Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami

Przepis na proste ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi
To jesienne ciasto z jabłkami i orzechami to prosty i niezawodny przepis, który zawsze się udaje. Łączy w sobie delikatną puszystość z aromatem cynamonu, słodyczą jabłek i chrupkością orzechów. Przygotujesz je łatwo – wystarczy mikser i kilka podstawowych składników. Idealne na chłodniejsze dni, do filiżanki kawy lub herbaty. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak szybko znika z talerza!
Spis treści
- Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami przepis krok po kroku
- Dlaczego warto upiec cynamonowe ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi?
- Składniki potrzebne do upieczenia ciasta z jabłkami i orzechami
- Jak podawać cynamonowe ciasto z jabłkami i orzechami?
- Jak przechowywać jesienne puszyste ciasto z orzechami i jabłkami?
- Ile kcal ma ciasto z jabłkami i orzechami?
- Polecane przepisy na proste ciasta z jabłkami

Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne ciasta z jabłkami, to koniecznie zrób je w takiej jesiennej wersji z prażonymi orzechami.

Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi
- 50 g orzechów laskowych ( łuskanych)
- 75 g masła (miękkiego )
- 125 g cukru dark muscovado (albo trzcinowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 60 ml mleka (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 170 g mąki pszennej (1 szklanka i 2 płaskie łyżki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 małe jabłka (u mnie około 300 g)
Instrukcja
Jak zrobić jesienne ciasto z jabłkami i orzechami
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół), wyłóż orzechy na blachę i podpiecz je przez około 10 minut.50 g orzechów laskowych
- Po tym czasie połóż orzechy na czystej ściereczce, zwiń ją i energicznie potrzyj ściereczką orzechy, tak aby zeszła z nich skórka.
- Orzechy posiekaj.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki.2 małe jabłka
- Utrzyj masło z cukrem, mlekiem i wanilią (jeśli używasz).75 g masła, 125 g cukru dark muscovado, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 60 ml mleka
- Zmieszaj razem mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.170 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera.2 jajka
- Dodaj porcjami zmieszaną mąkę i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
- Możesz skończyć miksowanie, gdy po bokach miski jest jeszcze trochę widocznej mąki – wtedy przemieszaj ją już tylko łyżką z resztą ciasta.
- Wmieszaj do ciasta około 3/4 orzechów.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, albo wyłożonej papierem do pieczenia).
- Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka.
- Na koniec posyp wierzch pozostałymi orzechami.
- Piecz ciasto w 180℃ (góra/dół) przez około 40-45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze

Dlaczego warto upiec cynamonowe ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi?
Jesień przyszła do nas nieodwołalnie i raczy nas swymi wspaniałymi owocami. Aż grzech z nich nie skorzystać! Dlatego dziś kolejny przepis na ciasto z owocami – bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie przepyszne. Wyjątkowości nadaje mu ciemny cukier muscovado (który uwielbiam za nieziemski kolor oraz niebywały smak, jak nadaje wypiekom). Cynamon, jabłka i prażone orzechy laskowe dopełniają całości. Pysznie, lekko, smakowicie – musisz koniecznie wypróbować przepis na to jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi.

Składniki potrzebne do upieczenia ciasta z jabłkami i orzechami
Aby zrobić to ciasto potrzebujesz zaledwie kilku bardzo podstawowych składników, poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki:
- cukier dark muscovado – to ciasto piekę już kolejny raz, pierwszy raz robiłam je z ciemnym i aromatycznym cukrem dark muscovado, który przypomina mi nieco melasę, tym razem nie miałam tego cukru, a nie chciało mi się biec do sklepu, więc użyłam cukier trzcinowy, jeśli nie masz ani jednego, ani drugiego typu cukru, to spokojnie użyj zwykły cukier, a nawet ksylitol albo erytrol
- masło – najbardziej polecam masło extra 82%, ale możesz też użyć masło typu mix, albo masło roślinne
- mleko – u mnie to mleko UHT 1,5%, ale możesz użyć dowolne mleko, a także napój roślinny
- jabłka – najlepsze będą twarde jabłka, które po upieczeniu zachowają ładny kształt plasterków – może to być np. lobo, cortland albo jonagold
- orzechy – ja tu użyłam orzechy laskowe, ale możesz też użyć inne orzechy – włoskie, pekan, albo nawet migdały

