Kandyzowana skórka pomarańczowa
Przepis na domową kandyzowaną skórkę pomarańczową
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa to słodka uczta o niezwykłym aromacie. Zobacz jak przygotować syrop do skórek pomarańczowych, aby otrzymać pyszny przysmak idealny jako dodatek do ciast, deserów lub jako słodka przekąska. Wykorzystaj skórki pomarańczowe, które trafiłyby do kosza i przygotuj takie smakowite korzenne kandyzowane skórki.
Spis treści
Kandyzowana skórka pomarańczowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pomarańcze i nie lubisz marnować jedzenia, to koniecznie wykorzystaj skórki z pomarańczy i zrób taką pyszną przekąskę.
Kandyzowana skórka pomarańczowa przepis
Składniki
składniki na pomarańczową kandyzowaną skórkę
Instrukcja
Jak zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe
- Aby pozbyć się gorzkiego smaku skórek pomarańczowych zalej je zimną wodą, zagotuj, podgotuj przez około 3 minuty, zlej wodę i powtórz te czynności jeszcze dwa razy.skórki
- Przygotuj syrop – wlej do garnka dwie szklanki wody, dodaj cukier i przyprawy – zagotuj.300 g cukru, 2 kawałki cynamonu, 15 goździków, 0,5 łyżeczki imbiru, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 500 ml wody, 1 laska wanilii
- Do gotującego się syropu dodaj skórki pomarańczowe.
- Gotuj na małych ogniu przez około 1-1,5 godziny – co jakiś czas zamieszaj.
- Gdy syrop zgęstnieje i oblepi skórki zdejmij garnek z ognia i ostudź.
- Wyłóż skórki na kratkę (pod spód ułóż kawałek papieru do pieczenia) i pozostaw do wyschnięcia (najlepiej na całą noc).
- Następnego dnia obtocz skórki w cukrze, albo zanurz w rozpuszczonej czekoladzie.
Notatki
Prywatne
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa – uwagi
Sezon na pomarańcze w pełni i również w moim domu sporo zjadamy tych owoców. Zwykle skórka pomarańczowa ląduje w koszu na śmieci, ale wcale nie musi tak być. Możecie zrobić z nich kandyzowaną skórkę pomarańczową (będzie świetna do różnych wypieków).
Jak zrobić skórkę pomarańczową w innym smaku?
Ale oprócz takiej tradycyjnej skórki możecie przygotować korzenną skórkę kandyzowaną, która jest idealna jako dodatek do gorącej herbaty (albo po prostu do podjadania). Skórkę pomarańczową gotujemy w syropie z dodatkiem korzennych przypraw – takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, goździki i imbir. Dzięki nim nabiera lekko pikantnego smaku. Taka kandyzowana skórka pomarańczowa rewelacyjnie smakuje obsypana cukrem albo polana gorzką czekoladą. Sami zobaczycie, że trudno się Wam będzie od niej oderwać.
Jak przechowywać skórkę pomarańczową?
Skórkę kandyzowaną możecie przechowywać w szczelnym pojemniczku – najlepiej takim z przykryciem. Może to też być czysty słoik z zakrętką. Jeśli skórkę pomarańczową posiekacie, to może być również użyta do wypieków.
Z pomarańczy polecam wam także przygotowanie domowej konfitury pomarańczowej.
Polecane przepisy z pomarańczą
Skórki pomarańczowe wykorzystaj do przygotowania tej słodkiej przekąski, a same owoce i sok z nich możesz użyć do przygotowania wielu słodkich wypieków. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na kandyzowane skórki pomarańczowe
Kandyzowaną skórkę pomarańczową możecie zrobić w domu i nie jest to wcale trudne. Jak zrobić pomarańczową skórkę kandyzowaną? Wystarczy zebrać skórki zdjęte z pomarańczy i gotować je w syropie cukrowym. Możecie też jak ja zrobić korzenny syrop cukrowy i przygotować skórki pomarańczowe idealne jako słodka przekąska. Zresztą takie korzenne skórki pomarańczowe będą się świetnie nadawać jako dodatek do ciast. Możecie ją dodać do makowca, albo sernika piernikowego.
Pomarańczowa skórka kandyzowana przepis
Przepis na skórkę kandyzowaną jest prosty, wymaga jedynie długiego gotowania skórek w syropie. Pod koniec warto jest ich pilnować i mieszać co jakiś czas. Potem skórki kandyzowane suszymy i na koniec obtaczamy w cukrze krysztale, aby nie były mocno klejące. Jeśli lubicie pomarańcze, to przygotujcie takie korzenne skórki kandyzowane. Są one fajnie słodkie, a jednocześnie lekko pikantne - pyszne!
Wypróbujcie również inne moje przepisy z wykorzystaniem pomarańczy.