba piec kolejną porcję. Sami sprawdźcie jak nieziemsko smakuje! Jabłka do szarlotki wystarczy obrać, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Możecie je dodatkowo dla smaku posypać odrobiną cynamonu i cukrem trzcinowym. Gorąco polecam ten przepis! Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.