Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami

Zaktualizowany: 2025 5 listopada
proste i puszyste ucierane ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi

Przepis na proste ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi

To jesienne ciasto z jabłkami i orzechami to prosty i niezawodny przepis, który zawsze się udaje. Łączy w sobie delikatną puszystość z aromatem cynamonu, słodyczą jabłek i chrupkością orzechów. Przygotujesz je łatwo – wystarczy mikser i kilka podstawowych składników. Idealne na chłodniejsze dni, do filiżanki kawy lub herbaty. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak szybko znika z talerza!

łatwe i proste ciasto z jabłkami i orzechami idealne na jesień

Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne ciasta z jabłkami, to koniecznie zrób je w takiej jesiennej wersji z prażonymi orzechami.

szybkie i łatwe ucierane ciasto pieczone z jabłkami i orzechami laskowymi

Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi przepis

Wypieki Beaty
Łatwe w przygotowaniu jesienne ciasto z jabłkami i orzechami. Delikatne, puszyste i pachnące cynamonem – idealne na każdą okazję!
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Porcje 12
Kalorie 285 kcal
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi

Instrukcja
 

Jak zrobić jesienne ciasto z jabłkami i orzechami

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół), wyłóż orzechy na blachę i podpiecz je przez około 10 minut.
    50 g orzechów laskowych
  • Po tym czasie połóż orzechy na czystej ściereczce, zwiń ją i energicznie potrzyj ściereczką orzechy, tak aby zeszła z nich skórka.
    obieranie orzechów laskowych ze skórki
  • Orzechy posiekaj.
    siekanie orzechów laskowych do ciasta
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
    2 małe jabłka
    jak przygotować jabłka do ciasta
  • Utrzyj masło z cukrem, mlekiem i wanilią (jeśli używasz).
    75 g masła, 125 g cukru dark muscovado, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 60 ml mleka
    miksowanie masła z cukrem i mlekiem
  • Zmieszaj razem mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
    170 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu
    mieszanie suchych składników na ciasto
  • Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera.
    2 jajka
    dodawanie jajek do ciasta z jabłkami
  • Dodaj porcjami zmieszaną mąkę i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
    dodawanie mąki do ciasta
  • Możesz skończyć miksowanie, gdy po bokach miski jest jeszcze trochę widocznej mąki – wtedy przemieszaj ją już tylko łyżką z resztą ciasta.
    mieszanie ciasta łyżką
  • Wmieszaj do ciasta około 3/4 orzechów.
    dodawanie orzechów laskowych do ciasta
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, albo wyłożonej papierem do pieczenia).
    wykładanie ciasta do przygotowanej formy do pieczenia
  • Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka.
    układanie plasterków jabłka na wierzchu ciasta
  • Na koniec posyp wierzch pozostałymi orzechami.
    posypywanie ciasta siekanymi orzechami laskowymi
  • Piecz ciasto w 180℃ (góra/dół) przez około 40-45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki od użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
Wartości Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 285kcalWeglowodany: 38gBiałko: 6gTłuszcz: 13g
Słowo kluczowe ciasto z jabłkami, ciasto z orzechami, proste ciasto z jabłkami
Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
pokrojone na kawałki ciasto z jabłkami i laskowymi orzechami

Dlaczego warto upiec cynamonowe ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi?

Jesień przyszła do nas nieodwołalnie i raczy nas swymi wspaniałymi owocami. Aż grzech z nich nie skorzystać! Dlatego dziś kolejny przepis na ciasto z owocami – bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie przepyszne. Wyjątkowości nadaje mu ciemny cukier muscovado (który uwielbiam za nieziemski kolor oraz niebywały smak, jak nadaje wypiekom). Cynamon, jabłka i prażone orzechy laskowe dopełniają całości. Pysznie, lekko, smakowicie – musisz koniecznie wypróbować przepis na to jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi.

szybki jabłecznik z orzechami laskowymi przepis krok po kroku

Składniki potrzebne do upieczenia ciasta z jabłkami i orzechami

Aby zrobić to ciasto potrzebujesz zaledwie kilku bardzo podstawowych składników, poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki:

  • cukier dark muscovado – to ciasto piekę już kolejny raz, pierwszy raz robiłam je z ciemnym i aromatycznym cukrem dark muscovado, który przypomina mi nieco melasę, tym razem nie miałam tego cukru, a nie chciało mi się biec do sklepu, więc użyłam cukier trzcinowy, jeśli nie masz ani jednego, ani drugiego typu cukru, to spokojnie użyj zwykły cukier, a nawet ksylitol albo erytrol
  • masło – najbardziej polecam masło extra 82%, ale możesz też użyć masło typu mix, albo masło roślinne
  • mleko – u mnie to mleko UHT 1,5%, ale możesz użyć dowolne mleko, a także napój roślinny
  • jabłka – najlepsze będą twarde jabłka, które po upieczeniu zachowają ładny kształt plasterków – może to być np. lobo, cortland albo jonagold
  • orzechy – ja tu użyłam orzechy laskowe, ale możesz też użyć inne orzechy – włoskie, pekan, albo nawet migdały
przepis na proste ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi

Jak podawać cynamonowe ciasto z jabłkami i orzechami?

