Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami
Przepis na proste ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi
Przygotuj razem ze mną idealne jesienne ciasto z jabłkami. Poza jabłkami ciasto ma w sobie aromatyczne i chrupiące orzechy laskowe. To sprawia, że ciasto smakuje wręcz obłędnie. Takie ciasto w stylu ciasta wiewiórka najlepiej smakuje z kubkiem gorącej herbaty i w towarzystwie dobrej książki. Polecam!
Spis treści
Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne ciasta z jabłkami, to koniecznie zrób je w takiej jesiennej wersji z prażonymi orzechami.
Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi
- 50 g orzechów laskowych ( łuskanych)
- 75 g masła (miękkiego )
- 125 g cukru dark muscovado (- albo trzcinowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 łyżek mleka
- 2 jajka (- rozmiar L)
- 170 g mąki pszennej (1 szklanka i 2 łyżki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 małe jabłka
Instrukcja
Jak zrobić jesienne ciasto z jabłkami i orzechami
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół), wyłóż orzechy na blachę i podpiecz je przez około 10 minut.50 g orzechów laskowych
- Po tym czasie połóż orzechy na czystej ściereczce, zwiń ją i energicznie potrzyj ściereczką orzechy, tak aby zeszła z nich skórka. Orzechy posiekaj.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki.2 małe jabłka
- Utrzyj masło z cukrem, cynamonem, wanilią i mlekiem.75 g masła, 125 g cukru dark muscovado, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 5 łyżek mleka
- Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.170 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej, a na koniec dodaj w porcjach mąkę.2 jajka
- Wmieszaj 3/4 orzechów.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, albo wyłożonej papierem do pieczenia).
- Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka i posyp wierzch pozostałymi orzechami.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Ciasto przestudź, a przed podaniem możesz polać go syropem klonowym.
Notatki
Prywatne
Cynamonowe ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi – uwagi
Jesień przyszła do nas nieodwołalnie i raczy nas swymi wspaniałymi owocami. Aż grzech z nich nie skorzystać :)
Dlatego dziś kolejny przepis na ciasto z owocami – bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie przepyszne.
Wyjątkowości nadaje mu ciemny cukier muscovado (który uwielbiam za nieziemski kolor oraz niebywały smak, jak nadaje wypiekom). Cynamon, jabłka i prażone orzechy laskowe dopełniają całości.
Pysznie, lekko, smakowicie – musicie koniecznie wypróbować przepis na to jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi.
Przepis na tortownicę około 20-22 cm.
P.S. Jeśli nie macie cukru dark muscovado możecie zastąpić go cukrem trzcinowym, a w ostateczności zwykłym białym (wtedy ciasto nie będzie miało takiego brązowego koloru).
A jeśli już macie ten cukier, to koniecznie zróbcie również przepyszne ciasto sticky toffee pudding – jak dla mnie obłędne!
Przepis znalazłam na stronie blogg.amelia.se.
Polecane przepisy na proste ciasta z jabłkami
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i puszyste ciasta z jabłkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z orzechami laskowymi i jabłkami
Tej jesieni upiecz razem ze mną pyszne i szybkie ciasto z plasterkami jabłka i chrupiącymi orzechami laskowymi. Orzechy laskowe trzeba wcześniej podprażyć - wtedy są bardziej chrupiące i bardziej aromatyczne. Po upieczeniu ciasto z orzechami laskowymi pachnie wręcz obłędnie. A smakuje jeszcze lepiej! Sprawdźcie koniecznie.
Jak zrobić jesienne ciasto z jabłkami?
Zobaczcie mój przepis krok po kroku i się przekonajcie jakie to proste. Jeśli macie cukier dark muscovado, albo możecie go kupić, to koniecznie wykorzystajcie go jako składnik ciasta. Ten cukier ma mocno ciemny kolor i lekko kawowy smak. Jest gęsty i bardziej lepki od zwykłego cukru. Muscovado w cieście dodaje mu koloru, takiego właśnie kawowego smaku i wspaniałej wilgotności. Jesienne ciasta z nim smakują o niebo lepiej! Sprawdźcie sami i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało. A potem zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.