Jagodzianki i malinianki :)
Jagodzianki i malinianki z ciastem drożdżowym z twarogiem
Dziś mam dla Was przepis na drożdżowe bułeczki nadziane jagodami i malinami. Ale te bułeczki nie są takie zwykle, a są wręcz niezwykłe, bo ciasto drożdżowe zawiera w sobie twaróg. Koniecznie zróbcie takie ciasto drożdżowe z twarogiem i przekonajcie się sami jak to smakuje.
Spis treści
Jagodzianki i malinianki przepis krok po kroku
Jeśli lubicie jagodzianki to przygotujcie je z pysznego twarogowego ciasta drożdżowego. A jeśli ich nie lubicie, to upieczcie bułeczki z malinami.
Jagodzianki i malinianki przepis
Składniki
składniki na twarogowe ciasto drożdżowe do jagodzianek
- 25 g świeżych drożdży
- 120 ml mleka (ciepłego )
- 1 łyżeczka cukru ( – do drożdży)
- 3-4 szklanki mąki pszennej (- 450-600 g)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 60 g masła (rozpuszczonego )
- 3 łyżki cukru
- 130 g twarogu półtłustego ((zmielonego lub ugniecionego widelcem) – w temperaturze pokojowej)
składniki na nadzienie do jagodzianek
- około 400 g owoców (u mnie jagody i maliny)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
składniki na lukier do jagodzianek
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
- kilka łyżek wody (- do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić twarogowe ciasto drożdżowe na jagodzianki
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i połowę mleka – wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml mleka
- W dużej misce umieść 3 szklanki mąki (450 g), jajka, rozpuszczone masło, twaróg i cukier.3-4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 60 g masła, 130 g twarogu półtłustego, 3 łyżki cukru
- Dodaj rozczyn drożdżowy.
- Zacznij wyrabiać ciasto – w razie potrzeby dodaj trochę mleka, albo dosyp mąki (ja dałam dużo mąki, bo ciasto było rzadkie) – ciasto musi być dość gęste, tak aby dało się go formować w rękach.
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Jak zrobić jagodzianki i malinianki
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany mąką i krótko zagnieć.
- Podziel na około 10 części (będą spore bułeczki), albo na kilkanaście jeśli wolisz mniejsze bułeczki.
- Każdy kawałek mocno rozpłaszcz dłońmi, na środek nałóż owoce wymieszane z cukrem i mąką i dokładnie zlep ciasto.około 400 g owoców, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotowe bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg) i piecz bułeczki przez około 20-25 minut – aż będą rumiane.
- Po ostudzeniu posmaruj bułeczki lukrem (wodę do cukru dodawaj stopniowo, aż uzyskasz zadawalającą konsystencję).200 g cukru pudru, kilka łyżek wody
Prywatne
Bułeczki drożdżowe z malinami i jagodami – uwagi
Lato to okres przepysznych wypieków ze świeżymi owocami.
Czasami to aż ciężko się zdecydować, co upiec, tyle owoców kusi a ryneczkowych koszy :)
U mnie jednak jagody zawsze wygrają z innymi owocami :)
Najpierw zjadamy je same – tylko z łyżką śmietany i cukru, a gdy minie pierwsze nasycenie, wtedy następuje czas na różne ciasta i bułeczki z jagodami :)
Nie inaczej było w tym roku.
Przygotowałam już kilka wypieków z jagodami, gdy mój syn upomniał się o jagodzianki :)
Najgłośniej się upominał, obiecywał pomagać przy lepieniu bułeczek, a ostatecznie wybrał grę w Maincrafta ;)
W związku z tym w kuchni porządziłyśmy się z moją córką i oprócz jagodzianek przygotowałyśmy bułeczki z malinami (malinianki) oraz bułeczki z pomieszanymi jagodami i malinami (jak dla mnie hit :)).
Żeby było inaczej, to do ciasta dodałam zmielony twaróg (najlepiej wyjąć go wcześniej z lodówki, aby nie był za zimny).
Wypróbujcie koniecznie ten przepis :)
Ps.
Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
Polecane przepisy na jagodzianki
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne jagodzianki i bułeczki z jagodami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Jagodzianki i malinianki
Przepis na drożdżowe bułeczki z malinami i jagodami to świetny przepis na drożdżówki z letnimi owocami. Lekkie ciasto drożdżowe z twarogiem wypełnione pysznymi jagodami i malinami smakuje wybornie. A do tego prosty i szybki lukier. Jak zrobić lukier na jagodzianki? Wystarczy cukier puder wymieszać ze stopniowo dodawaną wodą, albo mlekiem. Możecie też użyć sok z cytryny, aby lukier był bardziej aromatyczny. Lukrem polewamy już ostudzone bułeczki drożdżowe, tak aby nie spłynął z nich za bardzo. Lukier powinien być dość gęsty, bo inaczej mocno spłynie!
Drożdżówki z malinami i jagodami
Zobaczcie mój przepis na jagodzianki i malinianki i sprawdźcie jak zrobić drożdżowe bułeczki z malinami. Takie domowe bułeczki drożdżowe smakują wybornie! Są puszyste, lekkie i słodkie. Koniecznie musicie je upiec! Polecam wam również przepis na jagodzianki z kruszonką albo przepis na drożdżówki z truskawkami.