Jak podawać cynamonowe ciasto z jabłkami i orzechami?
To puszyste jesienne ciasto z jabłkami i laskowymi orzechami zaraz po upieczeniu delikatnie ostudź. Ale już po około 5-10 minutach możesz je pokroić i podać z dodatkiem gałki ulubionych lodów. Takie połączenie będzie znakomite! Za to zupełnie ostudzone ciasto będzie wybornie smakowało z dodatkiem bitej śmietany, albo z odrobiną syropu klonowego. Możesz też je polać domowym sosem karmelowym! Oczywiście ciasto będzie znakomite również bez tych wszystkich dodatków! Zjedz je w towarzystwie kubka gorącej, rozgrzewającej herbaty, albo filiżanki aromatycznej kawy. Nic więcej do szczęścia nie trzeba!

Jak przechowywać jesienne puszyste ciasto z orzechami i jabłkami?
Ciasto z jabłkami po upieczeniu i ostudzeniu warto przykryć kloszem, albo przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką. To zapewni mu dłużej świeżość, miękkość i puszystość. Ciasto może postać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni (jeśli nie jest zbyt gorąco i wilgotno w pomieszczeniu). Jeśli chcesz je przechować dłużej, to schowaj je do lodówki, albo zamroź na około 3 miesiące.

Ile kcal ma ciasto z jabłkami i orzechami?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta (przy produktach, które ja użyłam). Jeśli jednak ciasto pokroisz na 12 mniej więcej równych kawałków, to każdy z nich będzie miało koło 190 kcal (węglowodany – 26 g, tłuszcze – 9 g, białka – 4 g). Myślę, że wiedząc o tym, na pewno nie odmówisz sobie kawałeczka ciasta na pyszny jesienny deser :)
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, koniecznie zostaw komentarz i napisz, jak wyszło Twoje ciasto! Będzie mi też bardzo miło, jeśli udostępnisz przepis dalej – niech inni też odkryją, jak prosto można przygotować pyszne, puszyste ciasto z jabłkami i orzechami.
Ps. Przy okazji zapraszam i zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je łatwo zapisać sobie na później.

A tu poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta jeszcze z 2013 roku.





Przepis znalazłam na stronie blogg.amelia.se.
Polecane przepisy na proste ciasta z jabłkami
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i puszyste ciasta z jabłkami. Na blogu jest ich ogromny wybór – zarówno na tradycyjne ciasta, jak i na takie bez pieczenia, a także na różne babeczki i ciastka. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z orzechami laskowymi i jabłkami
Tej jesieni upiecz razem ze mną pyszne i szybkie ciasto z plasterkami jabłka i chrupiącymi orzechami laskowymi. Orzechy laskowe trzeba wcześniej podprażyć - wtedy są bardziej chrupiące i bardziej aromatyczne. Po upieczeniu ciasto z orzechami laskowymi pachnie wręcz obłędnie. A smakuje jeszcze lepiej! Sprawdźcie koniecznie.
Jak zrobić jesienne ciasto z jabłkami?
Zobaczcie mój przepis krok po kroku i się przekonajcie jakie to proste. Jeśli macie cukier dark muscovado, albo możecie go kupić, to koniecznie wykorzystajcie go jako składnik ciasta. Ten cukier ma mocno ciemny kolor i lekko kawowy smak. Jest gęsty i bardziej lepki od zwykłego cukru. Muscovado w cieście dodaje mu koloru, takiego właśnie kawowego smaku i wspaniałej wilgotności. Jesienne ciasta z nim smakują o niebo lepiej! Sprawdźcie sami i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało. A potem zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.














