Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie
Przepis na szarlotkę z połówek jabłek pieczonych na kruchym cieście
Zapraszam na rewelacyjny twarożkowy jabłecznik z połówkami jabłek. To ciasto z jabłkami upiekłam na kruchym cieście z dodanym do środka serkiem homogenizowanym. Do tego jabłka do ciasta dodajemy w całych połówkach, więc tworzą one słodkie i soczyste pagórki. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Jabłecznik z połówek jabłek przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i rozpływające się w ustach szarlotki, to koniecznie upiecz tą z połówkami jabłek.
Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na jabłecznik z połówkami jabłkami
- ok 2,5 szklanki mąki pszennej (- ok 375 g)
- 250 g masła
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2/3 szklanki cukru pudru (- 140 g)
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 jabłek (dużych, słodkich )
- cynamon (- do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić jabłecznik z połówkami jabłek
- Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.8 jabłek
- Z mąki, proszku do pieczenia, masła, serka, cukru pudru, cukru waniliowego i serka zagnieć ciasto (ja dodałam trochę więcej mąki, bo ciasto wyszło mi bardzo lepkie).ok 2,5 szklanki mąki pszennej, 250 g masła, 200 g waniliowego serka homogenizowanego, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 opakowania cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Podziel ciasto na dwie części (moja jedna było nieco większa).
- Ciasta się nie schładza w lodówce, a jest dość lepkie, więc proponuję ci rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, a następnie przenieść ostrożnie do przygotowanej foremki (użyłam taką o wielkości 20/30 cm).
- Na cieście ułóż jabłka – płaską stroną do dołu i oprósz je cynamonem oraz ewentualnie cukrem trzcinowym.cynamon
- Drugą część ciasta rozwałkuj podobnie jak pierwszą i ostrożnie umieść na wierzchu jabłek – możesz lekko poutykać je po bokach foremki.
- Ciasto miejscami nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół).
- Piecz 60 minut.
- Po upieczeniu lekko przestudź i możesz od razu podać – najlepiej z lodami.
- Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.
Prywatne
Szarlotka z serkiem homogenizowanym – uwagi
Ten jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie (tak, tak do ciasta dodaje się opakowanie serka homogenizowanego) nazwany jest przez Kasię z Gotuję, bo lubię, jako jabłecznik najlepszy.
Muszę przyznać, że też się skłaniam, ku temu, aby uznać go za jeden z najlepszych jabłeczników jakie jadłam :)
Powiem więcej – mój mąż nie za bardzo przepada za jabłecznikami, ale tego pochłonął w sekundę i orzekł, że mu bardzo smakował :)
Do ciasta dobraliśmy się już na gorąco – dlatego konieczny było dodatek lodów (bo inaczej nie można i już ;)) – połączenie jak dla mnie zawsze genialne.
Ciasto dzięki dodatkowi serka homogenizowanego jest bardziej delikatne od tradycyjnego ciasta kruchego, a mój mąż gdy wszedł do domu, to się pytał, czy piekę sernik :) Zapach go zupełnie zmylił :)
Jeśli lubicie jabłeczniki i szarlotki, to zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne jabłeczniki w różnym wydaniu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Ta szarlotka na cieście z dodatkiem serka homogenizowanego jest niezwykle pyszna i może to być najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłami, a jadłam ich już sporo. Samo przygotowanie jabłecznika nie jest trudne, a do tego jest szybkie, bo ciasta na szarlotkę nie musimy schładzać w lodówce. Ciasto jest dość trudne w obsłudze, dlatego warto je wałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Jabłka do ciasta dodajemy w całych dużych połówkach. Dzięki temu po upieczeniu tworzą one grubą soczystą warstwę jabłka, które rozpływa się w ustach. Raj na ziemi! Zobaczcie mój przepis na ciasto z jabłkami i serkiem homogenizowanym i przygotujcie go na weekend dla swojej rodziny. To ciasto z jabłkami i serkiem jest tak pyszne, że znika samo nie wiadomo kiedy i trzeba piec kolejną porcję. Sami sprawdźcie jak nieziemsko smakuje! Jabłka do szarlotki wystarczy obrać, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Możecie je dodatkowo dla smaku posypać odrobiną cynamonu i cukrem trzcinowym. Gorąco polecam ten przepis! Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na kruche ciasto z połówkami jabłek
Szarlotka na serku homogenizowanym
[…] było trochę pracy i przygotowań – ciasto kruche przygotowałam z popularnego przepisu na spód twarożkowy (chociaż zmieniłam użyty ser), do tego uprażyłam jabłka i zrobiłam budyń […]
Czy zamiast waniliowego serka homogenizowanego można dać zmielony twaróg ?
Czy zamiast waniliowego serka homogenizowanego można dać zmielony twaróg wymieszany z cukrem waniliowym lub nasionkami z laski wanilii?
Można dać ale pamiętaj aby twaróg był zmielony. Ciasto będzie przypominać trochę ciasto francuskie :)
Ciepły jabłecznik (czy też szarlotka) z lodami to najcudowniejszy jesienny deser… Nie umiem się oprzeć :)
Ja też. Idealne połączenie :)