Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie
Przepis na szarlotkę z połówek jabłek pieczonych na kruchym cieście
Zapraszam na rewelacyjny twarożkowy jabłecznik z połówkami jabłek. Ta szarlotka z połówkami jabłek na serku homogenizowanym upieczona jest na kruchym cieście z dodanym do środka serkiem homogenizowanym. Do tego jabłka do ciasta dodajemy w całych połówkach, więc tworzą one słodkie i soczyste pagórki. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Jabłecznik z połówek jabłek przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i rozpływające się w ustach szarlotki, to koniecznie upiecz tą z połówkami jabłek.
Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na jabłecznik z połówkami jabłkami
- ok 375 g mąki pszennej (2,5 szklanki + do podsypywania)
- 250 g masła (zimnego)
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego (zimnego)
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki – można dać mniej)
- ok 30 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6- 8 jabłek (dużych, twardych – około 1,5 kg)
- cynamon (- do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić jabłecznik z połówkami jabłek krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra/dół.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.6- 8 jabłek
Krok 2 – przygotuj ciasto na szarlotkę
- Z mąki, proszku do pieczenia, masła, serka, cukru pudru, cukru waniliowego i serka zagnieć ciasto – jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dodaj trochę więcej mąki.ok 375 g mąki pszennej, 250 g masła, 200 g waniliowego serka homogenizowanego, 100 g cukru pudru, ok 30 g cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Jeśli ci wygodnie to możesz ciasto wyłożyć na blat kuchenny i tam je zagnieść.
- Podziel ciasto na dwie części – jedną nieco większą od drugiej.
- Na posypanym mąką blacie rozwałkuj mniejszy kawałek ciasta – w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką.
- Wyłóż ciasto do formy i dokładnie wylep całe dno.
- Ja dodatkowo posypuję ciasto odrobiną mąki ziemniaczanej, aby wchłaniała ewentualne soki z jabłek.
- Na cieście ułóż jabłka – płaską stroną do dołu i oprósz je cynamonem.cynamon
- Drugą część ciasta rozwałkuj podobnie jak pierwszą.
- Ostrożnie umieść ciasto na wierzchu jabłek – możesz lekko poutykać je po bokach foremki.
- Ciasto możesz dodatkowo nakłuć w kilku miejscami widelcem i wstawić do piekarnika.
- Piecz szarlotkę około 60 minut.
- Po upieczeniu lekko przestudź i możesz od razu podać – najlepiej z lodami.
- Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szarlotka z serkiem homogenizowanym – uwagi
Ten jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie (tak, tak do ciasta dodaje się opakowanie serka homogenizowanego) nazwany jest przez Kasię z Gotuję, bo lubię, jako jabłecznik najlepszy. Muszę przyznać, że też się skłaniam, ku temu, aby uznać go za jeden z najlepszych jabłeczników jakie jadłam :) Powiem więcej – mój mąż nie za bardzo przepada za jabłecznikami, ale tego pochłonął w sekundę i orzekł, że mu bardzo smakował! Do ciasta dobraliśmy się już na gorąco – dlatego konieczny było dodatek lodów (bo inaczej nie można i już ;)) – połączenie jak dla mnie zawsze genialne. Ciasto dzięki dodatkowi serka homogenizowanego jest bardziej delikatne od tradycyjnego ciasta kruchego, a mój mąż gdy wszedł do domu, to się pytał, czy piekę sernik :) Zapach go zupełnie zmylił :)
Ps. Ostatnio ponownie upiekłam tą przepyszną szarlotkę z serkiem i zrobiłam przy okazji nowe zdjęcia, a także zdjęcia z przygotowań ciasta oraz krótki film wideo, gdzie pokazuję jak zrobić szarlotkę z połówkami jabłka.
Jak zrobić wegańską szarlotkę z jabłkami?
Jeśli potrzebujesz przygotować szarlotkę w wersji wegańskiej, to nic trudnego! Wystarczy, że masło zastąpisz masłem roślinnym dobrej jakości. Zamiast waniliowego serka homogenizowanego możesz użyć wegański jogurt – np. jogurt kokosowy.
Ile kcal ma szarlotka z serkiem homogenizowanym?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta. Mi na ciasto w formie 20/30 cm zmieściło się 12 dużych połówek ciasta. Jeśli ciasto podzielisz na porcje, gdzie każda będzie zawierała jedną połówkę jabłka i otrzymasz ich jak ja 12, to każdy kawałek będzie miał około 379 kcal (węglowodany – 47 g, tłuszcze – 20 g, białka – 5 g). Podaję tu kaloryczność przy produktach, które ja użyłam.
Jeśli lubicie jabłeczniki i szarlotki, to zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie możesz sobie łatwo zapisać moje przepisy na później :)
A tu poniżej moje stare zdjęcia tego pysznego ciasta z jabłkami i serkiem homogenizowanym :)
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne jabłeczniki w różnym wydaniu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na kruche ciasto z połówkami jabłek
Ta szarlotka na cieście z dodatkiem serka homogenizowanego jest niezwykle pyszna i może to być najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłami, a jadłam ich już sporo. Samo przygotowanie jabłecznika nie jest trudne, a do tego jest szybkie, bo ciasta na szarlotkę nie musimy schładzać w lodówce. Ciasto jest dość trudne w obsłudze, dlatego warto je wałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Jabłka do ciasta dodajemy w całych dużych połówkach. Dzięki temu po upieczeniu tworzą one grubą soczystą warstwę jabłka, które rozpływa się w ustach. Raj na ziemi!
Szarlotka na serku homogenizowanym
Zobaczcie mój przepis na ciasto z jabłkami i serkiem homogenizowanym i przygotujcie go na weekend dla swojej rodziny. To ciasto z jabłkami i serkiem jest tak pyszne, że znika samo nie wiadomo kiedy i trzeba piec kolejną porcję. Sami sprawdźcie jak nieziemsko smakuje! Jabłka do szarlotki wystarczy obrać, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Możecie je dodatkowo dla smaku posypać odrobiną cynamonu i cukrem trzcinowym. Gorąco polecam ten przepis! Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.