To puszyste jesienne ciasto z jabłkami i laskowymi orzechami zaraz po upieczeniu delikatnie ostudź. Ale już po około 5-10 minutach możesz je pokroić i podać z dodatkiem gałki ulubionych lodów. Takie połączenie będzie znakomite! Za to zupełnie ostudzone ciasto będzie wybornie smakowało z dodatkiem bitej śmietany, albo z odrobiną syropu klonowego. Możesz też je polać domowym sosem karmelowym! Oczywiście ciasto będzie znakomite również bez tych wszystkich dodatków! Zjedz je w towarzystwie kubka gorącej, rozgrzewającej herbaty, albo filiżanki aromatycznej kawy. Nic więcej do szczęścia nie trzeba!

easy and quick apple hazelnut cake

Jak przechowywać jesienne puszyste ciasto z orzechami i jabłkami?

Ciasto z jabłkami po upieczeniu i ostudzeniu warto przykryć kloszem, albo przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką. To zapewni mu dłużej świeżość, miękkość i puszystość. Ciasto może postać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni (jeśli nie jest zbyt gorąco i wilgotno w pomieszczeniu). Jeśli chcesz je przechować dłużej, to schowaj je do lodówki, albo zamroź na około 3 miesiące.

szybkie ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi

Ile kcal ma ciasto z jabłkami i orzechami?

W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta (przy produktach, które ja użyłam). Jeśli jednak ciasto pokroisz na 12 mniej więcej równych kawałków, to każdy z nich będzie miało koło 190 kcal (węglowodany – 26 g, tłuszcze – 9 g, białka – 4 g). Myślę, że wiedząc o tym, na pewno nie odmówisz sobie kawałeczka ciasta na pyszny jesienny deser :)

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, koniecznie zostaw komentarz i napisz, jak wyszło Twoje ciasto! Będzie mi też bardzo miło, jeśli udostępnisz przepis dalej – niech inni też odkryją, jak prosto można przygotować pyszne, puszyste ciasto z jabłkami i orzechami.

Ps. Przy okazji zapraszam i zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je łatwo zapisać sobie na później.

szybkie i proste ciasto pieczone z plasterkami jabłek i orzechami laskowymi

A tu poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta jeszcze z 2013 roku.

jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi
z jabłkami i orzechami laskowymi4
ciasto z jabłkami i orzechami
ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami
z jabłkami i orzechami laskowymi3

Przepis znalazłam na stronie blogg.amelia.se.

Polecane przepisy na proste ciasta z jabłkami

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i puszyste ciasta z jabłkami. Na blogu jest ich ogromny wybór – zarówno na tradycyjne ciasta, jak i na takie bez pieczenia, a także na różne babeczki i ciastka. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 7 października

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na ciasto z orzechami laskowymi i jabłkami

Tej jesieni upiecz razem ze mną pyszne i szybkie ciasto z plasterkami jabłka i chrupiącymi orzechami laskowymi. Orzechy laskowe trzeba wcześniej podprażyć - wtedy są bardziej chrupiące i bardziej aromatyczne. Po upieczeniu ciasto z orzechami laskowymi pachnie wręcz obłędnie. A smakuje jeszcze lepiej! Sprawdźcie koniecznie.

Jak zrobić jesienne ciasto z jabłkami?

Zobaczcie mój przepis krok po kroku i się przekonajcie jakie to proste. Jeśli macie cukier dark muscovado, albo możecie go kupić, to koniecznie wykorzystajcie go jako składnik ciasta. Ten cukier ma mocno ciemny kolor i lekko kawowy smak. Jest gęsty i bardziej lepki od zwykłego cukru. Muscovado w cieście dodaje mu koloru, takiego właśnie kawowego smaku i wspaniałej wilgotności. Jesienne ciasta z nim smakują o niebo lepiej! Sprawdźcie sami i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało. A potem zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.